Stetoscop: Păcatele nutriţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vorbim de păcate, ne gândim degrabă la Decalog („să nu ucizi, să nu furi, să nu preacurveşti...”).

Ne dau frisoane „greşalele" noastre capitale, dar ignorăm faptul că ceea ce mâncăm şi felul în care o facem pot fi păcate la fel de mari. Ce folos dacă nu furi şi nu minţi, dacă îţi omori lent propriul organism cu otrăvurile din hrana zilnică? Spunea Hippocrat, cu vreo 2.500 de ani în urmă: „Hrana ta să fie leacul tău, iar leacul tău să fie hrana ta".

Dar, în prezent, ispitiţi zilnic de culori şi arome, de gusturi şi texturi amăgitoare, păcătuim de zor, pe neştiute. Celebra metodă coniuratio pulveraria - când carnea porcilor trataţi cu arsenic şi apoi sacrificaţi era servită timp de mai multe luni adeversarilor familiei Borgia - s-a rafinat în prezent. În loc de arsenic, mâncăm pui dopaţi cu hormoni, vaci tratate cu antibiotice, legume îmbuibate cu tot Tabelul lui Mendeleev şi mii de alte E-uri, care mai de care mai apetisante. Epicureici incurabili, ne săpăm sârguincioşi groapa cu dinţii.

Îngrijoraţi de numărul mare al bolilor produse de stilul de alimentaţie nesănătos al omului modern, nutriţioniştii arată care sunt în prezent cele şapte păcate capitale ale nutriţiei civilizaţiei occidentale. În primul rând, încărcarea glicemică prea ridicată (cantitatea mare de zaharuri rafinate) a alimentelor pe care le consumăm. Apoi, aportul ridicat şi dezechilibrat de acizi graşi (din mezeluri, patiserie şi alte preparate). Urmează aportul caloric şi proteic exagerat, în dezacord cu sedentarismul către care tindem.

Pe locul patru se situează lipsa de vitamine şi minerale din alimentele pe care le mâncăm. Asocierile incorecte dintre alimente, care să menţină echilibrul acido-bazic normal al organismului şi raportul sodiu/potasiu incorect, sunt următoarele două greşeli. Iar cel de-al şaptelea păcat al alimentaţiei moderne este cantitatea scăzută de fibre vegetale din meniul zilnic: mâncăm prea puţine cereale integrale, legume şi fructe proaspete.

Mai multe pentru tine:
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Calea Troițelor - Drumul spiritual din inima României, care duce către schitul „Sfânta Muceniţă Filofteia” VIDEO
Christian Sabbagh, declarații despre lupta fiului său cu autismul. Copilul a fost operat la Viena: „Progresul se va vedea în timp”
Ciolacu și Ciucă, cu arma în mână la expoziția Black Sea Defense and Aerospace FOTO
Schimbările ce vor avea lor din luna iulie pentru asociațiile de proprietari. Semnătura de care vor avea neapărat nevoie începând cu această dată
Surpriză în politica britanică. Premierul anunță alegeri anticipate: „E momentul ca Marea Britanie să-și aleagă viitorul”
INTERVIU Luca Mazzucchelli, psiholog și autor: „Aș vrea ca cititorii să învețe să-și accepte și să-și înțeleagă emoțiile“
Zborul Singapore Airlines: „Boeing-ul 777 a trecut prin turbulețe ultra-severe”
Memorandumurile semnate între România și Turcia vor creează oportunități pentru IMM-uri și turism