Şapte motive pentru care ar trebui să nu săriţi peste micul dejun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ouăle consumate la micul dejun oferă o mai mare senzaţie de saţietate FOTO: Shutterstock

Indiferent că nu apuci decât să bei o cafea şi să mănânci o felie de pâine prăjită ori câteva cereale, micul dejun este nu numai un început frumos şi liniştit al zilei, dar este benefic şi pentru sănătatea minţii şi a trupului, după cum au demonstrat o mulţime de studii.

Motivele pentru a nu sări peste micul dejun sunt multiple; de la faptul că ne îmbunătăţeşte concentrarea şi performanţa, până la contribuirea unui stil de viaţă sănătos. „HuffingtonPost“ a identificat şapte motive pentru care masa de dimineaţă este atât de importantă pentru noi.

Ajută la slăbit

Un studiu din 2003 a arătat că persoanele care sar peste micul dejun prezintă un risc de aproape cinci ori mai mare de a ajunge obeze decât cei care iau masa în fiecare dimineaţă.

Studiul efectuat pe 499 de persoane ale căror diete au fost ţinute sub observaţie timp de un an, a mai arătat că şi cei care iau cină sau micul dejun au un risc mai mare de obezitate.

Benefic pentru sănătate

Cei care nu sar peste micul dejun prezintă un risc de obezitate scăzut şi un nivel mai bun al zahărului din sânge, plus că pofta de mâncare din timpul zilei se atenuează.

„Rezultatele noastre sugerează că micul dejun ar putea fi într-adevăr cea mai importantă masă a zilei. În plus, se pare că micul dejun are un rol important în reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 şi a bolilor cardiovasculare“, a spus cercetătorul Mark Pereira pentru BBC.

Te simţi mai energic

Consumul unui mic dejun bogat în fibre şi carbohidraţi te ajută să mai elimini din oboseala de pe parcursul zilei, arată un studiu din 1999.

Cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii au consumat la micul dejun alimente cu un nivel ridicat de grăsimi şi puţini carbohidraţi au avut mai multă energie pe parcursul zilei, comparativ cu cei care au avut un mic dejun bogat în grăsimi.

Asigură un nivel mai bun al colesterolului

Cei care sar peste micul dejun sunt mai predispuşi la un nivel ridicat de colesterol şi la o sensibilitate la insulină, faţă de cei care servesc masa de dimineaţă. În plus, cei care iau masa de dimineaţă consumă cu aproximativ 100 de calorii mai puţin într-o zi, comparativ cu cei care sar peste această masă, conform CBS News.

Ai o memorie mai bună

Consumul de substanţe nutritive la prima masă din zi, care asigură energia necesară proceselor vitale, poate ajuta la stimularea memoriei pe termen scurt, potrivit unui studiu realizat pe 319 adolescenţi.

Aceeaşi cercetare a arătat că un mic dejun bogat în calorii îngreunează concentrarea.

Consumă mai mulţi nutrienţi

Oamenii care servesc mai rar micul dejun consumă mai multe grăsimi şi mai puţini nutrienţi – cum ar fi calciu, potasiu şi fibre, potrivit unui studiu din 2011.

Un pretext pentru a avea o masă sănătoasă

Cei care servesc micul dejun au o scuză pentru a consuma alimente sănătoase, cum ar fi fulgii de ovăz, ouăle, grapefruit şi cafea.

Fulgii de ovăz sunt benefici pentru nivelul colesterolului, după cum au demonstrat mai multe studii. De asemenea, cercetătorii au descoperit că ajută la îmbunătăţirea memoriei copiilor şi a atenţiei, atunci când sunt consumaţi la micul dejun.

Grapefruitul are o concentraţie mare de vitamina C şi A, iar un studiu din acest an a demonstrat efectul benefic pe care îl are acet fruct asupra pastilelor împotriva cancerului, conform HealthDay.

Ouăle consumate la micul dejun oferă o mai mare senzaţie de saţietate, ceea ce înseamnă mai puţine alimente consumate în timpul zilei, decât dacă vom mânca produse de panificaţie.

Şi consumul de cafea a fost legat de numărate beneficii de sănătate, începând de la un risc scăzut de depresie, până la un pericol mai mic de a te îmbolnăvi de anumite tipuri de cancer şi diabet de tip 2.