Ce dietă ţi se potriveşte atunci când ai diabet?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună dietă atunci  atunci când suferi de diabet te poate ajuta la un mai bun control al zahărului în sânge, precum şi  al greutăţii. Cu alte cuvinte, să te simţi mai bine. Unele dintre cele mai populare regimuri alimentare pot creiona o hartă a opţiunilor din care se pot alege cele mai potrivite.

Pasul numărul unu într-o dietă potrivită a persoanelor cu diabet este porţionarea felurilor şi a caloriilor. Ocoliţi prăjelile, dulciurile, băuturile îndulcite şi orice este sărat sau gras. Focusul trebuie să fie pe vegetale, cereale integrale, proteine provenite din carne slabă, lactate degresate şi grăsimile sănătoase. Totodată, este nevoie de mese la ore fixe pentru a menţine constant nivelul glicemiei. Medicul nutriţionist este cel care împreună cu pacientul pot întocmi un plan alimentar care trebuie urmat întocmai.

Nu trebuie să renunţi la carbohidraţi pentru faptul că suferi de diabet. Dacă vrei să încerci o dietă care limitează aceşti compuşi – precum Atkins sau South Beach – vorbeşte cu medicul tău despre această oportunitate.  Cercetările referitoare la beneficiile dietei sărace în carbohidraţi sunt împărţite.

Dieta mediteraneană – compusă mai ales din legume şi fructe, peşte, pui, nuci, ulei de măsline şi cereale integrale - este cunoscută ca fiind una benefică pentru inimă şi sistemul circulator. Ceea ce trebuie mâncat mai rar este carnea roşie, untul şi sarea. Studiile făcute au arătat că acest tip de dietă poate ajuta la ţinerea nivelului de zahăr din sânge sub control, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Vinul roşu nu este contraindicat, dar Asociaţia americană pentru diabet nu recomandă mai mult de un pahar pe zi pentru femei şi două, pentru bărbaţi.

Dieta DASH este recomandată de nutriţionişti pentru persoanele care vor să-şi reducă tensiunea arterială şi are în componenţă fructele, legumele, lactatele degresate, carnea slabă, cerealele integrale, peştele, nucile şi fasolea. Dulciurile sunt şi ele permise, dar ar trebui consumate cu moderaţie. Un studiu realizat în 2011 a arătat că acest regim alimentar poate îmbunătăţi reacţia insulinei, dacă este combinat cu un program de exerciţii fizice şi de pierdere în greutate.

Dieta Zone are ca scop normalizarea nivelului glicemiei. Mesele sunt compuse 40% din carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsimi. Sunt permise alimente precum puiul, orzul, dar nu şi cartofii şi gălbenuşul de ou. Un studiu realizat în 2015 arată că are un efect pozitiv asupra controlului glicemiei şi ajută la slăbit, astfel că întreabă medicul tău dacă nu este o opţiune bună.

Ideea din spatele dietei Paleo este aceea că trebuie consumat ceea ce ne-am obişnuit ca fiinţe umane de-a lungul timpului, înainte de apariţia fermelor. Această înseamnă fără lapte, zahăr rafinat, legume, cereale, ulei. Sunt permise legumele şi fructele, carnea slabă, peştele, nucile şi seminţele. Poate suna sănătos, dar sunt puţine date ştiinţifice care să confirme.

Glutenul este o proteină care se găseşte în anumite cereale. Persoanele cre suferă de boala celiacă trebuie să aibă o dietă fără gluten. Convingerea popular este că, dacă elimini glutenul din alimentaţie slăbeşti, ţi se îmbunătăţeşte digestia şi ai un plus de energie. Dar nu există nicio dovadă ştiinţifică în acest sens. În plus, glutenul se găseşte peste tot, de la sosuri de salată şi până la vitamine. Prin urmare, nu este nevoie să urmezi o diată fără gluten decât dacă medicul îţi recomandă asta.

Teoria din spatele dietei alcaline este că alimentele precum făinoasele, carnea şi zahărul cresc aciditatea corpului şi asta te îmbolnăveşte pe termen lung. Alimente precum legumele şi seminţele, pe de altă parte, îţi poate schimba chimia corporală făcând-o mai alcalină. Nu sunt însă studii care să susţină această idee.

Postul intermitent poate fi periculos pentru persoanele cu diabet. Acestea au nevoie să mănânce la ore fixe şi dacă se ţine post intermitent pot apărea căderi de glicemie şi deshidratare.

Mai multe pentru tine:
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO