Postul intermitent ajută la pierderea în greutate? Cât de sănătos este şi cine poate adopta o astfel de dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe programe de slăbit se axează pe ceea ce trebuie să mâncăm şi pe număratul caloriilor. Postul intermitent deplasează accentul către momentul în care mâncăm.

Postul intermitent este vag definit ca perioada de nemâncare, urmată de perioada de hrănire, explică dr. Krista Varady, profesor de nutriţie asociat la Universitatea Illinois din Chicago, departamentul de kinetoterapie şi nutriţie, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.  

Postul intermintent îşi are originea în religie. Adepţi ai credinţelor islamice, iudaice şi creştine recomandă perioade de restricţii alimentare de-a lungul unui an, din diverse motive. Dincolo de acest aspect, oamenii de ştiinţă au observat câteva beneficii pe care le are pentru sănătate o astfel de abordare, inclusiv în ceea ce priveşte slăbitul, reducerea hipertensiunii arteriale şi a colesterolului.

Cum funcţionează acest tip de dietă

În mod normal, după ce mâncăm, pancreasul eliberează hormonul numit insulină. Acest aflux de insulină ajută  zahărul să treacă din sistemul sanguin în interiorul celulelor pentru a putea fi folosit sub formă de energie. Totodată, excesul de zahăr este depozitat în celulele grase. Între mese, nivelul de insulină scade şi pentru a menţine nivelul de energie, organismul este silit să ardă depozitele de grăsime.

Se poate ţine postul intermitent în diferite feluri. Unele metode sunt mai dure decât altele. De exemplu, alternarea zilelor de post este versiunea cea mai solicitantă. Nu mănânci nimic toată ziua şi bei doar apă sau băuturi fără calorii, pentru ca, în ziua următoare, să mănânci ce vrei, de preferat alimentaţie sănătoasă. Altă variantă presupune să mănânci o zi doar 500 de kilocalorii şi ziua următoare un număr normal de kilocalorii, în funcţie de nivelul activităţii fizice.

Cei cărora li se pare prea dur, pot mânca normal timp de 5 zile pe săptămână, pentru ca apoi, timp de 2 zile, să mănânce doar 500 de kilocalorii.  

Respectarea intervalului orar este şi el important. Indicaţia este să se mănânce în acelaşi interval orar în fiecare zi, de exemplu între 10.00 şi 16.00, apoi se posteşte toată ziua.

Comparaţie cu alte tipuri de diete

Există dovezi potrivit cărora postul intermitent ajută la pierderea în greutate, dar nu cu mult mai mult decât dacă s-ar ţine o dietă săracă în kilocalorii. Varady a comparat efectele postului intermitent cu dietele restrictive la 100 de adulţi obezi şi, după un an, cei care ţinuseră post alternativ pierduseră 6% din greutatea iniţială, în timp ce ceilalţi, 5,3%. Alte studii efectuate au arătat că postul intermitent produce o scădere în greutate cuprinsă între 3 şi 8%, din cea iniţială.

Postul intermitent mai are câteva beneficii pentru sănătate, dincolo de pierderea în greutate. După masă, corpul este ocupat cu procesul de digestie. O pauză de la mâncare mută focusul pe alte zone, precum menţinerea performanţei optime şi repararea celulelor. „Dă corpului nostru posibilitatea de a se vindeca, pentru că nu are mereu de-a face cu influxul de nutrienţi“, a explicat Varady. Şi asta este bine pentru sănătate, în general.

În principiu, postul intermitent se adresează persoanelor sănătoase.

Dr. Courtney Peterson, profesor asistent la Universitatea din Alabama, departmentul de ştiinţe ale nutriţiei, a studiat efectele postului intermitent asupra diabetului, hipertensiunii şi bolilor de inimă. Specialistul spune că în cazul unor pacienţi hipertensivi s-a înregistrat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, de 10-11 puncte . Este un efect uriaş, a comentat acesta.  

Cine are interzis la acest regim

Peterson a mai spus că studiile făcute sugerează că postul intermitent poate reduce nivelul de glicemie la persoanele cu diabet de tip 2, dar acest lucru poate fi şi periculos. „Oricum, ei trebuie să fie foarte atenţi la scăderile bruşte ale glicemiei. Episoadele hipoglicemice sunt mai dese decât în mod normal“. Persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui să se consulte neapărat cu medicul curant înainte de a adopta un astfel de tip de dietă.  

În primele două săptămâni de post intermitent celor mai mulţi le este foame, însă apoi organismul se obişnuieşte şi senzaţia dispare. În timp, postul poate ajuta la controlul senzaţiei de foame. „Asta şi pentru că, de-a lungul zilei, nivelul glicemiei este mai stabil“, a explicat Peterson. Iar respectarea intervalului orar produce mai puţină foame decât postul alternativ, o zi, da, una, nu, ceea ce pe termenul lung este mai sustenabil.

O altă cale de a evita foamea este să bem mai multă apă. Fluidele în cantitate mare previn durerile de cap care apar atunci când nu măncăm.

Totodată, putem avea nevoie de o schimbare a compoziţiei dietei. Sunt recomandate proteine provenite de la păsările de curte slabe, tofu, fasole şi nuci. „Acestea menţin masa musculară pentru că atunci când slăbim pierdem masă musculară“, a spus Varady. Totodată, fibrele ne ajută să ne simţim sătui mai mult timp.

Alte grupe de persoane care nu ar trebui să ţină acest tip de dietă sunt femeile însărcinate sau alăptează, persoanele aflate în convalescenţă sau care urmează un tratament împotriva unor boli oncologice sau care suferă de tulburări de alimentaţie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite