Care sunt cele mai bune şi cele mai rele ape pentru bebeluşi
0Un studiu privind calitatea apei pentru bebeluşi, realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, a scos la iveală faptul că unii producători de apă nu respectă legislaţia în vigoare, dar şi lipsa de transparenţă din partea instituţiilor care au atestat clinic unele dintre apele destinate bebeluşilor.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a achiziţionat, în vederea realizării unui studiu, 12 tipuri de apă recomandată pentru hidratarea şi prepararea hranei bebeluşului: Bucovina, Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica, Humana, Hipp, San Benedetto, Jana, My Water, Voslauer Junior, Kids, Vedda. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie (apa Aqua Carpatica şi apa Aquatique), de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” (apa Bucovina) sau se autorecomandă, cum ar fi apa Izvorul Minunilor, precizând pe etichetă menţiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.
Topul celor mai bune ape pentru bebeluşi
Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi ai APC România, coordonaţi de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Autorii studiului au urmărit identificarea şi analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianţilor, destinate pentru hidratarea şi pregătirea hranei bebeluşilor. În urma analizei privind conţinutul de sodiu al fiecărei ape, ei au alcătuit următorul clasament:
Top 10 ape recomandate pentru hidratarea şi pregătirea hranei bebeluşilor în funcţie de conţinutul de sodiu în mg/litru
Ce condiţii trebuie să îndeplinească apa pentru bebeluşi?
Apa destinată hidratării şi pregătirii hranei bebeluşilor trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
- slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, să nu fie mai mare de 500 mg/l;
- conţinutul de sodiu să fie mai mic de 20 mg/l;
- corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai după efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevăzut în anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005;
- conţinutul de nitraţi să fie mai mic de 50 mg/l;
- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conţinut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.
Nereguli constate pe etichete
Analizând modul în care producătorii de apă destinată hidratării şi pregătirii hranei bebeluşilor, fac cunoscute prin intermediul etichetei, compoziţia chimică a apei, s-au constatat următoarele aspecte la apele analizate:
- la 75% nu se menţionează conţinutul de nitriţi;
- la 50% nu se menţionează PH-ul apei;
- la 42% nu se menţionează conţinutul de nitraţi;
- la 33% nu se menţionează conţinutul de fluoruri, cloruri şi potasiu;
- la 25% nu se menţionează conţinutul de reziduu sec;
- la 17% nu se menţionează conţinutul de sulfaţi şi hidrogen carbonat;
- la 8% nu se menţionează conţinutul de magneziu şi calciu.
Atenţie la nitraţi!
O atenţie deosebită trebuie acordată conţinutului de nitraţi din apa folosită pentru hidratarea şi pregătirea hranei bebeluşilor. Conform unui studiu realizat în anul 2012 de către o echipă de medici din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1997 – 2005 s-au înregistrat la nivel naţional 3314 cazuri de methemoglobinemie, boală cunoscută şi sub denumirea de boala albastră a noilor născuţi, care este de fapt o intoxicaţie acută cu nitraţi. Din fericire, pentru anul 2011 s-au raportat la nivel naţional numai 84 de cazuri, din care 60% provin din regiunea nord-est a ţării. Concentraţii mari de nitraţi în apa de băut se înregistrează în judeţele Dolj, Mehedinţi şi Botoşani, unde în 75% din fântâni se înregistrează un nivel ridicat de nitraţi, peste limita admisă de 50 mg/l. În acelaşi studiu se atrage atenţia ca în cazul sugarilor hrăniţi artificial în primele 12 luni de viaţă, adică cu lapte praf, probabilitatea apariţiei bolii albastre creşte. Boala se manifestă prin cianoza ciocolatie, dispnee, anxietate, palpitaţii, confuzie), care la concentraţii de 80% generează asfixierea şi moartea sugarului.
În urma analizei comparative a compoziţiei chimice pentru cele 12 tipuri de apă destinată hidratării şi preparării hranei bebeluşilor, s-a constatat că apa Bebe Bucovina are conţinutul cel mai ridicat de nitraţi, respectiv 4,71 mg/l.
Aceeaşi apă, vândută la preţ dublu
La producătorul SC Rio Bucovina SRL s-a identificat acelaşi tip de apă, cu o compoziţie chimică identică, de la aceeaşi sursă, respectiv C7-SECU, însă cu două denumiri diferite: Bucovina şi Bebe Bucovina, ambele îmbuteliate la o cantitate de 5 l. În această situaţie, a fost încălcat art. 21, alin. 1 din HG nr. 1020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale care menţionează faptul că „este interzisă comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei minerale naturale provenite din aceeaşi sursă.” S-a remarcat faptul că cele două produse se comercializează şi la preţuri considerabil diferite, astfel: Bucovina - 5 litri se vinde cu 4,53 lei, în timp ce Bebe Bucovina la aceeaşi cantitate se vinde la un magazin cu produse exclusiv destinate bebeluşilor la preţul de 11 lei.
Consumatorii nu sunt informaţi corect, complet şi precis
„Atât timp cât legislaţia în domeniu nu obligă producătorul de apă potabilă să declare compoziţia chimică după o structură standardizată, nu putem vorbi despre o informare corectă, completă şi precisă. În acest caz, consumatorul nu are posibilitatea să aleagă acest produs în cunoştinţă de cauză, ci influenţat de publicitatea producătorilor. În ceea ce priveşte apa destinată hidratării şi pregătirii hranei bebeluşilor, legislaţia în vigoare nu stabileşte criterii clare în privinţa constituienţilor şi valorilor acestora. Totodată, instituţiile care recomandă utilizarea anumitor tipuri de ape la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privinţa procedurilor folosite în acest scop. Astfel de produse, ar trebui certificate de către organisme notificate/acreditate de către Ministerul Sănătăţii/Organismul Naţional de Acreditare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.
Apa, esenţială în dezvoltarea copiilor
Dr. Clara Sîrbu, medic specialist pediatrie Sanador, spune că: „Apa este necesară în primul rând pentru hidratare, dar şi pentru buna funcţionare a rinichilor. Într-un regim echilibrat nutriţional apa este nelipsită, iar necesarul este de aproximativ 2 litri pe zi, ajutând astfel la păstrarea greutăţii optime sau la scăderea acesteia în funcţie de situaţie. Apa ajută la dezvoltarea şi creşterea calităţii musculaturii şi a articulaţiilor, precum si la o funcţie cognitivă performantă întrucât creierul are nevoie de o cantitate anume de apa. În zilele toride cantitatea de apă trebuie mărită în raport cu pierderile suferite şi gradul de deshidratare adus de temperatura de afară”.