REVIEW Samsung NX20 - Un aparat foto mirrorless în „haine“ de DSLR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung NX20. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Samsung este unul dintre producătorii dedicaţi pieţei mirrorless. NX20 este încă unul dintre modelele de top ale companiei şi l-am avut la îndemână vreme de aproape două săptămâni. Este un aparat foto mirrorless în corp similar unui DSLR. Dar dincolo de aspect, este bun de ceva?

Samsung NX20 seamănă cu un DSLR. La fel de bine seamănă cu un DSRL un alt DSLR, dar se prea poate ca sud-coreenii să fi ales acest design tocmai pentru a atrage acea categorie de utilizatori care consideră că dacă un aparat foto nu e mare, negru şi cu vizor (optic sau electronic), atunci nu e bun. NX20 bifează aproape toate aceste puncte şi, per total, oferă şi calitate ridicată la actualul preţ la care este disponibil în România.

Ai control de DSLR pe NX20, ai un corp care se ţine şi foloseşte uşor cu o singură mână şi dispune de conectivitate wireless. Descarci pe smartphone sau tabletă o aplicaţie din magazin şi-ţi poţi transfera pozele fără probleme pe dispozitivul mobil. Apoi, are un ecran care se roteşte după cum doreşti. Şi mai face poze, cam ca oricare alt aparat foto, dar voi detalia pe parcursul acestui articol cât de bine (sau de rău).

Hardware

Samsung NX20 este un aparat foto mirrorless cu senzor APS-C similar celor din aparatele entry-to-mid level de la Nikon, Canon şi alţi producători. Rezoluţia maximă la care pot fi scoase pozele este de 20 megapixeli (5.472x3.648 pixeli) şi în trei aspecte diferite. NX20 foloseşte montura proprie Samsung şi, în acest moment, există câteva obiective bune pe care compania le oferă. Eu l-am testat cu cel de kit, de 18-55 mm.

NX20 este construit din plastic combinat cu metal şi se simte foarte bine în utilizarea de zi cu zi. Mergea să fie niţel mai uşor, dar nu vei simţi greutatea în plus decât dacă îl vei compara cu alte aparate mirrorless. Punctul forte, din punctul meu de vedere, îl reprezintă ecranul care se roteşte în aproape toate direcţiile pentru a-ţi asigura cel mai creativ unghi pentru pozele tale. Are 3 inci în diagonală şi 614.000 de puncte. Nu oferă cea mai bună rezoluţie, dar este decentă, nu vei simţi diferenţa, decât dacă îl vei compara cu alt aparat mai bun.

Apoi, există vizor electronic pe acest aparat foto. Este util pe cât de util îl găseşti. Eu am folosit atât vizorul, cât şi ecranul. Nu există un avantaj suprem în favoarea vreunuia dintre cele două, ci doar după cum te-ai obişnuit să faci pozele. Faţă de un vizor optic, cel electronic oferă mai multe informaţii.

Trecând la lista dotările care chiar ajută fotografia să iasă bine sau rău. Viteza maximă este de 1/8.000 sec., valoarea ISO poate urca până la 12.800, dar mai sus de 800 am găsit zgomotul de imagine cam greu de controlat. Dacă mai vrei să-ţi editezi pozele, recomandarea ar fi să le realizezi în format RAW şi atunci poţi urca până la 1.600 spre 3.200, dar dincolo de asta NX20 nu se descurcă prea bine. Desigur, contează şi la ce rezoluţie vei folosi pozele.

Are patină universală pentru accesorii, poţi realiza poze în rafală de până la 8 cadre pe secundă şi filmarea se realizează în format mpeg-4 şi h.264 la rezoluţie full HD. Şi da, NX20 are WiFi prin care poţi controla aparatul foto, poţi să trimiţi un mail cu pozele tale preferate sau le poţi transfera spre un dispozitiv mobil.

În final, Samsung NX20 are un acumulator cu o autonomie de până la 360 de cadre (conform CIPA). Nu am numărat toate pozele pe care le-am realizat, dar cel mai bun rezultat l-am obţinut într-o zi în care am făcut circa 200 de poze şi am filmat cam 30 de minute. Am folosit cu precădere ecranul. După toate acestea, indicatorul de baterie a ajuns la o unitate.

Calitatea imaginilor

Pe toată perioada testului, NX20 a avut obiectivul 18-55 mm. Este decent, poţi obţine poze bune, dar este şi uşor întunecat. Dincolo de asta, calitatea este la fel de bună ca cea din NX300, unul dintre cele mai bune aparate mirrorless disponibile în prezent. Este foarte uşor să-ţi reglezi cadrul potrivit, să ai lumină cât îţi trebuie şi să nu pierzi prea mult timp.

Ce nu mi-a plăcut a fost modul în care gestionează granulaţia la o valoare ISO mai mare de 800, cu precădere în interior. Dacă procesezi puţin poza vei observa mai mult zgomot în zonele întunecate. Pozele din galeria foto ataşată acestui articol le-am făcut în format .jpg, deoarece n-am dorit să le editez după, ci doar să văd cât de bine le scoate aparatul. Sunt mulţumit de mare parte din ele, focalizează repede şi viteza este de lăudat.

Acei 20 de megapixeli sunt puşi, în parte, pentru a impresiona cumpărătorul şi pentru a oferi Samsung încă un motiv de laudă. Avantajul lor, dincolo de marketing, este că poţi tăia poza după ce ai făcut. Dacă ai scos în mod portrait un cadru şi vrei ceva landscape din el, pur şi simplu tai.

La fel ca la un DSLR, pe NX20 ai la dispoziţie modurile uzuale de control. Poţi seta doar deschiderea, doar viteza sau te poţi ocupa de ambele independent. De asemenea, în stilul caracteristic Samsung, a introdus foarte multe moduri de scenă. Am încercat câteva, este simplu de schimbat între ele şi sunt de un real ajutor atunci când vrei doar să faci o poză şi nu te mai complici cu echilibrarea tuturor detaliilor.

Menţionez aici că aparatul schimbă cam lent între moduri. Îi ia cam 3-4 secunde să ajungă la poziţia pe care ai ales-o, timp în care ţine să treacă şi prin celelalte disponibile pe drum. NX300 se mişcă ceva mai repede.

Calitatea videoclipurilor

Samsung NX20 filmează full HD la 30 de cadre pe secundă. Fie începi filmarea direct din modul de poză, deşi nu mai poţi regla niciun aspect, fie pui aparatul pe modul de filmat şi începi să reglezi cantitatea de lumină de care ai parte. Eu am fost mulţumit de ceea ce a produs NX20. Nu vei regiza următorul blockbuster cu acesta, dar pentru videoclipurile de zi cu zi, de YouTube, este perfect.

Partea proastă este că nu poţi transfera videoclipurile pe telefon prin WiFi. Aş fi vrut de câteva ori să nu mai depind de un PC pentru a transfera un videoclip, prin copiere de pe card. Poate Samsung va îndrepta în viitor acest aspect.

Plusuri

Fotografii bune

Focalizare rapidă

Viteză maximă mare (1/8000 sec.)

Conectivitate WiFi

Vizor electronic

Minusuri

Trecere lentă între moduri

Trecere lentă între vizor, ecran şi viceversa

Peste ISO-800 zgomotul începe să fie vizibil

Concluzie: Merită cumpărat?

Personal, aş alege Samsung NX300 şi există două motive pentru care NX20 ar câştiga în faţa acestuia: are vizor electronic şi ecran rabatil. NX300 mi-a plăcut mai mult pentru că are dimensiuni ceva mai reduse şi reacţionează mai repede când treci de la o funcţie la alta. NX20 însă are designul de partea sa, este un miniDSLR cu altă inimă şi este mai uşor de ţinut în mână. În plus, mi-a plăcut mai mult cum filmează acesta în dauna NX300. În prezent, costă 2.500 de lei şi este un preţ la care merită achiziţionat. S-a lansat în România la un preţ mult mai mare, iar la acea vreme probabil că aş fi spus „nu, există alternative mai bune“.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.