FOTO VIDEO Samsung Galaxy S4 Zoom, oficial în România. Cât de bun e telefonul Samsung cu cea mai bună cameră foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Eftenie, fotograf şi arhitect, a vorbit despre Galaxy S4 Zoom. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Vlad Eftenie, fotograf şi arhitect, a vorbit despre Galaxy S4 Zoom. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Samsung Galaxy S4 Zoom a fost lansat oficial de companie în România. Este telefonul cu cea mai bună cameră pe care sud-coreenii îl au de oferit, rulează Android şi noi avem câteva poze care să arate cât de bine se descurcă (sau nu) acest hibdrid al Samsung.

Samsung Galaxy S4 Zoom, înainte de toate, este un telefon. Este un Galaxy S4 mini cu o cameră foarte mare. Are un ecran de 4,3 inci rezoluţie qHD (960x540 pixeli), un procesor dual-core şi o memorie RAM de 1,5GB. Samsung n-a fost o companie zgârcită cu privire la baterie, a montat una de 2.330 mAh. Contează să fie mare, deoarece Galaxy S4 Zoom are şi un bliţ xenon.

Dincolo de asta, cum arată Galaxy S4 Zoom drept cameră? Ei bine, are un senzor de cameră foto compactă cu zoom optic 10x şi 16 megapixeli. Zoom-ul contează, deoarece transformă acea distanţă focală de 24 mm într-una maximă de 240 mm. Sunt doar cifre şi nu spun nimic celor mai mulţi utilizatori, dar pe scurt înseamnă asta: poţi aduce foarte aproape o imagine, fără a pierde din detalii, cum se întâmplă cu un zoom digital. Totuşi, pe măsură ce apropii, imaginea va fi mai greu de stabilizat.

Galaxy S4 Zoom are şi un rival, încă nelansat în România însă. Se numeşte Lumia 1020, are o cameră foto cu mai mulţi megapixeli şi are un senzor mai mare. Contează acest lucru, deoarece un senzor mai mare captează mai multă lumină, iar în situaţii când n-o ai din abundenţă contează.

samsung galaxy s4 zoom foto razvan baltaretu/adevarul

Cum este să foloseşti Galaxy S4 Zoom?

În primul rând, corpul îl recunoşti imediat, îl confunzi cu o cameră foto compactă. Apoi, vezi ecranul care se aseamănă cu acela de pe Galaxy S4. Doar se aseamănă, căci dimensiunea şi rezoluţia sunt mai mici. Dincolo de asta, Galaxy S4 Zoom mi-a părut, în scurtul răstimp în care l-am folosit, o cameră Galaxy pe care Samsung a lansat-o anul trecut, dar intrată la apă.

  • Ce mi-a plăcut la Galaxy S4 Zoom

Poţi seta tot felul de valori care să te facă să simţi că deţii controlul asupra aparatului şi nu face totul de capul lui. Setezi valoarea ISO, până pe la 800 e în regulă, poţi seta viteza, merge până la 1/2000 sec., valoarea expunerii, şi deschiderea. Legat de acest ultim aspect mai e ceva de spus. Poţi alege una dintre cele două valori disponibile, dar nu ai, precum la un DSLR sau la un mirrorless, o plajă mai largă. Deschiderea ţine de celelalte două setări: ISO şi viteză. Nu-i un minus decât pentru cei foarte pretenţioşi.

Mostră de fotografie realizată cu Galaxy S4 Zoom.

mostre foto galaxy s4 zoom foto razvan baltaretu/adevarul

Acest smartphone-cameră vine pe fondul scăderii interesului pentru camerele compacte din partea utilizatorilor. Samsung face o mişcare inspirată şi îţi oferă, în loc de două dispozitive unul singur gata să-ţi fie telefon, gata să-ţi fie aparat foto de ocazie în vacanţă. Asta nu înseamnă că se descurcă excelent la realizarea fotografiilor, dar despre asta mai târziu.

Poţi băga acest telefon în buzunar. Într-un buzunar mai mare, dar poţi. De ce ai face-o? Nu ştiu, sunt mai multe motive, dar cert e că nu are dimensiuni prea mari. În plus, ai acces la toată piaţa de aplicaţii Android, de la servicii de stocare online la reţele sociale şi email. Iar Samsung nu a uitat să introducă toate acele moduri inteligente de scenă din Galaxy S4.

  • Ce nu mi-a plăcut la Galaxy S4 Zoom

Până când Nokia Lumia 1020 va fi disponibil în România, pentru a-l compara cu modelul Samsung, Galaxy S4 Zoom este telefonul cu cea mai bună cameră foto. Şi da, ai parte de acel zoom optic, dar nu ar trebui să conteze asta. Pozele sunt la fel de slabe ca cele produse de o cameră foto compactă. Da, dacă ştii cum să faci setările, vei scoate cadre bune, Vlad Eftenie a prezentat câteva, dar dacă ai aparatul pe modul Automat vei sfârşi cu multe poze ceva mai clare şi cu mai multe detalii decât cele făcute cu telefonul mobil, dar nu mai bune decât cele produse de un aparat foto compact.

mostre foto galaxy s4 zoom foto razvan baltaretu/adevarul

Culorile sunt puţin şterse, nu gestionează bine surplusul de lumină din cadru, ecranul este dificil de folosit în lumina directă a Soarelui. Poţi gestiona tu surplusul de lumină din setări, dar dacă nu vezi ecranul este degeaba. Câteva mostre de fotografii realizate cu Galaxy S4 Zoom sunt disponibile în galeria foto alăturată. Am încărcat şi o fotografie editată şi două panorame.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre Galaxy S4 Zoom:

Războiul megapixelilor: Samsung Galaxy S4 Zoom, cel mai bun lucru pentru Nokia

Samsung a anunţat Galaxy S4 Zoom: obiectiv de aparat compact şi zoom optic pe un smartphone cu Android

FOTO Samsung Galaxy S4 Zoom, acest Galaxy S4 dotat cu o cameră foto imensă, apare în noi imagini neoficiale

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite