Gesturile pe care trebuie să le eviţi în timpul unui interviu pentru angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este important să priveşti interlocutorul în ochi pentru a transmite încrederea de sine  FOTO: Shutterstock

Cu toţii avem anumite gesturi involuntare, dar în cadrul unui interviu de angajare acestea pot deveni periculoase pentru că ne dezvăluie adevăratele emoţii şi riscă să-i distragă atenţia angajatorului de la calităţile noastre şi să le îndrepte, spre exemplu, spre părul care are o zi mai proastă. Dacă există un moment potrivit să te controlezi, acela ar fi.

Postura corpului

Specialiştii au fost de acord că adoptarea unei poziţii neutre în timpul interviului este cea mai bună, scrie „Forbes“.

„Poziţia ideală ar fi cea clasică, de «drepţi». Pare atât de simplu, dar m-a uimit cât de mulţi oameni uită de ea“, spune Karen Friedman, autorul cărţii „ Taci şi spune ceva: strategii de comunicare în business“. O astfel de poziţie transmite un mesaj de încredere şi te face să pari mai înalt. În toată lumea, înălţimea este un simbol al inteligenţei, al încrederii şi al credibilităţii.

Dacă stai pe spate dai impresia de plictiseală sau lipsă de interes. „De obicei, oamenii se apleacă spre interlocutor atunci când le place să vorbească cu cineva, aşa că atunci când ne lăsăm pe spate sugerăm contrariul“, adaugă Friedman.

Experţii spun că este la fel de periculoasă şi poziţia „aplecat spre / peste birou“, pentru că pare ameninţătoare. „Nu-l înghesui pe angajator stând prea aproape de el sau aplecându-te peste biroul lui“, avertizează  Amanda Augustine, expert în căutarea unui loc de muncă.

Gesturile

Evitaţi gesturile de „tranşare“ sau cele de karate, prin care tăiaţi aerul, pentru că pot fi interpretate ca semn de agresivitate. A arăta ceva cu degetul este, de asemenea, o mişcare agresivă, iar în unele culturi este considerată chiar nepoliticoasă. Orice gest rapid, repetitiv sau agresiv făcut din mână ar trebui menţinut la un nivel minim. 

De asemenea, dacă îţi bagi mâinile în buzunare, stai cu ele la spate sau le încrucişezi la piept poţi părea închis, rigid sau defensiv.

„Trebuie să pari deschis şi abordabil, ceea ce înseamnă că mâinile ar trebui să fie în faţa ta şi gata să gesticuleze natural“, adaugă Friedman.

Nu aproba excesiv din cap. „Uneori subliniem aprobarea printr-o înclinarea a capului, însă e important ca într-un interviu să facem de două-trei ori acest gest, însoţit de un zâmbet de înţelegere“, spune Friedman.

Atenţie la tendinţa de a te aranja 

„Gesturile prin care îţi aranjezi părul sau îţi îndrepţi hainele sunt destul de comune în situaţii de presiune. E doar o energie nervoasă şi o dorinţă naturală de a arăta cât mai bine“, spune Matt Eventoff, specialist în comunicare. În mare parte nu e nimic rău în aceste mişcări sau obiceiuri de a te juca cu părul, unghiile sau bijuteriile. Devine însă o problemă în momentul în care ele distrag atenţia interlocutorului.

Obiceiurile nervoase care par intrinseci şi de neevitat sunt un mijloc uşor prin care se poate rata un interviu de angajare. „Întotdeauna le spun oamenilor să evite inelele, ceasurile şi bijuteriile pentru că îi va distrage pe ei şi pe interlocutor, iar atenţia ar trebui concentrată asupra conversaţiei“, adaugă Eventoff.

Mimica

„Pot spune că expresia feţei este cea mai dăunătoare parte a limbajului corporal într-un interviu“, spune Eventoff. De la ochi daţi peste cap, la holbat şi priviri pline de reproş, secretul unei comunicări de succes stă în privire.

Expresii faciale nepotrivite. „Dacă tonul vocii nu se potriveşte cu expresia afişată, atunci te afli pe un teren greşit şi periculos. Dacă cineva te întreabă despre cea mai mare pasiune pe care o ai, iar faţa este rigidă în timp ce răspunzi, nu va fi în favoarea ta“, adaugă Eventoff. 

„Nu te holba“, spune Augustine. „În timp ce este important să fii încrezător şi să priveşti angajatorul în ochi, privitul îndelungat poate fi interpretat ca agresiv sau un pic ciudat“. Regula  Cynthiei Burnham este „să rupi contactul vizual când simţi că s-a format deja o conexiune“. Data viitoare când simţi acel „click“ menţine contactul vizual câteva clipe şi apoi întrerupe-l. „Recurge la acest truc şi când îţi tremură mâinile, când întâlneşti pentru prima dată pe cineva sau dai mâna cu cineva, pentru că arată exact nivelul potrivit de angajament“, spune ea.

Evitarea oricărui contact vizual este o tactică greşită, însă un răspuns dat în timp ce-ţi verifici telefonul sau te uiţi pe pereţi te face să pierzi teren. „Practic i-ai dat angajatorului un motiv să nu te placă“, spune Eventoff. „Dacă interlocutorul pare distras în timpul interviului este nepoliticos, dar de iertat. Dacă tu pari distras sau neimplicat, atunci îţi poţi lua gândul de la job“. 

„Este important să priveşti interlocutorul în ochi pentru a transmite încredere şi siguranţă“, spune Friedma.  

În cadrul unui interviu, comportamentul trebuie să fie moderat. Postura, gesturile şi contactul vizual moderat sunt treptele de urmat pentru a-ţi spune povestea şi pentru a câştiga locul de muncă dorit.

Primul pas este însă să-ţi accepţi defectele şi să încerci să le corectezi. Eventoff sfătuieşte să filmezi o simulare a unui interviu pentru a vedea cum te comporţi sub presiune şi pentru a-ţi da seama ce trebuie îmbunătăţit.