Un deceniu de patriarhat. Preafericitul Daniel, în urmă cu zece ani: Este penibil că Bucureştiul nu are o catedrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu zece ani, pe 30 septembrie, Preafericitul Daniel a fost întronizat ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În primul interviu acordat după alegerea sa în fruntea BOR de Colegiul Electoral Bisericesc, în 2007, Patriarhul vorbea necesitatea construirii unei catedrale în Capitală, despre care spunea că „nu e vorba de o ambiţie, ci este în joc demnitatea unei capitale europene“.

În urma alegerii de Colegiul Electoral Bisericesc, Patriarhul Daniel a fost întronizat, în urmă cu zece ani, pe 30 septembrie 2007, cel dintâi părinte pentru românii ortodocşi. Acorda, atunci, primul interviu în care vorbea despre misiunea şi nevoile Bisericii, precizând şi câteva proiecte pe care spera să le demareze în viitor. Printre altele, o prioritate era construirea unei catedrale în Bucureşti.

„Când s-a construit Ateneul Român se spunea: «Daţi un leu pentru Ateneu!». Acum, am putea spune că avem nevoie de o catedrală pentru capitală. Este penibil faptul că acest oraş mare, în plină extindere, nu are o catedrală“, declara Patriarhul Daniel în interviul acordat TVR.

Un deceniu mai târziu, după investiţii care depăşesc 65 de milioane de euro, catedrala este realizată în proporţie de 70%, potrivit Patriarhiei Române. Clădirea-mamut care a devenit cel mai controversat proiect al instituţiei va fi sfinţită anul viitor, pe 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naţionale, când se împlinesc 100 ani de la Marea Unire.

Când s-a construit Ateneul Român se spunea: «Daţi un leu pentru Ateneu!». Acum, am putea spune că avem nevoie de o catedrală pentru capitală. Este penibil faptul că acest oraş mare, în plină extindere, nu are o catedrală. Patriarhul Daniel

Totodată, Patriarhul a vorbit despre nevoile financiare ale Bisericii, despre care spunea, în 2007, că „e săracă în raport cu nevoile existente“: „Din punct de vedere al disponibilităţilor financiare, Biserica Ortodoxă Română este foarte săracă. Cunosc acest lucru din experienţa proprie, din multele activităţi pe care le-am început în Moldova, la Iaşi. Noi nu dispunem de sume de bani după nevoile pe care le avem pentru a ajuta în mod eficient, efectiv, pe cei săraci. Biserica este bogată în sensul că are multe mănăstiri sau opere de artă, dar, din punct de vedere al banului, al unei productivităţii care să aducă imediat un venit, este foarte săracă în raport cu nevoile sale de ajutor“, mai spunea PF Daniel, care adăuga că „oamenii cu dare de mână, numiţi sponsori sau binefăcători, după cum erau chemaţi odinioară, pot completa ceea ce lipseşte Bisericii ca instituţie“.

Noi, ca Biserică, suntem săraci în raport cu nevoile existente, dar oamenii cu dare de mână, numiţi sponsori sau binefăcători, după cum erau chemaţi odinioară, pot completa ceea ce lipseşte Bisericii ca instituţie.Patriarhul Daniel

Între timp, BOR s-a dotat cu o agenţie de turism, cu o televiziune, un radio şi un cotidian cu răspândire naţională, dar a fost adesea acuzată că se află într-un autism comunicaţional. De-a lungul timpului, au apărut o mulţime de semne de întrebare în felul în care PF Daniel a „coordonat“ activitatea din cadrul administraţiei patriarhale, făcându-i pe oameni să se îndepărteze tot mai mult de Biserică. Scandalul după Colectiv, lăcomia unor preoţi, implicarea Bisericii în politică, tăcerea Patriarhului, au umbrit imaginea BOR iar încrederea oamenilor în instituţie a scăzut. De cealaltă parte, un punct forte al instituţiei sunt lucrările social-filantropice, iar cu ocazia împlinirii celor zece ani misionari, agenţia de ştiri Basilica a realizat un grafic cu marile realizări ale Patriarhului Daniel.

PF Daniel este al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat după decesul PF Teoctist. De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate academică şi a celor 22 de arhierie, Patriarhul românilor ortodocşi a deţinut numeroase funcţii - înainte de a deveni patriarh a fost Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei - şi a fost onorat cu multe distincţii şi titluri, printre care cel de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi străinătate.

Un portret mai amplu al Patriarhului Daniel puteţi citi aici:

Preafericitul Daniel. Portretul unui patriarh controversat. Baconschi, teolog, „Pentru generaţia mea, «Patriarhul în blugi» simboliza libertatea spirituală, depăşirea comunismului, muzica rock“