Video Stadionul care i-a primit pe Hrușciov și Lucescu, la final de drum. Ultimul fluier înainte de marea demolare

0
Publicat:

Stadionul Corvinul Hunedoara împlinește 65 de ani de la inaugurare, însă meciul pe care echipa locală îl va disputa sâmbătă, 3 mai 2025, ar putea fi ultimul joc oficial găzduit de această arenă. Stadionul urmează să fie demolat pentru a face loc unei noi baze sportive.

Stadionul Corvinul din Hunedoara se pregătește de demolare. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Inaugurat pe 2 mai 1960, printr-un meci între Corvinul Hunedoara și CFR Arad (1-0), stadionul Corvinul ar putea găzdui sâmbătă, 3 mai 2025, ultimul său meci oficial, între Corvinul Hunedoara și CSC Dumbrăvița (județul Timiș).

La fel ca în urmă cu 65 de ani, echipa din Hunedoara va întâlni o formație din vestul României și, tot ca atunci, meciul va avea loc în Liga a II-a. În vara acestui an, stadionul vechi al Hunedoarei ar putea fi demolat, pentru a face loc noului proiect de infrastructură sportivă.

„Noul stadion de la Hunedoara intră în linie dreaptă. Luni a fost emis ordinul de începere a proiectării, iar marți proiectanții au făcut o primă vizită la fața locului. Meciul de sâmbătă – 3 mai – s-ar putea să fie ultimul oficial disputat pe actualul stadion. Compania Națională de Investiții a emis ordinul de începere a lucrărilor (mai precis, a proiectării), în cadrul contractului semnat pe 15 aprilie 2025, cu asocierea de firme Construcții Erbașu – P.A.B. România – New RPC 321”, a informat Primăria Hunedoara.

Un stadion cu 10.000 de locuri

Primarul Dan Bobouțanu afirmă că noul stadion reprezintă cel mai mare proiect de infrastructură derulat în municipiul Hunedoara din 1990 până în prezent, investiția, în valoare de aproximativ 64 de milioane de euro, fiind susținută din bugetul Companiei Naționale de Investiții.

„Proiectul este unul destul de complex, având în vedere că noul stadion va fi construit după cele mai moderne standarde și va fi ridicat pe amplasamentul actualei arene. În paralel cu proiectarea tehnică, realizată de firma desemnată, noi trebuie să ne ocupăm de demolare. S-ar putea ca partida de sâmbătă, 3 mai 2025, să fie ultimul meci oficial jucat de Corvinul pe vechiul stadion. Repet: s-ar putea! Nu suntem încă siguri, deoarece desemnarea firmei de demolare se va face prin licitație, iar ritmul parcurgerii etapelor legale și regulamentare poate varia”, a precizat primarul Hunedoarei.

Autoritățile locale anunță că fac demersuri pentru licențierea stadionului din Deva pentru Liga a II-a, locație unde Corvinul Hunedoara ar putea disputa meciurile de acasă, până la finalizarea noului stadion.

Potrivit constructorilor, noul stadion Corvinul va avea o suprafață totală de 37.207 metri pătrați și o capacitate de 10.100 de locuri. Complexul va avea un regim de înălțime S+P+3E și va respecta standardele categoriei UEFA 4, fiind pregătit să găzduiască competiții europene.

Noua construcție va include o sală de box, săli de forță și cardio, vestiare moderne cu dușuri, cabinet medical, săli de conferință, un restaurant și spații administrative. De asemenea, vor fi amenajate zone exterioare pentru promenadă și evenimente, precum și parcări pentru spectatori și personal.

Noul stadion, conform proiectului tehnic. Sursa: Primăria Hunedoara

„Proiectul va avea o perioadă totală de implementare de 28 de luni, dintre care 6 luni vor fi dedicate fazei de proiectare, urmând ca execuția să demareze după finalizarea demolării actualei arene, eliberarea terenului de sarcini și obținerea autorizației de construire”, se arată în proiect.

Stadionul-parc al Hunedoarei

Stadionul din Hunedoara a fost proiectat în anii ’50 ca nucleu al unei baze sportive întinse pe circa 18 hectare, fiind gândit ca un stadion-parc, potrivit arhitecților.

„Ansamblul proiectat cuprinde un stadion cu circa 12.000 de locuri și anexe, o arenă de competiții pentru aproximativ 2.500 de spectatori, cu vestiare pentru sportivi, un poligon de tir de calibru redus, o popicărie cu două piste, terenuri de volei, baschet și tenis. Capacitatea stadionului urma să fie mărită până la 15.000 de spectatori, prin adăugarea unei tribune din beton armat, ce urma să fie proiectată ulterior. În ansamblu, complexul sportiv a fost gândit ca un parc, ca o continuare a fâșiei verzi de pe versantul vestic al terasei orașului”, informa arhitecta Ana Solomon, în 1959.

Vechiul stadion a fost inaugurat pe 2 mai 1960, anul în care Corvinul Hunedoara a promovat în Divizia Națională A de fotbal.

În vara anului 1962, pe Stadionul Corvinul, aproximativ 30.000 de oameni – potrivit ziarelor vremii – au asistat la discursul lui Nikita Hrușciov, fostul lider al Uniunii Sovietice, aflat în vizită oficială la Hunedoara. Tot aici, în 1982, mii de oameni au asistat la meciul de fotbal România – Cipru, din preliminariile Campionatului European din 1984.

Stadionul la vizita lui Hrușciov. Sursa: Scînteia, 1962

Pentru mulți localnici, stadionul a rămas locul celor mai frumoase amintiri, din vremurile în care Corvinul se duela cu marile rivale din capitală.

Stadionul la vizita lui Hrușciov. Sursa: Scînteia, 1962

În urmă cu patru decenii, din echipa creată și condusă de Mircea Lucescu – cea care a promovat în Divizia A în 1980 – făceau parte jucători precum Klein, Gabor, Andone, Nunweiller, Lucescu, Văetuș, Petcu, Dumitrache, Rednic și alți fotbaliști care aveau să confirme ulterior atât la echipa națională, cât și la cluburi ca Steaua și Dinamo.