29 iulie: ziua în care s-a născut dictatorul italian Benito Mussolini. Cum a ajuns în slujba serviciului secret britanic MI5
0La 29 iulie 1848, un grup de tineri revoluţionari, în frunte cu Anton Pann, intona pentru prima dată imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, devenit după 1989 imnul național al României. În 1890 a murit celebrul pictor a murit Vincent Van Gogh, după ce cu două zile în urmă încercase să se sinucidă, împuşcându-se.
1848: În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.
Tocmai de aceea, Ziua Imnului Naţional al României se sărbătoreşte, începând din 1998, la data de 29 iulie. Sărbătoarea a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Versurile imnului naţional îi aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848, iar muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.
1883: S-a născut dictatorul italian Benito Mussolini
Benito Amilcare Andrea Mussolini s-a născut la Dovia, Italia, într-o familie modestă. Mama sa era învăţătoare de ţară, iar tatăl său, fierar şi hotelier, era reconoscut drept un revoluţionar socialist cu simpatii italiano-naționaliste. De altfel, două dintre prenumele fiului său au fost alese de el, Amilcare Andrea, în cinstea socialiştilor italieni Amilcare Cipriani şi Andrea Costa.
Astfel, cel care peste timp avea să devină conducătorul Italiei şi unul dintre cei mai temuţi dictatori, este familiarizat încă din copilăriei cu nume precum Karl Marx. Doctrina socialistă inoculată de tatăl său se suprapune cu un caracter rebel, care îl face să fie aproape de examtriculat de mai multe ori în şcoala secundară şi să termine cu greu liceul, de unde, într-un final, chiar este exmatriculat.
După ce predă o scurtă perioadă la o şcoală primară, părăseşte Italia şi merge în Elveţia, unde se întreţine muncind pe unde găsea şi unde, de asemenea, se face remarcat de poliţie pentru încăierări şi vagabondaj.
Peste doi ani este nevoit să se întoarcă acasă, pentru a-şi satisface stagiul militar obligatoriu şi, ulterior, se angajează la un ziar cu orientări socialiste.
Mussolini îşi începe cariera în politică în 1917, ca agent britanic, cu un salariu săptămânal de 100 de lire primit din partea MI5. Samuel Hoare, care a devenit mai târziu Lordul Templewood, a menţionat recrutarea lui Mussolini în memoriile sale, din 1954, povestind cum viitorul dictator i-a promis că va trimite o armată de militari veterani împotriva celor care militau pentru pace în Milano, relatează The Guardian.
Partidul Național Fascist a luat naștere în 1921, când Mussolini a fost ales în Camera Deputaţilor pentru prima dată, iar adepţii acestuia au primit şi numele de „cămăşile negre”.
În octombrie 1922, Mussolini și alți proeminenți fasciști italieni au declarat pe față intenția de a ajunge prin forță la putere şi au organizat așa-zisul „Marș al Romei”, când peste 14.000 de „cămăși negre”, fasciști și adepți, au asaltat prin marș Roma și au forțat căderea prim-ministrului Facta, obligând pe regele Victor Emmanuel II să retragă sprijinul acordat acestuia.
Experienţa sa ca jurnalist l-a ajutat foarte mult în ascensiunea către comanda Italiei, talentul de condeier permiţându-i să răstălmăcească operele lui Plato, Georges Sorel, Nietzsche şi ideile socialiste şi economice ale lui Vilfredo Pareto pentru a justifica fascismul.
În aprilie 1945, pe fondul prăbușirii totale a fronturilor Axei și a înaintării trupelor aliate, Benito Mussolini a hotărât să fugă din țară împreună cu câțiva apropiați. Grupul a încercat să treacă granița în Elveția, pentru a se îmbarca într-un avion, cu Mussolini deghizat în soldat german, dar au fost opriți de partizani care i-au recunoscut, ulterior fiind executat de comuniştii italieni.
1890: A murit Vincent Van Gogh
Vincent Willem van Gogh a fost un pictor neerlandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional.
Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, „Mâncătorii de cartofi”.
În martie 1886, artistul s-a mutat la Paris, unde i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles, unde a început colaborarea sa cu pictorul Paul Gauguin, pe care, însă, într-un acces de nebunie van Gogh l-a atacat cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea.
După acest incident, s-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie, însă, artistul a părăsit camera spunând că merge pe câmp să picteze şi, încercând să se sinucidă, s-a împușcat în umăr cu un pistol și a murit peste două zile.
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume.
29 iulie 1925: S-a născut actrița Carmen Stănescu
Carmen Stănescu a studiat la Universitatea Națională de Muzică din Capitală, iar debutul său a avut loc în anul 1945, în piesa „Frații Karamazov”. A avut o carieră de peste trei decenii la Teatrul Naţional din Bucureşti. A fost căsătorită cu actorul Damian Crâșmaru.
Carmen Stănescu a murit la 11 aprilie 2018.
Din filmografia sa amintim: „Doi vecini”, „Telegrame”, „Bădăranii”, „Frații Jderi” și „Povestea dragostei”.
29 iulie 1945: S-a născut antrenorul Mircea Lucescu
Născut în Capitală, Mircea Lucescu este un fost fotbalist, iar în prezent activează ca antrenor. Între 1964-1977 a jucat la echipa Dinamo București. Acesta a obținut cinci titluri de campion al României (1964-1965, 1970-1971, 1971-1972, 1974-1975 și 1976-1977).
În anul 1981 s-a retras din activitatea competițională, ulterior îndreptându-se spre antrenorat la Corvinul Hunedoara. Mircea Lucescu a fost antrenorul următoarelor echipe: Dinamo București, Brescia, Reggiana, Rapid București, Galatasaray, Beșiktaș Istanbul, Șahtior Donețk, Zenit Sankt Petersburg și Dinamo Kiev.
În anul 2015 a devenit al cincilea antrenor care a jucat 100 de meciuri în Liga Campionilor.
29 iulie 1947: a fost dizolvat Partidul Național Țărănesc
Această formațiune a fost întemeiată la 10 octombrie 1926 prin contopirea Partidului Național Român din Transilvania, prezidat de Iuliu Maniu, cu Partidul Țărănesc din Vehicul Regat, condus de Ion Mihalache.
În ziua de 29 iulie a anului 1947 s-a hotărât dizolvarea Partidului Național Țărănesc, după înscenarea de la Tămădău. În 14 iulie 1947, mai mulți membri ai partidului fuseseră prinşi de autoritățile comuniste pe câmpul de la Tămădău, în timp ce încercau să se îmbarce în două aeronave, cu scopul de a fugi. Printre aceștia se numărau: Ion Mihalache, vicepreședinte al PNȚ, Nicolae Penescu, secretarul general al PNȚ, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea” și Ilie Lazăr, membru în delegația permanentă.
Aceștia au fost arestați și duși într-o carceră a ministerului de Interne. Cinci zile mai târziu, Adunarea Deputaților a ridicat imunitatea parlamentară a demnitarilor național-țărănești pentru a putea fi arestați.
29 iulie 1957: Îşi începe activitatea Agenția Internațională pentru Energie Atomică
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost fondată la 26 iulie 1957 și are sediul la Viena. „AIEA este o organizație independentă, cu caracter interguvernamental, care servește drept punct focal global pentru cooperarea în domeniul nuclear și asistă statele membre în planificarea și utilizarea științei și tehnologiei nucleare în scopuri pașnice, facilitând transferul de tehnologii pentru susținerea dezvoltării statelor membre”, conform MAE.
România este membră încă din anul în care a fost înființată. În prezent, AIEA are 176 de țări membre.
29 iulie 1958: A fost fondată NASA
NASA și-a început oficial activitatea la 1 octombrie 1958. NASA a fost întemeiată ca răspuns la lansarea de către Uniunea Sovietică, la 4 octombrie 1957, a primului său satelit în spațiu, Sputnik 1. Astfel, liderul de la Casa Albă de la acea vreme, Dwight David Eisenhower, a solicitat Congresului să înființeze o agenție spațială civilă.
Astfel, la 29 iulie 1958, Eisenhower a semnat legea de fondare a NASA. De-a lungul timpului NASA a lansat numeroase misiuni în spațiu, precum Pioneer 0, Pioneer 1, 2 și 3.