Video 11 septembrie: 22 de ani de la atacurile teroriste din SUA, soldate cu moartea a mii de oameni nevinovați VIDEO
0La 11 septembrie 1858 s-a născut politicianul și eseistul Nicolae Xenopol, iar în anul 1971 a murit politicianul rus Nikita Hrușciov. În aceeași zi, dar în anul 2007, Rusia a testat cea mai mare armă convențională.
11 septembrie 1858: S-a născut politicianul, criticul literar și eseistul Nicolae Xenopol
Născut la Iași, Nicolae Xenopol a fost fratele cunoscutului istoric și scriitor Alexandru D. Xenopol. Acesta a fost membru al Partidului Național Liberal, ulterior s-a înscris în rândul Partidului Conservator-Democrat. Din anul 1912 și până în 1913 a fost ministru al Industriei și Comerțului, iar din luna septembrie a anului 1917 și până în luna decembrie a aceluiași an a ocupat funcția de ambasador al României în Japonia.
În aceeași ordine de idei, Nicolae Xenopol a susținut implicarea țării noastre în Primul Război Mondial alături de Antantă. Totodată, a ajutat la înființarea Academiei de Studii Economice din Capitală.
Xenopol a murit la 5 decembrie 1917, la vârsta de 59 de ani.
11 septembrie 1971: A murit politicianul rus Nikita Hrușciov
Născut la 3/15 aprilie 1894, Nikita Hrușciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. Acesta a fost, de asemenea, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din anul 1953 și până în 1964. Ulterior, a ocupat funcția de prim-ministru din anul 1958 și până în anul 1964.
Hrușciov a sprijinit epurările comandate de Iosif Stalin și a încuviințat mii de arestări.
11 septembrie 2001: Atacurile teroriste din SUA
La 11 septembrie 2001, nouăsprezece teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane americane. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, unul a vizat clădirea Pentagonului din Washington, iar un altul s-a prăbușit pe un câmp din apropierea cartierului Shanksville, Pennsylvania.
Aproape 3.000 de persoane au murit în urma bombardamentelor teroriste, iar alte peste 6.000 au fost rănite.
La mai puţin de o lună după atacurile din 11 septembrie, președintele american George W. Bush a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare împreună cu Marea Britanie, susţinută ulterior de o coaliţie internaţională, în vederea eradicării Al-Qaeda şi prinderii lui Osama Bin Laden, consideraţi responsabili de atentate. Cu toate acestea, abia în anul 2011, trupele americane l-au localizat şi l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan. Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003.
11 septembrie 2007: Moscova a testat cea mai mare armă convențională, numită „Tatăl tuturor bombelor”
Despre această armă s-a spus că este cea mai puternică bombă convențională din lume, fiind mai puternică chiar și decât GBU-43/MOAB, numită și „Mama tuturor bombelor”. Această armă a fost supusă unui test în data de 11 septembrie a anului 2007. Totuși, specialiștii din Occident au pus la îndoială probele privind existența acesteia.
De asemenea, se spune că aceasta poate provoca distrugeri asemănătoare unei bombe nucleare.
11 septembrie 2011: A murit Andy Whitfield, actorul care l-a interpretat pe Spartacus
Născut la 17 iulie 1972, Andy Whitfield a devenit cunoscut în SUA după ce a interpretat rolul lui Spartacus, un luptător trac capturat de romani, în serialul omonim. În luna martie a anului 2010, actorul a fost diagnosticat cu cancer limfatic.
Din filmografia sa amintim: „Be Here Now”, „Gabriel” și „The Clinic”.
11 septembrie 2015: A murit actrița Oana Ioachim
Născută la 17 iulie 1967, Oana Ioachim, fiica actorului Paul Ioachim, a fost angajată a Teatrului Mic timp de aproape două decenii. Aceasta a lucrat cu regizori cunoscuți, precum: Cătălina Buzoianu, Dragoş Galgoţiu și Sanda Manu.
Actrița a interpretat diverse roluri în spectacole, precum „Mătrăguna”, „Regăsire”, „Trei jobene”, „Desculți în parc”, „Popcorn” și „Cum iubește cealaltă jumătate”.
Din filmografia sa amintim: „Alexandra”, „Cealaltă Irina”, „Icre negre” și „America, venim!”.
11 septembrie 2015: O macara s-a prăbușit peste moscheea Masjid al-Haram din Arabia Saudită
Din pricina vântului puternic, o macara s-a prăbuşit în seara zilei de 11 septembrie peste Marea Moschee, provocând moartea a peste 100 persoane şi rănirea a peste 300.
Macaraua era folosită pentru pregătirea pelerinajului de la Mecca, unde erau aşteptaţi sute de mii de musulmani.