Val de taxe după alegeri? Ce scenarii de impozitare s-au discutat în Coaliția de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliția de guvernare a dezbătut principalele măsuri care vor fi cuprinse în Planul Fiscal al României pentru reducerea deficitului bugetar, Plan ce trebuie prezentat CE până la 15 octombrie.

România trebuie să prezinte CE un Plan Fiscal pentru reducerea deficitului. Foto Shutterstock

Printre subiectele abordate s-au numărat atât posibilitatea introducerii impozitului progresiv pe salarii sau creșterea cotei unice de impozitare, cât și majorarea TVA.

Creșterea taxării muncii la 51%, respinsă categoric

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că cel mai mare impact asupra angajaților l-ar avea modificarea impozitului pe salarii, care și-așa este foarte mare în România, comparativ cu alte state europene.

Potrivit acestora, unul dintre scenariile luate în calcul a fost creșterea cotei unice de impozit de la 10% la 16%, ceea ce ar face ca taxarea muncii să ajungă la 51%.

De altfel, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș și-a exprimat deja dezacordul cu privire la creșterea cotei unice. „După părerea mea este exclus să discutăm de o cotă unică, care să împovăreze și mai mult. A crește impozitarea muncii la 51%, eu cred că orice analiză pe care o facem duce spre... Să ne punem în locul celor care contribuie și să analizăm cu atenție pentru că va face sarcina impozitării muncii absolut insuportabilă pentru oameni și ne va face neatractivi în plan european. Nu cred că e o soluție. „Eu am spus că nu e potrivită pentru România o creștere a cotei unice și am argumentat prin această sarcină fiscală suplimentară care ar apărea și v-am dat exemplu creșterile care ar fi pentru noi ca țară necompetitiv pe plan european și nu cred că ar duce spre ceva bun pentru țara noastră”, a precizat Marcel Boloș.

Nu vor creşte taxe

Surse liberale au precizat pentru „Adevărul” că acest Plan fiscal nu va cuprinde creșterea TVA sau alte creșteri de taxe.

Obiectivul coaliției este să avem un plan fiscal care să permită o ajustare a deficitului în șapte ani, astfel încât ritmul actual al investițiilor să nu fie periclitat.

S-a discutat despre Planul Fiscal pe care Ministerul de Finanțe trebuie să îl prezinte Comisiei Europene până la data limită de 15 octombrie, odată cu toate țările aflate în procedură de deficit excesiv.

Dacă nu prezentăm acest Plan Fiscal, atunci automat intrăm pe reducerea deficitului în 4 ani, însă obiectivul nostru este să realizăm acest lucru în 7 ani astfel încât să putem continua ritmul actual al investițiilor – 47 de miliarde în primele 6 luni ale anului.

Astfel, ministrul Bolos va prezenta în coaliție un prim draft al acestui plan până la data de 1 septembrie, urmând ca apoi să înceapă discuțiile cu partenerii sociali și cu Comisia.

Cu siguranță, acest plan fiscal nu va cuprinde creșterea TVA sau alte creșteri de taxe”, au spus sursele liberale.

În ce privește creșterea TVA de la 19% la 20% sau chiar 21%, măsura nu a fost agreată nici de PSD, potrivit informațiilor obținute de „Adevărul”.

Coaliția de guvernare nu a fost de acord nici asupra introducerii unui impozit progresiv - taxe mai mari pentru venituri mari -, care ar face ca cel mai mic impozit, de 10%, să se aplice pentru câştiguri sub 3.500 de lei pe lună, putându-se ajunge și la 20% în cazul veniturilor mari.

Potrivit informațiilor obținute de „Adevărul”, s-a discutat despre măsurile care trebuie incluse în Planul fiscal care  va fi prezentat Comisiei până pe 15 octombrie de către Ministerul Finanțelor.

Data de 15 octombrie este termenul limită pentru toate statele aflate în procedura de deficit excesiv, în cazul în care vreun stat nu înaintează planul fiscal către CE până la această dată, va intra în procedurile de ajustare pe 4 ani, în loc de 7 așa cum a cerut Guvernul.

Sursele consultate de „Adevărul” au dat asigurări că în acest plan nu va fi nicio propunere de creștere de TVA sau de alte taxe.