Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5 puncte dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a anunţat iniţial reducerea CAS de la jumătatea anului, dar doar dacă există resurse în buget   FOTO Mediafax

Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, dacă arieratele şi evaziunea fiscală vor fi diminuate, a declarat, marţi, Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Dacă vom avea încasarea voluntară, dacă arieratele vor fi diminuate, dacă evaziunea fiscală va fi diminuată, sigur va avea loc scăderea contribuţiilor la asigurări sociale (pentru angajator — n. r.) cu 5 puncte procentuale. Sunt resurse suficiente pentru a scădea aceste cinci puncte procentuale, şi nu numai atât. Este vorba şi de impozitul pe profit reinvestit, dar şi de acele facilităţi care vor veni în sprijinul agenţilor economici. Sigur vor veni şi alte măsuri care nu fac decât să încurajeze mediul de afaceri“, a afirmat Gheorghe Dragomir, potrivit Agerpres.ro.

În cadrul întâlnirii cu membrii delegaţiei FMI, nu s-a vorbit despre introducerea vreunei taxe suplimentare, a mai spus el.

„Nu s-a vorbit de nicio taxă suplimentară; este vorba doar de lărgirea bazei de impozitare. În cazul legilor despre acele impozite şi taxe vizavi de clădirile speciale — dacă vor fi anumite puncte de vedere de a le modifica — aceste legi vor veni întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor şi vom avea ocazia să le corectăm, să le îmbunătăţim“, a mai spus preşedintele Comisiei.

Ialomiţeanu: FMI e de acord cu majorarea de taxe

La rândul său, deputatul Gheorghe Ialomiţeanu, membru al aceleiaşi comisii şi fost ministru de Finanţe, a declarat că semnalele primite de la FMI, legate de reducerea contribuţiilor sociale şi a profitului reinvestit, sunt negative.

„Din păcate, semnalele sunt negative în legătură cu reducerea contribuţiilor sociale şi a profitului reinvestit. Nu s-a luat nicio decizie. În urma discuţiei, Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru compensarea acestor reduceri de contribuţii şi impozite prin noi impozite şi taxe. Încasările sunt foarte proaste. Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au o părere foarte proastă despre activitatea de colectare a impozitelor şi taxelor din partea Guvernului Ponta. Din păcate, FMI susţine introducerea de impozite şi taxe în continuare în România. E un semnal prost pentru mediul de afaceri din partea acestor organisme şi a Guvernului. Este un lucru foarte grav. Acest lucru nu ar trebui tolerat. Nu sunt bani în buget pentru scăderea contribuţiei la asigurări sociale cu 5 puncte procentuale. Fondul Monetar ne-a spus că nu sunt bani, iar Guvernul trebuie să găsească soluţii“, a afirmat Ialomiţeanu.

Potrivit acestuia, FMI este de accord cu introducerea de noi impozite şi taxe, pentru că acciza la motorină se va aplica de la 1 aprilie şi nu compensează sumele care se pierd de la bugetul statului prin reducerea contribuţiilor sociale.

Mai puteţi citi:

Sărăcia românilor a fost provocată de stat, prin regimul de taxe şi impozite, acuză oamenii de afaceri

Numeroasele măsuri de politică fiscală luate de guvernele României de la începutul crizei au arătat lipsa unei strategii coerente în acest domeniu şi au creat sărăcie, potrivit unui studiu întocmit de avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Ponta, către investitori: România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea, avem cea mai mică taxare

Premierul Victor Ponta a declarat, în replică la criticile pe care Consiliul Investitorilor Străini le-a făcut în privinţa noilor taxe pe care intenţionează să le introducă Guvernul, că România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea. „O să mă văd cu dânşii, să-i conving“, a replicat Ponta.

Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi cetăţeni din Europa de Sud-Est privind sistemul de taxare şi prestaţia politicienilor

Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi cetăţeni din Europa de Sud-Est în ceea ce priveşte sistemul de taxare şi prestaţia politicienilor, având o marjă foarte redusă de toleranţă la noi creşteri de taxe, potrivit unui studiu Daedalus realizat înainte de anunţarea noilor măsuri fiscale.

Cresterea accizelor plus reducerea CAS? Comisia Europeană – da, este corect

Comisia Europeana ne transmite clar, printr-un raport, ca mixul de politici propus de Guvern este bun, cel pe care il indica UE si celorlalte state - scadere impozitare munca, respectiv CAS, combinata cu crestere taxe indirecte, care nu au efect major in preturi. Asa cum este acciza la benzina, de exemplu. Acest semnal anuleaza total temerile celor care spun ca masurile Guvernului vor genera inflatie.

Crin Antonescu: Nu susţinem noi impozite. Reducerea de taxe este în discuţii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că discuţiile privind creşterea cotei unice “sunt închise”, iar formaţiunea sa doreşte respectarea programului de guvernare.