România se confruntă cu o majorare a cheltuielilor pentru sănătate
0România se confruntă cu o majorare a cheltuielilor pentru sănătate, iar estimările arată că până în 2028 urmează o creștere de 37,68%, adică de 7,5 miliarde de dolari, ajungându-se la un total de 27,3 miliarde de dolari
Această creștere este preponderent reflectată în cheltuielile pentru sănătate ale consumatorilor, care se anticipează că vor crește cu 47,87% și vor atinge 22 de miliarde de dolari . Cheltuielile pe cap de locuitor, care nu includ și cheltuielile statului, vor crește cu peste 53%, ajungând la 1147,29 dolari (1085,52 euro) . Această tendință ascendentă dezvăluie un cadru plin de provocări pentru români, întrucât deși cheltuielile cresc, în comparație cu alte state din Uniunea Europeană, acestea rămân mici. Românii se confruntă în prezent cu una dintre cele mai mici sume cheltuite pentru sănătate pe cap de locuitor, respectiv 713 euro, o cifră mai mică în comparație cu Bulgaria, unde suma este de 754 euro, și care contrastează puternic cu Luxemburg, cu cheltuieli de 5875 euro, sau cu Danemarca, unde cheltuielile pe cap de locuitor pe acest segment ajung la 5642 euro .
Disparitatea se extinde dincolo de cifrele nominale. Atunci când sunt ajustate în funcție de paritatea puterii de cumpărare (PPS), cheltuielile de sănătate ale României pe cap de locuitor se ridică la 1428 PPS, semnificativ mai mici decât cele ale Germaniei, 4831 PPS, ceea ce arată un decalaj pronunțat în ceea ce privește accesibilitatea serviciilor de sănătate.
„Creșterea costurilor cu sănătatea în România revine mai ales persoanelor fizice decât statului și reprezintă o îngrijorare reală, mai ales că puterea de cumpărare rămâne totuși scăzută în comparație cu alte state UE”, a declarat Natalia Dina, Country Manager pentru România al Liki24.
Liki24 este un marketplace internațional pentru produse de sănătate și farmaceutice, care a fost fondat în Ucraina în 2017.