România mai are doar trei ani pentru realizarea țintelor din PNRR. Ce se va întâmpla cu investițiile aflate în întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România mai are la dispoziție numai trei ani pentru realizarea țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR, amintește ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Adrian Câciu a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, Foto: Facebook MIPE

Acesta a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 28-29 august, pentru finalizarea discuțiilor pe marginea modificării PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență.

Principalele subiecte pe agendă au vizat modificarea PNRR, introducerea capitolului RePowerEU, aflat deja în analiza Comisiei, respectiv stadiul cererii de plată nr. 3.

În urma discuțiilor, ministrul a transmis că reprezentanții Comisiei Europene au înțeles faptul că investițiile aflate în întârziere, care au risc de neimplementare în cei trei ani în care trebuie să se finalizeze implementarea PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani.

Suntem deja în august 2023, iar reformele și investițiile finanțate din PNRR trebuie implementate până în august 2026. Aceasta înseamnă că România mai are la dispoziție exact trei ani pentru realizarea țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR. Tocmai din acest motiv este nevoie de pragmatism, asumare și dialog. Această abordare este împărtășită și de reprezentanții Comisiei Europene care, în ultimele două luni, au fost în dialog permanent cu MIPE pentru atingerea acestor obiective.

În acest context, le mulțumesc atât reprezentanților Comisiei, cât și coordonatorilor de reforme și investiții pentru faptul că au înțeles că investițiile aflate în întârziere, care au risc de neimplementare în cei trei ani în care trebuie să finalizăm implementarea PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani”, a subliniat ministrul Adrian Câciu.

Concluziile vizitei de lucru la Bruxelles

Modificarea PNRR: diminuarea componentei de grant, prin propunerea de identificare de ținte cantitative care vor fi în schimb finanțate din Politica de Coeziune. Astfel, România va avea la dispoziție mai mult timp pentru îndeplinirea acestora în condițiile în care investițiile și reformele asumate în cadrul PNRR trebuie finalizate până în august 2026, iar investițiile finanțate din fonduri europene pot fi finalizate până în decembrie 2029, anunță MIPE.

Noul capitol Repower EU: România va beneficia de o finanțare de 1,4 miliarde de euro, din care urmează să acorde fonduri pentru reziliența energetică a gospodăriilor populației (producție și stocare energie, respectiv îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor).

La discuții, din partea MIPE a participat alături de ministrul Adrian Câciu, secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa, iar din partea Comisiei Europene a participat Céline Gauer, director general, șef al Grupului operativ pentru redresare și reziliență (SG RECOVER) și staff-ul tehnic.