Cum funcționează RoPay, primul sistem românesc care va înlocui POS-urile tradiționale
0RoPay, care va simplifica tranzacțiile comerciale, a fost lansat și este deja disponibil prin mai multe bănci comerciale.
Cinci bănci din România oferă acum posibilitatea clienţilor persoane fizice să îşi transmită bani în 10 secunde.
Cine vrea să folosească RoPay trebuie să aibă un cont la o bancă afiliată sistemului de plăţi instant. Se scanează pur şi simplu, cu telefonul mobil, codul QR al persoanei sau comerciantului către care se face plata. În câteva secunde, banii ajung în celălalt cont, fără să fie nevoie de date suplimentare.
Plățile sunt procesate instant, în mai puțin de 10 secunde, la cele mai înalte standarde de securitate, asigurându-se protecția datelor și tranzacțiilor.
"Este o alternativă foarte viabilă la plata cu cardul. Din punct de vedere al comercianţilor, reprezintă o schemă de plată ce asigură nişte costuri mult mai mici", a declarat Cristian Ursu, şef canale digitale bancă, pentru Observator.
RoPay îi va încuraja pe mai mulţi comercianţi să accepte plăţile electronice şi va opri frauda din comerţ.
"Sunt încă negocieri între bănci şi micii comercianţi, pe măsură ce băncile vor fi în număr tot mai mare, vor fi angrenaţi şi micii comercianţi", a declarat Luminiţa Şoiţu, Asociaţia Română a Băncilor.
"Dintr-un foc noi renunţăm la nişte consumabile şi respectiv renunţăm la hârtie, la rola de POS, renunţăm la POS-ul în sine, care făcea o treabă mecanică", a declarat Feliciu Paraschiv, preşedinte Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Sistemul RoPay pentru persoane fizice are 0% comision. Sistemul de plăţi instant ar putea fi folosit şi la cumpărături din piaţă, florării, mici magazine sau la plata facturilor.