Cum au evoluat preţurile locuinţelor în ultimii şapte ani: 2015, anul care a marcat revenirea pieţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2015 a fost cel când piaţa imobiliară a ieşit într-un final din criză, iar preţurile locuinţelor au căpătat un trend ascendent, după cel puţin cinci ani de scăderi majore, arată un nou indice al institutului european de statistică Eurostat. Această tendinţă continuă şi în acest an, după ce locuinţele s-au scumpit semnificativ şi în 2016.

Indicele preţurilor locuinţelor (HPI), nou indice al Eurostat, măsoară inflaţia pe piaţa imobiliară rezidenţială. HPI surprinde variaţiile de preţ ale proprietăţilor rezidenţiale achiziţionate (apartamente, case), atât noi, cât şi existente. Numai tranzacţiile pe piaţă sunt considerate, iar locuinţele construite de proprietarul unui teren sunt, prin urmare, excluse. Componenta de teren a proprietăţii rezidenţiale este inclusă. Indicele HPI naţional este produs de către Institutele Naţionale de Statistică, în timp ce agregatele europene sunt calculate de Eurostat.

HPI arată că 2015 a fost momentul de ruptură pentru piaţa imobiliară de după criza financiară. Dacă până în acel an, preţurile locuinţelor scădeau puternic, cu valori chiar de două cifre, 2015 a reprezentat anul în care băncile au început într-un final să acorde credite majore şi în care au avut loc tranzacţii semnificative pe piaţa imobiliară. De asemenea, 2015 a reprezentat şi un an în care sectorul construcţiilor a crescut puternic, cu 10,4% faţă de anul precedent, impulsionat de sectorul clădirilor rezidenţiale.

Potrivit indicelui Eurostat, care analizează perioada 2010-2015, anii 2010 şi 2011 au avut parte de cele mai mari scăderi din intervalul menţionat. Preţurile locuinţelor au scăzut cu 7,5% în 2010, atât pentru locuinţele noi (-6,8%), cât şi pentru cele existente (-7,7%).

Maximul declinului a fost în 2011, când preţurile locuinţelor au înregistrat căderi de 12,3%, conduse de scăderea preţurilor  locuinţelor existente (-13,8%).

Abia la patru ani de la criză, în anul 2012, tendinţa a început să se mai domolească, iar preţurile s-au mişcorat cu numai 5,1%, conduse tot de preţurile la locuinţele existente (-6,5%).

În anul 2013, scăderea s-a micşorat până la 0,3%, însă de această dată locuinţele noi au condus declinul, cu o micşorare de 4,8%, dar nici în 2014 piaţa nu şi-a revenit, fiind înregistrată o scădere de 2%.

Abia în 2015, odată cu relansarea creditării şi a sectorului construcţiilor, piaţa imobiliară şi-a mai revenit, bilanţul anului fiind unul pozitiv: o creştere de 2,9%.

În 2016, trendul de creştere a continuat, pe fondul consumerismului impulsionat de măriri de venituri, iar el este estimat a se menţine şi în 2017, în luna ianuarie fiind înregistrată de asemenea o traiectorie ascendentă în toată ţara, atât pentru apartamentele noi, cât şi pentru cele vechi.