Ce companii scoate statul pe bursă în 2014 şi unde se vor duce banii. După îndelungi scandaluri, Hidroelectrica se va lista la Bucureşti şi la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După îndelungi aşteptări, Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor ajunge în acest an pe piaţa de capital, iar banii încasaţi vor fi alocaţi pentru investiţii.

Listările Romgaz şi Nuclearelectrica au ţinut capul de afiş în 2013, alături de vânzarea de acţiuni Transgaz, iar Guvernul nu va întrerupe ritmul şi va aduce în ringul bursier în acest an alte trei societăţi îndelung aşteptate: Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia.

Hidroelectrica este cea mai cunoscută dintre ele, dar şi cea mai controversată. Compania a ieşit din insolvenţă în luna iunie a anului trecut, după o perioadă de un an în care administratorul judiciar a denunţat contractele cu „băieţii deştepţi“, dar şi cu Andritz Hydro şi a renegociat peste 500 de contracte comerciale, dar şi contractul colectiv de muncă cu salariaţii. Remus Borza, fost administrator judiciar şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei, declara în ultima conferinţă ca reprezentant al companiei, că profitul Hidroelectrica se va ridica în 2013 la 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani.

Cu toate acestea, profitul excepţional din 2013 nu se va mai repeta şi anul viitor. Populaţia va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile. „Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei. Din aceasta cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 de milioane euro“, a arătat Borza. El a adăugat că din taxa pe stâlp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an.

Guvernul vrea să listeze un pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica, într-o operaţiune care să se deruleze aselemea celei din cazul Romgaz. Astfel, compania se va lista atât la Bucureşti, cât şi la Londra. Guvernul a majorat pachetul de acţiuni pus la bătaie de la 10% la 15%, iar banii nu se vor mai duce la buget ca în cazul Romgaz, ci în conturile companiei. Listarea Hidroelectrica este programată pentru vara acestui an, pentru că societatea are nevoie de minim un an de la ieşirea din insolvenţă pentru a putea prezenta potenţialilor investitori rezultate financiare pe ultimul an.

Compania a fost lovită în 2013 de un nou scandal, după ce directorul de furnizare Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă – fost consilier al ministrului delegat pentru Energie Constantin Niţă şi fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, au fost puşi sub acuzare de către DNA în scandalul privind vânzarea de electricitate către Energon.

Electrica se divizează şi se listează

Electrica este următorul candidat al statului pentru intrarea pe bursă, iar Guvernul urmăreşte tot o listare duală, atât la Bucureşti cât şi la Londra. Listarea va avea loc printr-o majorare de capital atât de mare încât statul va deveni acţionar minoritar. Statul va rămâne cu 49% din acţiuni şi va continua să controleze compania, iar plasamentele private vor reuni 51%. Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, declara că operaţiunea va avea loc în luna aprilie. De asemenea, compania se va diviza, pentru a scoate din componenţa Electrica participaţiile minoritare deţinute de stat la companiile de distribuţie şi furnizare deja privatizate. 

În prezent, Electrica SA este acţionar minoritar la companiile ENEL Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), ENEL Distribuţie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuţie Banat (24,86%), ENEL Distribuţie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri. Compania deţine majoritar distribuţiile de electricitate din Transilvania şi Muntenia Nord, dar şi furnizorul Electrica Furnizare şi companiile de servicii şi mentenanţă rămase din Electrica Serv.

Complexul Oltenia vrea hidrocentrale şi parcuri fotovoltaice 

Complexul Energetic Oltenia este un alt „mamut“ energetic care se va lista pe bursă. Compania a început dezastruos anul 2013, cu minerii protestând în Târgu Jiu şi acuzând Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru trimiterea forţată acasă pentru anumite perioade.

Situaţia a survenit din cauza cererii foarte slabe de energie, care, la rândul său, a venit pe fondul eficientizării tot mai mari din industrie, dar şi a închiderii unor mari consumatori. O altă problemă cu care s-a confruntat Complexul Oltenia o constituie preluarea cu prioritate a energiei regenerabile în sistemul naţional, ceea ce a tras pe dreapta multe termocentrale.

Guvernul a decis, însă, să amâne până în anul 2017 acordarea unei părţi din subvenţiile la energia verde, iar din toamnă consumul de energie s-a ameliorat, astfel că situaţia CE Oltenia s-a îmbunătăţit considerabil la finalul anului. 

Compania deja exportă energie şi vrea să se diversifice, urmărind să deţină şi unităţi hidroenergetice, dar şi centrale fotovoltaice. Compania va lista pe bursă un pachet de 15% din acţiuni, în urma unei majorări de capital.

Listările anului 2013

Prima operaţiune de acest fel a avut loc în primăvara anului trecut, în aprilie, când statul a mai adus pe bursă un pachet suplimentar de 15% din titlurile Transgaz. Autorităţile au obţinut 315 milioane de lei, aproximativ 72 de milioane de euro, bani care s-au dus la buget. În luna septembrie a avut loc un alt succes, respectiv intrarea în ringul bursier a Nuclearelectrica. Compania a operat o majorare de capital de 11,077%, din care 10 procente s-au dus pe bursă, iar restul au ajuns la Fondul Proprietatea. Compania a atras 312,4 milioane de lei din majorarea de capital. Banii au rămas în companie pentru noi investiţii.

Acţiunile Conpet – transportatorul naţional de petrol, au fost transferate şi ele în luna septembrie de pe piaţa RASDAQ la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Romgaz este, însă, vedeta anului. Compania a fost listată atât la Bucureşti, cât şi pe bursa de la Londra, prin intermediul certificatelor de depozit global. Romgaz a atras 1,7 miliarde de lei, circa 383 de milioane de euro, din vânzarea a 15% din acţiuni, deşi investitorii au plasat ordine pentru un total de 2,8 miliarde de euro. Aceasta a fost cea mai mare ofertă publică realizată vreodată de statul român.

Mai puteţi citi:

Electrica SA va fi divizată înainte de privatizare. O nouă firmă va prelua participaţiile minoritare. Ministrul Niţă anunţa încă din vară crearea unui fond

Distribuitorul de energie Electrica SA, controlat de stat, va fi divizat înainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participaţiile minoritare deţinute la alte societăţi.

Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou emise la majorarea de capital

Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la Londra

Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

1000 de mineri de la Alunu şi Berbeşti vor fi preluaţi de CET Govora

Negocierile pentru preluarea exploatărilor miniere de la Alunu şi Berbeşti au intrat în linie dreaptă. Cei peste 1000 de mineri vor deveni angajaţii CET Govora după ce se va înfiinţa Complexul Energetic Vâlcea. 

Scandalul Hidroelectrica-Energon: Alro a început să viziteze "oameni superiori ierarhic", presează pentru energie sub 160 de lei/MWh

Alro a început să viziteze „oameni ierarhic superiori“ celor din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi presează să obţină energie la preţuri sub 160 lei/MWh, declara Eugen Brădean, fostul director de furnizare al Hidroelectrica, în şedinţa Consiliului de Supraveghere care analiza oferta celor de la Energon.

Prima condamnare în dosarul Hidroelectrica: Eugen Brădean a primit trei ani de închisoare cu suspendare

Fostul director de trading din Hidroelectrica, Eugen Brădean, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare şi luare de mită. Aceasta este prima condamnare în dosarul Hidroelectrica, decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

STENOGRAME Dosarul „Mită la Hidroelectrica“. Cum s-a negociat şpaga de 1,4 milioane de euro. Remus Vulpescu a făcut denunţul

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este denunţătorul în cazul dosarului de mită în valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie între Hidroelectrica şi firma Energon Power. Cel denunţat, consilierul ministrului Niţă, Ioan Mihăilă, şi Eugen Brădean, directorul de trading la Hidroelectrica, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Eugen Brădean, revocat din funcţie.

Ministerul de Finanţe se opune înfiinţării fondului de investiţii de un miliard de euro gândit de Niţă

Ministerul Finanţelor Publice se opune creării unui fond de investiţii care ar fi urmat să cuprindă participaţiile minoritare ale statului la companiile din energie deja privatizate, precum Petrom, GdF SUEZ, E.ON şi Enel, şi ar fi avut o valoare de un miliard de euro, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Niţă îşi face un fond de un miliard de euro

Guvernul pregăteşte realizarea unui fond de un miliard de euro, în care urmează să fie incluse participaţiile minoritare deţinute de stat, a anunţat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei.