Autoritatea pentru Reglementare în Comunicații va fi subordonată președintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanța de urgență privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a fost aprobată de Senat, iar numirea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor instituţiei va fi făcută de către Preşedinţie, şi nu de către Parlament, potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a Senatului.

UPDATE

Amendamentele propuse prevedeau numirea în funcție a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) de către Parlament, la propunerea Comisiei de Comunicații și a Comisiei Economice, faţă de prevederea iniţială a Ordonanţei, care prevedea numirea conducerii de către preşedinte, la propunerea Guvernului. În forma actuală, numirea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor instituţiei va fi făcută de către Preşedinţie.

În mai, România a primit cea de-a doua scrisoare de notificare din partea Comisiei Europene în cazul de infringement privind independența ANCOM. Procedura a fost declanșată în ianuarie 2009. Comisia Europeană a averitizat autoritățile române că au două luni pentru a răspunde. "Dacă autoritățile române nu vor satisface temerile Comisiei în această perioadă, CE urmează să trimită României o solicitare formală, sub forma unei opinii argumentate conform cu procedurile de infringement, de amendare a legislației astfel încât independența autorității de reglementare în telecomunicații să fie garantată în conformitate cu legislația Uniunii Europene", arată comunicatul instituției.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a transmis pe 22 aprilie cea de-a şasea scrisoare către Senatul României, prin care solicită demararea măsurilor necesare pentru ca textul legii de aprobare a OUG 22/2009 să fie adoptat de urgenţă.


CE a solicitat aprobarea unei legi care să garanteze independența ANCOM, și asta pentru că Guvernul poate folosi instrumente legislative de urgență pentru a restructura aceasta instituție. Oficialii CE spun că această autoritate a fost restructurată de Guvern de patru ori în ultimii cinci ani.


Potrivit unui comunicat trimis, miercuri, de Ministerul Comunicațiilor, Ordonanţa de Urgenţă nr. 22/2009 curpinde toate elementele prevăzute de către cadrul de reglementare european în domeniu, fiind conformă cu prevederile acestuia şi a fost promovată ca urmare a negocierilor desfăşurate de către MCSI, ca instituţie a statului român cu atribuţii în domeniul comunicaţiilor, cu reprezentanţii Comisiei Europene."Prin adoptarea legii de aprobare a OUG 22/2009, MCSI este de părere că România şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 3 din directiva-cadru, creând astfel premisele pentru închiderea procedurii de infringement", se mai arată în document.

Citește și

Kroes: România trebuie să respecte legislaţia europeană în sectorul telecom

Ministrul Comunicaţiilor se întâlneşte cu vicepreşedintele Comisiei Europene

Un nou caz de infrigement în telecom

Ping Pong cu arbitrul telecom