ASF vrea să modifice legea pensiilor private: Aproape 20.000 de români care îşi puteau retrage banii de la Pilonul III nu au mai făcut-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sistemul de pensii private facultative sunt înscrişi circa 30.000 de oameni cu vârsta peste 60 de ani.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să modifice legea prnsiilor private facultative astfel încât administratorii fondurilor să fie obligaţi să-şi informeze cotizanţii asupra posibilităţii retragerii fondurilor când împlinesc vârsta de 60 de ani.

Măsura se impune a fi luată având în vedere că 65% dintre persoanele de peste 60 de ani care deţin un cont de pensie privată facultativă (pilon III) au renunţat să mai cotizeze, dar nici nu au solicitat să le fie plătit activul, relevă o analiză a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), scrie economica.net

Este vorba de aproape 20.000 de oameni care cel mai probabil au uitat că au aceste conturi oferite în general de angajatori, ca beneficiu suplimentar, nu la cererea directă a cotizanţilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vrea să impună administratorilor de pensii private facultative (pilon III) să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienţilor şi prevederea legală care arată că „participantul care a împlinit vârsta de 60 de  ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”, arată un proiect de modificare a normei 19/2021. 

În nota de fundamentare, Autoritatea explică faptul că a luat această decizie pentru că majoritatea cotizanţilor de peste 60 de ani nu au cerut sumele din conturi, dar nici nu mai cotizează.

    

„Totodată, având în vedere analiza realizată în cadrul Serviciului Supraveghere şi Analiză Piaţă –  DG – SSPP asupra participanţilor fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de  ani, de la care, conform prevederilor legale1 în vigoare pot solicita plata activului personal, s–a  constat faptul că un număr ridicat de participanţi nu şi–au exercitat acest drept. De asemenea,  conform datelor furnizate de Serviciul Supraveghere şi Analiză Piaţă, la sfârşitul lunii septembrie  2021, un procent de peste 65% din participanţii de peste 60 de ani nu mai plătise contribuţii în  ultimele 12 luni”, arată documentul citat.

Conform datelor consultate de Economica, în sistemul de pensii private facultative sunt înscrişi circa 30.000 de oameni cu vârsta peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că 19.500 (adică 65%) sunt cei care nici nu mai cotizează, nici nu au retras sumele deşi aveau acest drept. În acest moment, nu este clar ce se întâmplă defapt cu aceste persoane, însă principala posibilă explicaţie este că pur şi simplu au uitat că au acest produs, deşi administratorii trimit anual scrisori de informare în acest sens.