Idealul renaşterii liberalismului românesc: platforma politică „Mai întâi România"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca la noi, la nimeni. Se pare că suntem condamnaţi să ne atribuim în mod irevocabil acest slogan, expresie a unui excepţionalism românesc. Unde sunt 10 români avem două echipe de fotbal şi două partide cu acelaşi nume, însă o singură Biserică.

Actualul PNL aminteşte de vechiul partid doar prin păstrarea acronimului. S-a îndepărtat de valorile liberalismului românesc, preferând să îmbrăţişeze cu un oportunism feroce valorile europene doar pentru a fi prezent la masa bogaţilor de la Bruxelles. Ar putea fi un demers de bun augur, dar a uitat pe drum doctrina politică ce-i conferă denumirea de partid liberal. Aderarea la Grupul Popularilor Europeni a însemnat adoptarea unei ideologii conservatoare şi creştin-democrate, aflată într-o evidentă contradicţie cu liberalismul clasic. 

Se ştie că în politică liberalii sunt mai mereu marii perdanţi. Sau, mai dur, looseri. Au un electorat select, dar restrâns. 

Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna la fel ca în zilele noastre. Istoricii au identificat ca punct de plecare în conturarea liberalismului european momentul istoric şi decisiv al formării statelor naţionale, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ideologia liberală a răspuns idealurilor de libertate şi autodeterminare a popoarelor şi îşi are sorgintea în filozofia politică iluministă. 

Vă convine sau nu, istoria a demonstrat că liberalismul este sinonim cu progresul şi ideile reformatoare. Chiar şi proiectul ce a stat la baza Uniunii Europene, gândită de Napoleon acum două secole ca un mijloc de menţinere a păcii pe continentul european, are un puternic filon liberal: deschiderea graniţelor, piaţa liberă - libertatea de mişcare a persoanelor, mărfurilor şi capitalului. 

De o tradiţie la fel de îndelungată se bucură şi liberalismul românesc, partidul exponent devenind legendă de mai bine de trei ani. Între 1875 şi 1937, PNL a guvernat mai bine de jumătate din perioadă, stând sub semnul dinastiei Brătienilor, familie boierească din părţile Argeşului. Cert e că liberalii au reuşit să fie la putere în cele mai importante momente ale formării statului român modern, aceştia fiind responsabili de constituţia României Mari din 1923 şi de introducerea votului universal, reforme ce au vizat democratizarea societăţii româneşti. Au susţinut modernizarea economiei româneşti printr-o puternică industrializare, încurajându-se capitalul românesc prin celebrul slogan „Prin noi înşine“. Dispare de pe scena politică românească în contextul instalării dictaturilor legionară şi comunistă. Se reînfiinţează pe 15 ianuarie 1990 sub conducerea lui Radu Câmpeanu. În ultimii 24 de ani de existenţă, PNL nu guvernează niciodată singur, fiind angrenat într-o serie de alianţe mai mult sau mai puţin avantajoase. Nu reuşeşte să se impună în politica românească postdecembristă, fiind considerat un partid elitist. Sfârşeşte prin a fi „înghiţit“ de fostul PD, care râvnea de mult timp la  titulatura de „liberal“.

Partidul Naţional Liberal a fost radiat din registrul partidelor politice în octombrie 2014, Vasile Băescu (vicepreşedinte al Asociaţiei „Clubul Liberal ION C. BRĂTIANU 1875“)

Un nou tip de dialog politic

Pe data de 24 mai 2015, la 150 de ani de la înfiinţarea vechiului PNL, câţiva politicieni din Bucureşti au inspiraţia de a înfiinţa un Club Liberal, în numele posterităţii. Este înregistrat ca ONG şi condus de George Şerban şi Vasile Băescu, demisionari la momentul aşa-zisei fuziuni dintre PNL şi PDL. Un club în care sunt preferate discuţiile paşnice, în detrimentul dezbaterilor înflăcarate. 

Luna trecută au lansat şi o platformă politică ce poartă titlul „Mai întâi România“. Voi cita preambulul:

 

Asociaţia Clubul Liberal Ion C. Brătianu - 1875“ are ca scop, pe termen mediu şi lung, readucerea în dezbaterea publică şi în conştiinţa oamenilor obiectivele istorice ale fondatorilor României unite şi independente, azi uitate sau expediate în derizoriul limbajului populist:

Unire şi unitate naţională;

Independenţă şi suveranitate naţională;

Prosperitate şi încredere în viitor.

De asemenea, platforma lansată de Clubul Liberal din Bucureşti aduce în atenţie şi probleme de actualitate: deficitul democratic al statului român, scăderea încrederii în instituţiile fundamentale, dezbinarea societăţii, economia românească. Se mai propune o manieră energică şi inteligentă de a face politică externă. 

PNL este un brand simbol al politicii româneşti. Restaurarea acestui simbol se va face prin apărarea valorilor susţinute de-a lungul istoriei şi care au definit statul român modern.