Fals jurnal de ieri și de azi. Ultimul mare actor al Naționalului, la 80 de ani

0
0
Publicat:

Costel Constantin, ultimul mare artist al Naționalului bucureștean, împlinește azi,  20 octombrie, 80 de ani în plină activitate și forță creatoare.

Marți, 25 octombrie, va juca în Sala Mare a Naționalului, drept și meritat istoric numită Sala Caragiale, în rolul titular din piesa lui Victor Eftimiu „Omul care a văzut moartea”.

Costel Constantin s-a înscris strălucit în galeria de aur a marilor și ultimilor actori ai primei Scene naționale, care îi cuprinde, jucând o viață de la egal cu ei,  pe Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Silvia Popovici, Adela Mărculescu, Damian Crâșmaru, Emanoil Petruț, Ilinca Tomoroveanu și, bineînțeles, mai bătrânii Carmen Stănescu și Radu Beligan, care l-a și adus de la Iași și „hirotonisit” –cum se spune canonic – cu speranța împlinită că va fi, cum este astăzi, un mare actor.

Apoi, Teatrul Național de Televiziune l-a făcut cunoscut țării întregi pentru harul său. A fost mereu alături de Marin Moraru, Gheorghe Dinică, cu care a fost și prieten.

În sfârșit, a strălucit și în rolul Vulpenaru, titularul dramei țărănești „Crimă pentru pământ”, în regia lui Grigore Gonța, alături de marea actriță de comedie Draga Olteanu Matei, care, la cererea ei, a interpretat tulburător, zguduitor, prima ei partitură de dramă.

De ani de zile țăranii nu mai fuseseră abordați pe scena Naționalului și prin „Crimă pentru pământ” au cucerit publicul din nou.

Dar marea biruință a actorului Costel Constantin a fost realizarea pe scena mare a Naționalului a rolului Ștefan cel Mare, înscriindu-se ca o creație memorabilă – a treia – consacrată în întreaga opinie publică în ordine după creațiile lui Constantin Nottara și a lui George Calboreanu.

Spectacolul a fost regizat de clasicul regizor de film Dan Pița, în decorul fabulos al genialului scenograf Mihai Mădescu și al costumelor Luanei Drăgoescu.

La premiera spectacolului, în prezența șefului statului de atunci, au fost de față marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, episcopi, arhiepiscopi și mitropoliți, în loja oficială aflându-se și Preafericirea Sa Teoctist, patriarhul iubit de întregul popor creștin ortodox și care, la sfârșitul spectacolului, felicitându-l pe Costel Constantin pentru rolul lui Ștefan cel Mare, a spus: „A fost cea mai frumoasă liturghie la care am participat în viața mea!”.

Iată astfel cât de justificat este acest omagiu pe care i-l adresează cel de-al 44-lea director general al Teatrului Național ”IL Caragiale”, care a avut datoria, bucuria și onoarea de a-i acorda Măriei Sale titlul de societar de Onoare al Teatrului Național, ca un frate mai mare ce admiră și devotamentul de o viață al soției sale, doamna Mihaela, contopită exemplar cu zbuciumul său, fiindu-i clipă de clipă un sprijin hotărâtor în afirmarea harului său actoricesc.

La mulți ani, Măria Ta!