Este Putin suficient de disperat încât să apeleze la arme nucleare tactice?

0
0
Publicat:

Se poartă discuţii aprinse pe această temă, în urma loviturilor umilitoare suferite de armata rusă în ultimele 4 zile.  Un răspuns corect la întrebarea din titlu trebuie să ţină cont de toate consecinţele asupra lui Putin şi asupra ţării sale, dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina. Învinsă nu doar de ucrainieni. Ci de NATO şi lumea liberă. Care ar fi consecinţele pe termen mediu şi lung ale acestei înfrângeri? Cum va evolua Rusia post război?  Cum va rămâne Putin în istoria Rusiei dacă va accepta înfrângerea fără a folosi arme nucleare? Ce ar mai rămâne din prestigiul Rusiei şi din aşa zisa noua ordine mondială, anunţată de Putin? La toate aceste întrebări trebuie să răspundă evaluarea privind posibila folosire a armelor nucleare tactice de către Rusia.

În ce situaţie se află Putin în urma loviturilor primite de armata rusă

Putin a justificat războiul pornit împotriva Ucrainei prin aceea ca „NATO a ajuns până în pragul casei noastre”. Că securitatea Rusiei impunea acest lucru. Că ce rost are o lume în care Rusia nu-şi găseşte locul pe care-l merită. Că Ucraina nu are nevoie de Donbas. Comparaţia cu ţarul Petru cel Mare este iarăşi importantă. Putin şi-a propus să recupereze „lumea rusă”, aşa cum o înţelege el.

Putin a supraestimat şantajul cu hidrocarburi la adresa Europei, şi capacităţile armatei Rusiei de a „recupera” Ucraina în câteva zile. A eşuat în ambele ambiţii. Acum, dacă cedează realităţilor militare din Ucraina, înseamnă să accepte că a fost cel mai slab conducător al Rusiei, pentru că nu a ştiut să anticipeze reacţia lumii libere şi capacităţile propriei armate, măcinată de corupţie.

Putin şi armata sa n-au fost în stare să întrerupă fluxurile de arme şi echipamente pe care le primeşte Ucraina din ţările NATO. Ce să mai discutăm despre un război convenţional Rusia-NATO.

Opinia publică internă din Rusia, bloggerii militari, sunt cu toții oripilaţi de cele întâmplate în ultimele patru zile în Ucraina. Presa rusă pro-Putin se încurcă în explicaţii şi aprecieri. Putin se află pe marginea prăpastiei, împins chiar de către anturajul și fidelii  săi.

Putin este acum în faţa unei dileme. Va pleca în cimitirul istoriei, fără să fi realizat nimic pentru Rusia, sau va apela la arma nucleară tactică, pentru  a ridica moralul armatei şi poporului său. Ce va alege?

Ce cred experţii internaţionali

Un general american în retragere, Barry R. McCaffrey, a scris pe Twitter că „este clar că există pericolul unei lovituri nucleare tactice din partea unui Putin disperat”. „Greu de imaginat care ar fi ținta. Un oraș din Ucraina? O unitate militară din Ucraina?”, a mai scris McCaffrey. 

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a afirmat că este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să hotărască utilizarea unei arme nucleare tactice. Iată declaraţia sa:

Există riscul ca Kremlinul să folosească o bombă nucleară în această situație, dar cred că este puțin probabil”. 

Nu există niciun avantaj real pe câmpul de luptă care să fie obținut astfel, ar fi imposibil ca SUA să stea deoparte/ să nu răspundă și nu cred că Putin sau cei mai apropiați consilieri ai săi sunt sinucigași”.

O lovitură nucleară tactică, cu o bombă nucleară de mici dimensiuni,  ar afecta o suprafaţă mică din Ucraina. Importantă ar fi simbolistica sa. Rusia ar demonstra că nu se dă bătută, fără să folosească principalul său atu, armele nucleare. Și ar ridica moralul armatei și al poporului rus.

Cum ar reacţiona NATO şi occidentul într-o astfel de situaţie

NATO s-ar afla în faţa a două opţiuni. Fie intervine militar masiv, de partea Ucrainei, riscând un al treilea război mondial nuclear, fie nu va activa articolul 5 din tratatul NATO, nefiind vorba de teritoriul unei  ţări din NATO. Înclin să cred că va utiliza a doua opţiune, pentru că un război acum, Rusia-NATO nu are cum să fie altfel decât nuclear. Rusia nu mai are capacităţi militare pentru un război nenuclear. Iar un război nuclear ar distruge întrega omenire.

Cel mai probabil va avea loc o întâlnire la nivelul cel mai înalt, inclusiv cu participarea Rusiei, pentru a bloca posibilitatea izbucnirii unui război nuclear sinucigaş.

Rusia se va mulţumi cu ridicarea sancţiunilor împotriva sa, asigurări scrise de securitate, reluarea exporturilor de hidrocarburi, la schimb cu retragerea din Ucraina. Va păstra în schimb Crimeea.

Dar toate acestea le poate obţine doar dacă ridică nivelul de risc  până la utilizarea unei bombe nucleare tactice. 

Discuţia telefonică, iniţiată de Putin, cu preşedintele Franţei a avut drept scop să testeze înclinaţiile occidentului de a se ajunge la un compromis.

Din toate aceste considerente, înclin să cred că Putin va folosi o bombă nucleară tactică, ca să aibă ce negocia cu NATO şi ţările occidentale. Sper şi eu să mă înşel.