Decizie-șoc în SUA: Curtea Supremă îl declară pe Trump ineligibil pentru al doilea mandat de președinte

0
0
Publicat:

Este realmente un șoc deoarece, chiar dacă mai poate fi contestată la Curtea Supremă, decizia Curții Supreme din Colorado marchează o nouă etapă în bătălia juridică fără precedent din SUA tocmai fiindcă, fără niciun fel de îndoială, marchează un precedent foarte important și foarte clar formulat. Decizia celei mai înalte instanțe judiciare din statul Colorado confirmă faptul că Donald Trump se face vinovat de „rebeliune” în momentul asaltului împotriva Capitoliului și, în consecință, consideră că cel de-al 14-lea Amendament la Constituția americană se aplică în acest caz.

Decizia a fost luată cu o majoritate de 4 voturi din 7 și constituie prima încercare reușită de a obține o decizie în justiție împotriva lui Trump pe această temă, două proceduri similare fiind respinse în Minnesota și în Michigan. O decizie care este însă „suspendată” până pe 4 ianuarie pentru a permite apelul în fața Curții Supreme a SUA. În funcție de decizia acesteia, hotărârea Curții Supreme din Colorado care nu se aplică decât la nivelul acestui Stat, ar putea să fie preluată și în alte State și, astfel, s-ar declanșa procedura subsecventă, adică scoaterea numelui fostului președinte de pe listele electorale pentru alegerile primare ale republicanilor: „Dacă va fi depus un recurs la Curtea Supremă înaintea acestei suspendări, ea atunci ea va rămâne în vigoare și responsabilii alegerilor vor trebui să includă numele lui Trump pe buletinele de vot pentru alegerile primare din 2024 până în momentul când se va primi o decizie sau un mandat din partea Curții Supreme”.

Asta înseamnă că, în cazul unei decizii favorabile lui Trump din partea Curții Supreme a SUA, ar fi posibil ca numele lui Trump să figureze pe 5 martie 2025, în Super Tuesday, pe buletinele de vot din toate statele din SUA (inclusiv din Colorado) pentru alegerile primare din tabăra republicanilor.

Ce este „Amendamentul 14”?

Este vorba despre un amendament adoptat în 1868 și care, la momentul respectiv, viza partizanii Confederației sudiste care pierduse Războiul de Secesiune (1861-1865) și decidea că orice persoană, după ce a depus jurământul de a apăra Constituția, este ulterior  găsită vinovat de acte de rebeliune, nu mai poate deține niciodată o funcție publică.

Mergem acum în teritoriu necunoscut”, spuneau, pe drept cuvânt, judecătorii din Colorado, conștienți că această primă decizie a lor avea să declanșeze un tsunami care să alimenteze un scandal politic imens și să ridice încă o problemă majoră pentru America unui fost președinte acuzat acum oficial de „participare la rebeliune”. Decizia Curții Supreme este așteptată cu firească emoție deoarece, dincolo de problema validară sau invalidării hotărârii din Colorado, este foarte posibil ca verdictul să fie astfel formulat încât să constituie și un răspuns mai general la cerea procurorului federal Jack Smith care a solicit și o poziție finală care să stabilească, o dată pentru totdeauna, dacă Donald Trump beneficiază de imunitate în numeroasele procese în care este implicat în acest moment.

Ușor de imaginat reacțiile fulminante pe care le-a generat deja decizia din Colorado, de la manifestări de entuziasm debordat în tabăra democraților până la discursuri violente ale republicanilor care acuză încălcări grave ale sistemului democratic și manevre murdare și anticonstituționale ale inamicilor politici.

Trebuie să așteptăm să vedem ce vor decide judecătorii Curții Supreme a SUA pentru a vedea dacă, da sau nu, se schimbă fundamental direcția alegerilor de anul viitor și, din această perspectivă, se poate descifra mai bine sensul mesajului dat acum câteva zile de Joe Biden care spunea că, în cazul că Trump nu se va prezenta candidat, atunci se va gândi dacă nu este cazul ca și el să se retragă din cursa pentru nominalizarea democraților. Consecințele, practic, sunt chiar imposibil de calculat și deschid perspective pentru orice tip de evoluții, refăcând calculele pentru curs prezidențială cu candidați din liniile doi și trei, oricum, în acest moment, aflați în zona „zero șanse” față de cei doi candidați principali, Trump și Biden.

Dar și mai greu de înțeles sau de imaginat este cât de adânci sunt rănile pe care le provoacă Americii acest tip de scandaluri fără precedent în istoria sa și care, după cum vedeți, se înveninează pe săptămână ce trece în timp ce, în paralel, se amplifică dezechilibrele internaționale, unele chiar motivate de retragerea treptată a SUA din marile sale zone de influență, în combinație nefericită cu disputele electorale pe tema ajutoarelor pentru Ucraina și pentru Israel. În funcție de aceste evoluții vom vedea cum se schimbă și jocurile politice de nivel; foarte înalt din Europa și din alte zone ale lumii. Oricum sunt pe cale de schimbare dar, în cazul în care ies din cursă actori de dimensiunea Trump sau Biden, cum oare se vor repoziționa super-puterile în raport cu noua situație de dezechilibru cum este cea anunțată prin decizia-șoc din Colorado?