
De ce este important să respectăm dress code-ul unui eveniment
0În cele mai multe cazuri, nu primim a doua şansă pentru a face o primă impresie bună. Stilul personal sau, mai bine zis, un port îngrijit, reprezintă punctul nostru de vedere şi fereastra prin care lumea ne percepe, cel puţin în primele secunde.
„Teoria de semnalare a valorii“, elaborată de către savanţi, susţine că aspectul exterior reflectă, la nivel subconştient, calităţile interioare. Aşadar, haina nu îl face pe om, dar spune ceva despre cel care o poartă.
În orice domeniu, epocă sau ţară, veşmintele noastre au comunicat înainte ca noi să rostim primele cuvinte: începând cu Babilonul, loc în care cei înstăriţi purtau veşminte alese şi fine şi încheind cu actuala societate, în care haina transmite informaţii despre noi.
Respectaţi dress code-ul unui eveniment. De cele mai multe ori, veţi fi printre puţinii care îl respectă şi poartă acel papion negru menţionat pe invitaţie, dovadă de respect pentru dumneavoastră şi pentru organizatorii evenimentului.
Informal
Stilul informal clasic presupune sacou, cămaşă, cravată şi pantaloni din lână sau bumbac. Sacoul va fi mai închis la culoare decât pantalonii după ora 18 iar în timpul zilei pantalonii sunt mai închişi la culoare decât sacoul. Diferenţiatorul poate fi, în acest caz, batista de buzunar, culorile alease precum şi texturile adaptate sezonului, conformaţiei şi ocaziei.
Formal
Stilul clasic care presupune costumul închis la culoare, cămaşă clasică şi cravată uni. În timpul zilei, în sezonul primăvară-vară, costum recomandat este bleumarin sau gri închis, însă iarna poate fi purtat şi costumul negru în timpul zilei. Ţinuta este recomandată pentru întâlnirile protocolare, tocmai pentru că nu lasă loc interpretărilor: costum închis la culoare, cămaşă fără imprimeu, albă de preferat, cravată uni închisă la culoare şi batistă de buzunar, aşezată cât mai discret, în ton cu cămaşa.
Black tie
Smoching (tuxedo sau dinner jacket), cămaşă simplă, de preferat cu guler clasic. De obicei se evită purtarea ceasului, tocmai pentru că se consideră o ţinută pentru un eveniment atât de important, încât trecerea timpului nu mai are importanţă.
White tie
White Tie este cel mai înalt standard în vestimentaţia masculină. Frac cu revere din saten, pantaloni negri cu vipuşcă din saten, cămaşă albă cu plastron, gulerul ataşat cu nasturi şi vestă albă. Nasturii fracului nu se încheie niciodată.