5 situaţii în care ai nevoie de un implant dentar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unuia sau a mai multor dinţi este una din cele mai neplăcute şi des întâlnite probleme stomatologice, ce creează nu doar disconfort la masticaţie şi dezavantaje estetice, ci afectează, pe termen lung, întreaga dantură, prin resorbţia osului alveolar în zonele respective.

De multe ori neglijată deoarece nu produce simptome acute, edentitia are consecinţe negative pe termen lung, de la oboseala musculaturii masticatorii până la un aspect îmbătrânit. Cea mai eficientă şi avantajoasă soluţie în astfel de cazuri este implantul dentar, o procedură modernă, bazată pe crearea unei rădăcini artificiale, deasupra căreia vă fi ancorată coroana. O intervenţie chirurgicală sigură şi nedureroasă, implantul dentar poate fi cea mai bună soluţie dacă te confrunţi cu una din situaţiile de mai jos:

Ai de mult timp unul sau mai mulţi dinţi lipsă - Specialiştii confirmă: cu cât laşi mai mult timp să treacă fără să înlocuieşti dintele sau dinţii lipsă, cu atât mai multe probleme secundare se vor dezvolta. Absenţa unui dinte produce resorbţia osului alveolar, inflamarea gingiilor din apropriere, oboseala musculară din cauza efortului suplimentar la masticaţie şi chiar deplasarea unor dinţi. Avantajul implantului este că poate înlocui chiar şi un singur dinte, fără niciun prejudiciu adus dinţilor învecinaţi (precum în cazul punţilor dentare), reproducând într-o proporţie impresionantă aspectul şi funcţionalitatea unui dinte natural. Mai mult, chiar şi în cazurile în care absenţa îndelungată a dintelui a afectat osul într-o mai mare măsură, implantul este posibil, cu adiţie osoasă.

Ai suferit recent una sau mai multe extracţii, din cauza cariilor sau a unor traumatisme – Extracţia recentă este momentul prielnic pentru inserarea unui implant dentar, atunci când osul alveolar este încă sănătos. Înlocuirea cât mai rapidă a dintelui lipsă previne o întreagă serie de neplăceri asociate cu lipsa danturii, atât imediate, cât şi pe termen lung. Implantul dentar păstrează integritatea osoasă şi nu necesită sacrificarea dinţilor din apropriere, precum în cazul punţii dentare. Funcţiile normale ale dintelui natural vor fi reluate fără probleme, iar aspectul estetic nu va avea de suferit.

Suferi de boală parodontală, care ţi-a afectat întreaga dantură – Dacă încă nu ai pierdut dinţii, dar aceştia sunt afectaţi într-un grad avansat din cauza bolii parodontale generalizate, este indicat să apelezi la implantul dentar. Aparent, protezarea este văzută ca o soluţie mai puţin costisitoare. În realitate însă, proteza nu înseamnă o soluţie permanentă şi este însoţită de multiple dezavantaje, neplăceri şi disconfort. Comparativ, implantul dentar presupune o investiţie, însă vorbim de o soluţie definitivă, nedureroasa, uşor de întreţinut şi complet inofensivă pentru dinţii învecinaţi.

Ai deja proteză dentară, dar nu te poţi obişnui cu aceasta - Proteza mobilă prezintă numeroase dezavantaje, de la dificultăţile la mestecare până la resorbţia osoasă din cauza mobilităţii constante. Pe lângă faptul că acomodarea cu proteza dentară este întotdeauna anevoioasă şi de durată, aceasta nu rezolvă problemele produse de lipsa dinţilor, ci doar conferă o soluţie de compromis. Masticaţia şi aspectul estetic rămân în continuare problematice, iar osul alveolar este în continuare traumatizat. Implantul elimină toate aceste probleme şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacientului, de la restaurarea completă a eficienţei masticaţiei şi a aspectului estetic, până la întreţinerea igienică uşoară şi protecţia dinţilor învecinaţi.

Ai nevoie de refacerea rapidă a danturii, din motive estetice sau care ţin de distanţă – Vrei ca dintele sau dinţii lipsă să fie înlocuiţi într-o singură zi? Fie că nu poţi rămâne în ţară timp îndelungat, fie că aspectul estetic reprezintă o prioritate, implantul dentar cu încărcare imediată este soluţia. Datorită acestei proceduri de ultimă oră, pacientului i se înserează implantul şi i se construieşte lucrarea provizorie în aceeaşi şedinţă, astfel că poate pleca din cabinet cu dantura completă. Practic, lucrarea permanentă se realizează la fel ca în cazul implantului cu încărcare întârziată, anume după ce implantul s-a integrat în os, diferenţa fiind că în această perioadă intermediară, pacientul cu implant rapid beneficiază şi de o construcţie temporară, ce îi permite să-şi reia în foarte scurt timp stilul de viaţă obişnuit.

Pentru dinţi mai sănătoşi şi mai frumoşi,
Dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Chirurgie şi Implantologie Orală, Coordonatorul Echipei Chirurgicale din cadrul clinicii Dentica