Impactul sentinței care aduce „turul 2 înapoi”: „O tactică de campanie menită să pună gaz pe foc”

0
Publicat:

Sentința Curții de Apel Ploiești care a suspendat și chiar a anulat decizia CCR din decembrie, prin care a fost invalidat întreg procesul electoral al alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, nu poate opri scrutinul actual și nici nu poate impune reluarea turului II. Subiectul este însă speculat, producând efecte nu numai la nivelul campaniei prezidențiale actuale, ci și asupra statului, avertizează experții în comunicare. 

FOTO Inquam Photos

Judecătorul Vasile Alexandru de la Curtea de Apel Ploiești a acceptat o contestație care privește suspendarea deciziei luate pe 6 decembrie 2024 de către Curtea Constituțională a României (CCR) de a anula alegerile prezidențiale. Contestația face parte dintr-un șir de cereri depuse de cetățeni, ca urmare a unei campanii organizate pe internet. Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare la Tribunalul Botoșani, este cea care le explică oamenilor pe contul său de TikTok cum pot fi făcute cererile. Videoclipul său este prezentat și pe site-ul https://anulareccr.vercel.app/, unde arată pașii pe care trebuie să îi facă cei care doresc să depună cereri.

De altfel, Curtea Constituțională a menționat în cadrul unui comunicat de presă că, „începând cu luna decembrie 2024, au fost promovate în fața instanțelor judecătorești din toată țara peste 200 de acțiuni similare, de contestare a Hotărârii Curții Constituționale nr.32/2024”, iar „până la această dată, instanțele de contencios administrativ, în respectul Constituției și al legii, au respins aceste cereri, sentința Curții de Apel Ploiești fiind una cu totul singulară și izolată”.

Potrivit specialiștilor, sentința instanței din Ploiești nu poate însă să și producă efecte. „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”, arată Constituția României, CCR fiind garantul supremaţiei Constituţiei.

Între timp, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti și Curtea Constituțională a României au făcut recurs împotriva deciziei. Instanța Supremă le-a și admis. În același timp,  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești va fi cercetat disciplinar. „Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”, a motivat CSM.

Pe cine ajută decizia Curții de Apel Ploiești

Expertul în comunicare publică Dumitru Borțun este de părere că decizia de la Ploiești vine „în favoarea celor care contestă sistemul. Va crește numărul celor care ies la vot pentru a vota cu un candidat cât mai apropiat de profilul Călin Georgescu. Dar nu pe vorbe, că nimeni nu mai crede în vorbe acum. E vorba de biografia sa, istoria personală de până acum, ce ai spus, ce ai făcut. Ori aici, cred că cel mai avantajat este George Simion”.

În același timp, expertul în comunicare publică, Radu Delicote, susține că subiectul aprins în spațiul public are mai degrabă efecte pe termen lung, inclusiv asupra turului II din luna mai. 

„Este clar că este o tactică de campanie, menită să pună gaz pe foc pentru un electorat care deja este nemulțumit și frustrat vizavi de ceea ce s-a întâmplat în toamnă. (…) Cred că obiectivul final este ca acest electorat să fie unul activat, în sensul în care, poate acum nu se simță reprezentat de către candidați, dar acum mai degrabă este activat și va avea dorință să iasă la vot. Dar nu cred că o va face în turul 1, ci mai degrabă o va face în turul 2. Deci, cred că bătaia este puțin mai lungă. Și aici depinde foarte mult cine va intra cu cine în turul 2 al alegerilor. Dar cred că ideea de bază este să convingă acest electorat, care poate era nemulțumit, care poate nu se simțea reprezentat astăzi să devină mult mai prezent, mult mai atent și în eventualitate să iasă inclusiv la vot. Deci o văd strict ca o strategie de campanie, de marketing politic”, punctează Radu Delicote.

Potrivit expertului în comunicare publică, oricare candidat poate folosi decizia pentru a specula politic: „Pot să existe mai mulți candidați care să atragă acest vot. Da? Poate să fie Lasconi, poate să fie Crin Antonescu, poate să fie inclusiv Nicușor Dan. Cu mesajul corect care să-i activeze și mai mult sau să-i evidențeze, să-i potențeze și mai mult,poți să-I atragi de partea ta. (…) La turul 1, de regulă, prezența la vot este ceva mai mică. Și cumva strategiile politice se fac între turul 1 și turul 2. Pentru că toată lumea așteaptă, de fapt, votanții care sunt nehotărâți. Deci, undeva la 30% din ei, poate chiar mai bine”.

Ce efecte produce, de fapt, decizia instanței din Ploiești

„Accentuează imaginea asta de stat eșuat. De țară în care nici democrația nu este autentică, nici statul de drept nu este autentic. Un stat care șchiopătă de ambele picioare. Astea sunt cele două picioare ale unei societăți moderne. Statul de drept și democrația. Ori noi am contrazis în ultimele 3-4 luni ambele definiții. În afară vor fi iar observații de genul celei făcute de vicepreședintele Statelor Unite - În România aveți probleme cu democrația. Acum se va spune și - în România aveți probleme cu statul de drept”, este punctează Dumitru Borțun. 

Radu Delicote este de părere că în următoarele zile, decizia va „fierbe” opinia publică: „Omul de rând cel mai probabil nu va înțelege, de fapt, toată situația. Va vedea doar că un judecător este prigonit, este victimizat de către sistem. Situația de astăzi o să transpire inclusiv granițele României. Deci, din nou, mai punem încă o cărămidă pe zidul neîncrederii vizavi de ce se întâmplă cu alegerile, vizavi de încrederea la nivelul statului în cancelariile externe”, mai subliniază Radu Delicote. 

Care este soluția 

„Trebuie să iasă statul și să explice ce se întâmplă. (...) În momentul de față, când ai o criză de tipul ăsta de imagine, 24-48 de ore, pot face diferența între succes și eșec totalmente. Deci trebuie să ieșim din paradigma în care să vină cineva și să ne ajute pe noi, ci noi trebuie să începem să ne ajutăm până ieșim. Presa, oricât de bine intenționată ar fi, este percepută părtinitor. Deci trebuie cineva neutru. Neutralitatea asta trebuie să vină doar interinstituțional de la un departament bine articulat de comunicare, de tipul acesta de criză”, punctează Radu Delicote în privința rezolvării situației actuale care împarte opinia publică, fiind speculate informațiile.  

Pe 17 martie, în cadrul unei întâlniri interinstituționale convocate de președintele interimar Ilie Bolojan s-a convenit înființarea unui grup de lucru interinstituțional format din AEP, Biroul Electoral Central (BEC), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Nu a existat însă o comunicare ulterioară a grupului de lucru.