Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un implant care ar putea fi folosit pentru a reda vederea orbilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetători ai Institutului Federal Elveţian de Tehnologie (EPFL) au dezvoltat o tehnologie care poate stimula direct nervul optic şi poate fi folosită în viitor pentru a reda vederea persoanelor oarbe.

Anterior, cercetătorii au descoperit modalităţi de a reda vederea prin folosirea unei camere care înregistrează imagini şi le transmite apoi într-un microcip implantat în retină, însă această tehnică necesita un nerv optic complet funcţional.

O altă tehnologie folosită a fost aceea de trece de nervul optic şi a trimite imaginile direct creierului, însă acest sistem permitea vederea unor imagini lipsite de complexitate.

Noua tehnologie dezvoltată de cei de la EPFL foloseşte aspecte ale celor două deja menţionate, trecând de ochi şi trimiţând informaţii creierului. Elementul nou îl constituie un implant, folosit pentru stimularea nervului optic.

Avantajul acestei tehnici constă în faptul că poate fi folosită pe o scară mult mai largă de persoane. ”Credem că stimularea intraneurală poate fi o soluţie viabilă pentru mai multe dispozitive neuroprostetice, capabile să redea funcţii motoii şi senzoriale” notează Silvestro Micera, unul dintre membrii importanţi ai EPFL, citat de Digital Trends.

Dispozitivul dezvoltat pentru stimularea nervului optic este numit OpticSELINE şi este constituit dintr-un mecanism de 12 electrozi care livrează curent electric. Oamenii de ştiinţă l-au folosit pentru a verifica activitatea din cortexul  vizual al creierului. Ulterior, ei au dezvoltat un algoritm care decodează semnalele trimise de creier, observând că fiecare electrod creează un şablon unic de activare în creier. Asta înseamnă că, în principiu, nervul optic poate fi stimulat în anumite feluri pentru a trimite informaţii vizuale creierului.

Pentru ca utilitatea practică a acestei tehnologii să fie dovedită, va fi nevoită de utilizarea mai multor electrozi. În acest moment, un dispozitiv OpticSELINE poate conţine între 48 şi 60 de electrozi. Nu este o cantitate suficient de mare pentru a reda complet vederea persoanelor cu astfel de deficienţe, însă poate fi folosit pentru a le oferi acestora un anumit grad de vizibilitate, care le-ar putea uşura viaţa de zi cu zi.  

”Stimularea intraneuronală are potenţialul de a oferi informaţii vizuale” menţionează şeful diviziei de inginerie neuronală a EPFL. ”Vom avea nevoie de feedback din partea pacienţilor în viitoarele teste clinice pentru a îmbunătăţi aceste informaţii”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite