Google Science Fair a ajuns la final: cele mai interesante proiecte ale tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigătorii Google Science Fair FOTO Google
Câştigătorii Google Science Fair FOTO Google

Google a anuţat astăzi câştigătorii concursului Google Science Fair, care a invitat tinerii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani să prezinte proiectele lor. FInaliştii au fost premiaţi la Mountain View şi şi-au prezentat proiectele juriului.

Cele 15 proiecte finaliste le-au adus creatorilor săi posibilitatea de a călători la sediul Google din California. Proiectele depuse au venit din peste 120 de ţări şi au cuprins teme de la diagnosticarea cancerului până la inventarea unui exoschelet.

Juriul a dat trei premii, în funcţie de vârsta participanţilor.

La categoria 13-14 ani a câştigat Viney Kumar din Australia cu proiectul PART (Police and Ambulances Regulating Traffic). Kumar a fost în India şi a văzut o ambulanţă blocată în trafic. Acest lucru l-a făcut să-şi dorească să rezolve această problemă. PART este un program conceput ca o aplicaţie de Android, bazată pe poziţionarea GPS, care avertizează şoferii de apropierea unei ambulanţe. În viitor, Kumar doreşte ca astfel de alerte să fie montate pe toate maşinile. Copilul consideră că sirenele nu sunt auzite de către şoferii care circulă cu mai mult de 60 de kilometri pe oră.

Puteţi citi proiectul integral la acest link, iar mai jos aveţi o prezentare video.

La categoria 15-16 ani a câştigat Ann Makosinski din Canada care vrea să creeze o lanternă care să funcţioneze exclusiv cu ajutorul căldurii mâinii. Ea a decis să studieze această temă când a aflat că oamenii produc energie în timp ce merg şi din căldura emanată. Ea a descoperit că, deşi există pierderi de voltaj şi de căldură, există destulă energie rămasă pentru a produce lumină într-o lanternă.

Proiectul integral poate fi găsit la acest link.

Puteţi vedea mai jos video-ul proiectului.

Categoria 17-18 ani şi premiul cel mare au fost câştigate de americanul Eric Chen, cu un proiect care studiază posibile soluţii împotriva gripei şi viruşilor pandemici. El studiază pandemiile cum ar fi H5N1, H7N9 sau gripa spaniolă. El a definit mai mulţi inhibitori endonucleici, care pot fi dezvoltaţi ca medicamente.

Proiectul integral poate fi citit aici.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite