VIDEO Xiaomi - Apple de Asia: kitsch copiat sau geniu alternativ? Cine este firma care a angajat un director Google?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xiaomi este condusă de Lei Jun, un fel de Steve Jobs asiatic FOTO Tech in Asia
Xiaomi este condusă de Lei Jun, un fel de Steve Jobs asiatic FOTO Tech in Asia

Xiaomi, o firmă din China care a devenit o vedetă în lumea smartphone-urilor, l-a convins pe Hugo Barra, director Google, să se alăture echipei pentru a se extinde global. Cine este Xiaomi şi cum a ajuns în doi ani să ameninţe giganţii?

Scopul Xiaomi este de a se extinde global. După doi ani în care au fost un fenomen doar în China, acum Xiaomi pare pregătită să facă pasul spre SUA sau spre alte pieţe. Un executiv Google, care a lucrat la Android, este esenţial.

Hugo Barra este omul care cel mai des s-a regăsit în public pe o scenă, prezentând un produs cu Android. El a lucrat la Google timp de peste 5 ani şi în ultimii trei ani a fost membru al echipei Android, notează All Things D. Cariera lui va continua în China, la compania Xiaomi care nu se poate abţine să nu fixeze câte un record în fiecare an, în ceea ce priveşte vânzarea de telefoane cu Android. Şeful lui Barra era Sundar Pichai, cel care a preluat funcţia după plecarea lui Andy Rubin.

„În câteva săptămâni, mă voi alătura echipei Xiaomi din China pentru a-i ajuta să-şi extindă portofoliul foarte bun de produse şi afacerea la nivel mondial, voi ocupa funcţia de vicepreşedinte al Xiaomi Global“, a scris Barra pe contul său de Google+. El a ţinut să le mulţumească altor oameni din echipa Android sau de la Google cu care a lucrat în ultimii ani, menţionându-l şi pe Andy Rubin, creatorul Android.

Telefoanele chinezilor au fost apreciate mereu. De exemplu, Engadget scria despre Xiaomi Phone 2, un dispozitiv pentru segmentul mediu al pieţei, că "băieţii aceştia vor să ne demonstreze că nu vor să facă bani rapid din componente ieftine. Ar trebui să plătim dublu pentru telefoanele lor. Nu sunt perfecte, mai au de învăţat, dar sunt stabile şi software-ul poate fi modificat. Dacă ai ocazia să cumperi aşa ceva, nu rata ocazia", scria jurnalistul Engadget.

Dar cine este Xiaomi şi cum a reuşit această firmă fondată acum aproape trei ani să crească atât de rapid încât să-l atragă pe un director Google?

Xiaomi Mi2 în teste

Xiaomi, o investiţie privată de succes

Lei Jun a reuşit să finanţeze cu 41 de milioane Xiaomi, iar lui i s-a alăturat Bin Lin, fost inginer la Google şi Microsoft. Cinci ingineri au pornit compania în Beijing.

Lei Jun a reuşit să atragă investiţii foarte rapid, inclusiv de la fonduri de investiţie ca Qiming Venture Partners, aliată cu Qualcomm, dar şi de la Yuri Milner, investitor la Facebook, Groupon sau Zyinga.

Primul smartphone al companiei a fost Mi-1, lansat în august 2011. Mi-2 a fost lansat în august 2012, iar unii analişti s-au îndoit de corectitudinea Xiaomi, deoarece telefonul s-a epuizat prea rapid. Xiaomi a susţinut că a vândut 50.000 de telefoane în cinci secunde, cu 1,3 milioane de precomenzi. Acest lucru s-a întâmplat şi printr-o alianţă făcută cu reţeaua socială Sina Weibo.

Ce are Xiaomi? De exemplu, designul şi caracteristicile sunt realizate de Mi-Fans, care lansează o actualizare a sistemului de operare în fiecare vineri, pentru a ţine fanii aproape.

Practic, Xiaomi foloseşte reţelele sociale pentru promovare, dar şi o tactică interesantă de a face disponibile telefoanele pe site: 200.000 - 300.000 sunt puse la precomandă, iar într-o oră sunt şi cumpărate. Firma nu are magazine fizice.

Mi2-S a fost lansat în prima jumătate a anului 2013. Xiaomi a anunţat în iulie că a vândut 7 milioane de unităţi, cu toate că deţine încă doar o cotă de piaţă de 2,5% în China, spre deosebire de Samsung care are 18,6%.

Lei Jun, directorul Xiaomi, în postura lui de Steve Jobs

Lei Jun, acest Steve Jobs reîncarnat

CEO-ul Xiaomi se numeşte Lei Jun şi are o pasiune extraordinară pentru Steve Jobs, iar învăţăturile acestuia au fost transpuse în prezentările de pe scenă, în lansările de produse şi în designul acestora.

Xiaomi este poreclită datorită acestui fapt "Apple al Estului". Jun se inspiră de la Jobs, iar dacă fostul CEO al Apple lansa afirmaţii scandaloase care se dovedeau şi realiste, cele spuse de Lei Jun par exagerate: "Construim telefoanele ca nişte PC-uri. Facem ceea ce alte companii nu au mai făcut vreodată", spunea Jun într-o conferinţă, potrivit "NY Times".

Dacă scepticii spun că Xiaomi a copiat Apple, cei apropiaţi lui Lei Jun spun că este un magician al investiţiilor. El s-a lansat ca antreprenor şi investitor în startup-uri, după o decadă la compania Kingsoft. A investit în platforme sociale şi printre primele sale succese a fost vânzarea în 2004, a platformei sale Joyo.com, pentru 75 de milioane de dolari către Amazon.

Un fost director Google spunea pentru "NY Times" că Lei Jun este un antreprenor fenomenal. "Ştie ce vrea utilizatorul şi piaţa, iar acum transformă tehnologia".

Potrivit puţinelor informaţii despre el, Lei Jun a crescut într-un oraş industrial din China, a studiat calculatoare la Universitatea Wuhan şi a fost inspirat după ce a citit o carte despre Steve Jobs. "Am fost influenţat de acea carte şi am vrut să fac o companie de primă mână", a spus Jun.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite