VIDEO Războiul tastaturilor de Android - Episodul 1 - SwiftKey - o opţiune excelentă pentru cei care greşesc mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SwiftKey este o alternativă pentru cei care vor să aibă cuvinte sugerate FOTO Adevărul/Vlad Andriescu
SwiftKey este o alternativă pentru cei care vor să aibă cuvinte sugerate FOTO Adevărul/Vlad Andriescu

Care este cea mai bună tastatură pentru dispozitivele cu Android? E o întrebare grea, pe un sistem de operare deschis, unde tastatura tradiţională nu este cea mai bună. Dacă la iOS nu avem altă soluţie, iar cea standard este bună, la Android există alternative.

Începem astăzi o mică serie, în care încercăm să aflăm atât pentru noi, cât şi pentru voi, utilizatorii de Android, care este cea mai bună tastatură din acest ecosistem. Nu încercăm singuri, încercăm împreună cu voi. Vrem argumente. Spuneţi-ne ce tastaturi folosiţi şi cum le folosiţi. Hashtag-ul de Twitter şi de Facebook este #TastaturaAndroid. 

Prima aleasă este un candidat care va fi întrecut cu greu: SwiftKey. Noi am instalat varianta Trial, care poate fi folosită doar o singură lună. După această dată, trebuie să plătiţi 16 lei. Un preţ destul de mare la prima vedere, dar vă oferă o experienţă interesantă de tastare.

Din capul locului, SwiftKey este o tastatură pentru cei care apreciază sugestiile de cuvinte şi pot să se coordoneze cu o astfel de tastatură. Personal, venind de pe o experienţă destul de îndelungată pe un iPhone, obişnuiesc să nu folosesc sugestiile de cuvinte, pentru că acea tastatură era foarte rapidă. Pe Android, tastatura clasică nu mi-a plăcut niciodată. Devine mai bună când îi scoţi sunetul, deoarece acea imitaţie de maşină de scris este la fel de greoaie şi lentă ca o maşină de scris. Să vedem cu SwiftKey.

Instalare şi primul contact

Instalarea se face foarte rapid, iar primul meniu are cinci setări. În primul rând, alegem limba. De asemenea, selectăm Enable SwiftKey pentru a schimba tastatura principală (nu uitaţi şi partea a treia Set as default input).

SwiftKey Cloud permite înregistrarea unui cont şi folosirea lui pe mai multe dispozitive. Astfel, dacă aveţi un telefon şi o tabletă cu Android, ceea ce va învăţa SwiftKey va fi comun. A cincea setare vă recomand să o lăsaţi oprită, deoarece nu vă va ajuta prea curând. Flow e posibilitatea de a selecta cuvintele doar "alunecând" de la o litera la alta, apăsând în continuare pe ecran. Nu funcţionează rapid, nu funcţionează exact şi nu e rapid. Nu aveţi de ce să faceţi asta. Un singur scenariu e corect: când nu vreţi să fiţi auziţi. Dar dacă nu aveţi sonorul pornit, degetul apăsat pe ecran nu se aude...

statistici swiftkey

Meniul aplicaţiei

SwiftKey are un meniu simplu şi care poate fi configurat uşor. Upgrade from Trial ne duce în Play Store, pentru a cumpăra cu 16 lei varianta full.

SwiftKey Cloud ne arată la câteva dispozitive suntem conectaţi. Cea mai interesantă setare mi se pare cea de Personalizare socială. Ce face? Ne conectăm la contul de Facebook, Twitter, Gmail şi Yahoo, iar tastatura învaţă din conversaţiile noastre de acolo. Asta înseamnă să-i dăm acces la ceea ce scriem. Dacă vreţi o experienţă din ce în ce mai bună, e de apreciat.

Limba trebuie selectată în Română. Există aproximativ 12 teme, care se diferenţiază prin rotunjirea tastelor. Eu am ales tema Light, deoarece îmi aduce cel mai mult aminte de tastatura de pe iPhone şi are fiecare litera mai lată.

Sound and Vibration permite selectarea sunetului din momentul atingerii şi volumul acestuia, iar Input Methods ne readuce la momentul când trebuie să alegem Flow sau Voice. Eu le-am deselectat pe amândouă din lipsă de uz.

Advanced settings are Spacebar completion mode (apăsăm spaţiul şi cuvântul se scrie singur), Quick Period (dublu spaţiu pentru un punct), Auto Capitalize sau ştergerea datelor.

Statistici

Cea mai interesantă opţiune la această tastatură mi se par rapoartele de folosire. SwiftKey vrea să ne arate cât de bună este şi oferă rapoarte de Eficienţă (sunt cu 31% mai precis de când o folosesc), câte apăsări de tastă nu am făcut (472 de când o folosesc) şi câte greşeli ne-au fost corectate. SwiftKey e ca un profesor bun, care ne ajută, nu ne bate cu rigla peste degete, dar în rapoarte descoperim cât de slabi suntem de fapt la tastat. Am greşit de 272 de ori, iar SwiftKey m-a salvat. Câte conversaţii nu ar fi eşuat fără ajutorul acestei tastaturi?

statistici swiftkey

Experienţă de folosire

Tastatura se învaţă destul de rapid. Eu am mai avut acum ceva vreme experienţa ei pe un Asus Transformer Pad. Dar! Nu o folosiţi niciodată pe o tabletă de 10 inci. Ce e mai mare de 7 inci nu se potriveşte acestei tastaturi.

Pe o tabletă Nexus 7, experienţa de scriere este una interesantă. De ce? SwiftKey e o tastatură proastă ca layout, încaleci cuvintele enorm de mult. Cu toate acestea, forţa acestei aplicaţii stă în sistemul ei de învăţare a cuvintelor şi de oferire a sugestiilor. Nu e o tastatură care se bazează pe designul impresionant de bun, ci pe inteligenţă. E o brută într-ale minţii.

Oricât greşim, tastatură oferă de multe ori sugestii surprinzător de bune. Cei care o folosesc deja pot confirma asta. Am apăsat backspace-ul de mult mai puţine ori decât de obicei, în schimb am învăţat să dau click pe cuvintele sugerate. Nu e o practică uzuală pentru mine, dar în timp devii un pic mai rapid.

SwiftKey se bazează pe efortul nostru de a scrie. Dacă daţi 16 lei pe ea, folosiţi-o cum trebuie, altfel nu merită. Faptul că poate fi folosită pe mai multe dispozitive este un lucru bun, pentru că învaţă mult mai uşor.

Pentru cei care vor să schimbe aşezarea tastelor, există diferite setări, de la QWERTY, LA AZERTY, QWERTZ sau chiar Dvorak.

În timp, veţi observa că aţi economisit timp când scrieţi, iar tastatura aceasta o recomand şi pentru cei care scriu doar cu o mână.

Concluzii despre SwiftKey

  • Folosiţi-o dacă vă place o tastatură care vă oferă sugestii bune.
  • Dacă sunteţi un om care tastează rapid şi v-aţi obişnuit să scrieţi toate literele, nu o descărcaţi. Sunt altele mai bune.
  • Nu e o tastatură bună ca aspect, nu e ergonomică, ci e doar inteligentă.
  • Integrarea socială este excelentă.
  • Mult mai bună decât tastatură standard de pe Android.

Despre compania din spatele SwiftKey

Jon Reynolds şi Ben Medlock au pornit SwiftKey la Londra acum cinci ani şi au vrut să transforme scrisul digital. Anul acesta, ei au reuşit să fie finanţaţi cu 17,6 milioane de dolari.

Din 2010, aplicaţia a fost descărcată de 15 milioane de ori, de 3 milioane de ori fiind şi plătită. De curând, au semnat un contract cu Samsung pentru a introduce în standard tastatura pentru 100 de milioane de smartphone-uri ale companiei sud-coreene, inclusiv Samsung Galaxy S4.

Compania are 99 de angajaţi nu are încă profit. Veniturile de anul trecut au fost de 10 milioane de dolari, potrivit Forbes.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite