REVIEW Gigabyte Brix Projector: portabilitate nu înseamnă numai laptop sau tabletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigabyte Brix Projector FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Gigabyte Brix Projector FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Din când în când, pe lângă tradiţionalele laptopuri, tablete şi smartphone-uri, în redacţie mai ajung şi gadgeturi mai interesante. Gigabyte Brix Projector este un astfel de dispozitiv.

Ce este Brix? Este un mini PC, modelat după platforma NUC, de la Intel, dar care incorporează şi un proiector. L-am testat timp de o săptămână şi sunt gata să împărtăşesc cu voi părerile pe care mi le-am format în timpul acesta.

<strong>Design </strong>

Brix Projector este mic. Este surprinzător de mic, având în vedere că oferă aceleaşi funcţionalităţi ca şi un sistem desktop obişnuit şi vine şi cu un plus interesant şi anume proiectorul. Brix Projector măsoară  48.9 x 107.6 x 114.4 mm şi este acoperit de o carcasă negru cu argintiu.

Pe partea de sus vedem logo-ul Gigabyte şi butonul de pornire iar pe latura din faţă găsim proiectorul, două sloturi USB 3.0 şi un slot jack, pentru căşti sau difuzoare externe. Pe latura din faţă mai găsim două porturi USB 3.0, un port HDMI, un slot pentru cablu de reţea,  slotul pentru cablul de alimentare, un port mini HDMI IN şi un Kensington Lock. Pe latura din stânga găsim un difuzor, iar pe cea din dreapta avem o rotiţă de reglare a proiectorului. Pe spate găsim un spaţiu ce ne permite să montăm Brix pe un trepied (inclus în pachet), sau în spatele unui monoitor.   Construcţia este solidă şi designul este simplu. Gigabyte Brix Projector este un gadget subtil până în momentul în care îl aprindem.

<strong>Hardware</strong>

După cum spuneam mai sus, Brix Projector este construit pe arhitectura NUC de la Intel. Asta înseamnă că se găseşte în comerţ fără memorie RAM şi spaţiu de stocare instalate. Ce găsim, totuşi, în cutiuţa aceasta magică? Un procesor de ultimă generaţie Intel Core i3-4010U şi o placă video integrată Intel HD Graphics 4400. Gigabyte Brix Projector are şi un difuzor incorporat şi, bineînţeles, proiectorul.

Performanţă

Gigabyte Brix Projector s-a comportat foarte bine, dar asta se înţelege de la sine, căci e dotat cu un procesor Intel de ultimă generaţie.

Acum nu vă gândiţi că puteţi face gaming pe el, deoarece că vorbim despre un procesor cu voltaj scăzut, ca cele găsite pe ultrabook-uri.

gigabyte brix projector

Totuşi, nevoile de bază sunt îndeplinite cu brio. Brix face de toate, de la browsing la filme HD şi se descurcă şi în Photoshop, dar numai dacă lucraţi cu formate de imagine mai mici. În rest, pentru editare de fişiere în Word sau pentru prezentări Powerpoint, este ideal.

Proiector

Nu vă gândiţi că proiectorul de pe Brix este unul senzaţional. Are o rezoluţie de numai 864x480 şi imaginile nu sunt atât de clare pe cât ne-am dori.

Totuşi, luminozitatea şi contrastul sunt bune şi eu l-am folosit şi pentru a proiecta câteva filme pe pereţii garsonierei mele. Diagonala imaginii este de până la 85 inci şi este o experienţă plăcută să poţi vedea serialele preferate pe un „ecran“ atât de mare.

Mi-a plăcut faptul că poţi folosi proiectorul independent de PC (la fel cum poţi folosi PC-ul cu un monitor). Cu ajutorul unui cablu miniHDMI poţi conecta un laptop sau un alt computer la proiector, ca să nu fii nevoit să transferi datele pe care vrei să le proiectezi dintr-un loc în altul.

gigabyte brix projector

Sunet

Difuzorul incorporat are puterea de numai 1,5W, dar am reuşit să mă uit la seriale fără fiu nevoit să conectez un set de boxe separat. Sunetul este destul de puternic, dar duce lipsă de bass şi de claritate.

Totuşi, mi-a plăcut că cei de la Gigabyte au ales să incorporeze acel difuzor, pentru că poate fi util în unele situaţii. De exemplu, dacă faci o prezentare în PowerPoint mai complicată , e mai faci să nu cari şi boxe după tine.

Conectivitate

La capitolul acesta, Brix străluceşte. Are de toate. Are patru porturi USB 3.0, un port LAN, un port jack, un port HDMI şi Kensington Lock. Ştie şi de WiFi şi Bluetooth şi nu sunt multe lucruri pe care ţi le mai poţi dori din punct de vedere al conectivităţii de la un astfel de dispozitiv.

gigabyte brix projector

<strong>Preţ</strong>

Gigabyte Brix Projector BXP i3-4010 vine cu un preţ destul de piperat. Costă cam cât un ultrabook mid-level, adică în jur de 2500 de lei. La preţul acesta se adaugă şi memoria RAM şi spaţiul de stocare, ce trebuie cumpărate separat.

Plusuri

-          Perfomanţă bună

-          Portabilitate crescută

-          Proiectorul incorporat ce poate fi folosit separat

Minusuri

-          Rezoluţia scăzută a proiectorului

-          Preţul destul de piperat

<strong>Concluzie</strong>

Gigabyte Brix Projector este un gadget interesant care demonstrează că portabilitatea poate avea şi alte forme decât cele deja consacrate. Este un gadget pe care îl puteţi folosi ca sistem multimedia în casă, doar dacă sunteţi dispuşi să renunţi la formatul fullHD, dar poate fi folosit cu brio în prezentările de la birou. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite