Proiecte uriaşe obţinute de CJ Neamţ. Valoarea lor este de 21 milioane de euro

0
Publicat:

Două proiecte uriaşe obţinute de CJ Neamţ, care vizează transportul ecologic, se vor materializa în viitorul apropiat, mai exact în acest an. Valoarea lor este de 21 milioane de euro.

Prioectele prevăd și livrarea de stații pentru încărcare FOTO CJ Neamț
Prioectele prevăd și livrarea de stații pentru încărcare FOTO CJ Neamț

Ele vizează achiziţionarea de autobuze electrice şi staţii de încărcare, autovehiculele nepoluante urmând a deservi călătorii din Piatra Neamţ şi comunele din imediata apropiere a municipiului reşedinţă de judeţ.

Primul contract a fost semnat la finalul anului trecut, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Are o valoare de 57.836.162 de  lei. Investiţia se realizează cu o finanţare nerambursabilă de sută la sută, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Într-o primă etapă, prin acest proiect se vor achiziţiona 18 autobuze electrice, ulterior fiind aşteptate alte zece.

„Cele 18 autobuze pentru care s-a semnat contractul vor avea tot atâtea staţii de încărcare lentă şi şase staţii de încărcare rapidă. Următoarele zece vor avea patru staţii de încărcare rapidă, care vor fi montate pe trasee şi zece staţii de încărcare standard, în autobaza de transport public“, a declarat Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ.

Al doilea proiect are acelaşi obiect, transportul ecologic, fiind prevăzută furnizarea a 21 de autovehicule, finanţarea fiind asigurată cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020. Proiectul este unul mult mai amplu, parteneri fiind şi administraţiile din municipiile Iaşi, Târgu Mureş şi Tulcea.

Valoarea contractului pentru judeţul Neamţ este de 49.230.291 de lei, autobuzele electrice (de tip nearticulat, cu podea integral coborâtă, pentru persoanele cu mobilitate redusă), vor fi operaţionale în acest an. Adunate, cele două proiecte totalizează 107.066.453 de lei, adică peste 21 milioane de euro.

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a stabilit că un proiect depus de CJ Neamţ, pentru un nou Spital Judeţean, este eligibil, fiind printre cele peste 40 de noi unităţi care ar urma să fie ridicate în ţară. Valoarea lui este de 200 de milioane de euro, finanţarea fiind prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Există terenul necesar, circa 17 hectare. Noua unitate va avea 960 de paturi de spitalizare continuă şi 105 pentru internările de o zi.

Actualul Spital Judeţean Neamţ nu mai satisface cerinţele în domeniu. Unul dintre imobile, Spitalul Vechi, a fost construit în interbelic şi este catalogat ca având risc seismic ridicat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite