Mircea Dinescu, la Festivalul Scrumbiei: „Mitul că borșul pescăresc se face cu apă din Dunăre este fals!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ani de pauză, tradiționalul Festival al Scrumbiei din Duminica Floriilor de la Galați este organizat din nou anul acesta, pe Faleza Inferioară a Dunării. Maestrul de ceremonii a fost poetul Mircea Dinescu.

Mircea Dinescu, la gătitul borului pescăresc pe Faleza Dunării FOTO: C.Mazilu
Mircea Dinescu, la gătitul borului pescăresc pe Faleza Dunării FOTO: C.Mazilu

Sute de gălățeni au venit duminică, 9 aprilie 2023, pe malul Dunării pentru a participa la Festivalul Scrumbiei, eveniment tradițional ajuns la a 19-a ediție. Atracția festivalului au fost concursul de „borş pescăresc” și spectacol culinar oferit de Mircea Dinescu şi Taraful de la Vărbilău.

La gătitul borșului de pește a participat și Mircea Dinescu, care a oferit și câteva secrete legate de modul în care se prepară. Când peștele a fiert, se pune un strop de oțet pentru a acri ciorba. Potrivit acestuia, la ciorba pescărească, peștele se pune în castron și se mănâncă cu mâna, iar zeama separat. De pe masă nu trebuie să lipsească pălinca sau rachiul de prune. 

Concurs de gătit borș pescăresc pe Faleza Dunării FOTO: C.Mazilu
Concurs de gătit borș pescăresc pe Faleza Dunării FOTO: C.Mazilu

„Mitul borșului cu apă de Dunăre este fals. Am văzut ce făceau cei din Deltă..pescarii adevărați. Pe vremea comunismului, era lacul și ei știau unde este izvorul , aveau o sticlă și o lăsau acolo să se umple cu apă curată. Astea că borșul de pește se face cu apa poluată din Dunăre sunt povești, nu face borșul mai bun. Nicidecum”, a afirmat poetul Mircea Dinescu. 

bors peste 1 jpeg

Pe faleză au fost instalate mai multe tarabe cu produse din pește, grătare cu mici, însă regina festivalului a fost scrumbia de Dunăre. O porție de scrumbie cu mămăligă costă între 25-30 de lei. 

Concurs de gătit borș pescăresc la Galați FOTO: C.Mazilu
Concurs de gătit borș pescăresc la Galați FOTO: C.Mazilu

Scrumbia gătită la malul Dunării este mai bună decât cea făcută acasă. De aceea am venit azi pe Faleză. Porția de scrumbie este cam mică, însă ne facem pofta. Este suficient”, spune o gălățeancă. 

Scrumbie la grătar, pe Faleza din Galați FOTO: C.Mazilu
Scrumbie la grătar, pe Faleza din Galați FOTO: C.Mazilu

De asemenea, pe Faleză sunt deschise pe parcursul zilei standuri cu produse alimentare, în special cu produse tradiţionale pescăreşti

Pe malul Dunării mai sunt un târg al meşterilor populari și o expoziţie cu unelte de pescuit.

Grătare cu produse din pește pe Faleza Dunării FOTO: C.Mazilu
Grătare cu produse din pește pe Faleza Dunării FOTO: C.Mazilu

În ultimii ani, înainte de pandemie, Festivalul Scrumbiei de la Galaţi se transformase mai degrabă în festivalul borşului de peşte. Din cauza apelor crescute ale Dunării, scrumbia era tot mai puţină, iar preţurile erau destul de piperate. 

A urmat pandemia şi doi ani la rând Festivalul Scrumbiei a fost „tras pe dreapta”. Din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, evenimentul nu s-a mai organizat. Festivalul Scrumbiei nu s-a organizat nici în anul 2022, deoarece nu s-a prezentat nimeni la licitație.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite