În Deltă a început prohibiţia şalăului, bibanului şi scrumbiei. Ce restricții sunt la știucă

0
Publicat:

În Delta Dunării a început prohibiţia pescuitului speciilor de şalău, biban şi scrumbie, iar exemplarele de ştiucă pot fi capturate de pescarii recreativi/sportivi doar în sistem „catch&release”, potrivit Agerpres.

Pescar in Delta Dunării. FOTO Oana Mihai
Pescar in Delta Dunării. FOTO Oana Mihai

Măsura este prevăzută în Ordinului privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului din acest an adoptat de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului.

Pentru speciile de şalău şi biban, prohibiţia pescuitului a început luni, 20 martie, pescarii urmând să poată captura din nou exemplare din aceste specii începând cu data de 8 iunie, atunci când se încheie şi prohibiţia pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial în habitatele naturale şi în apele de frontieră româneşti.

Tot săptămâna aceasta a început şi prohibiţia pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor rizeafcă şi scrumbie, peşti care trăiesc în Marea Neagră şi urcă pe Dunăre pentru reproducere şi a căror capturare este interzisă pe sectoare ale fluviului.

Pescuitul de rizeafcă şi scrumbie, interzis de la Marea Neagră până la ceatal Chilia

Din 20 martie până pe 29 martie, inclusiv, pescuitul celor două specii este interzis de la Marea Neagră până la ceatal Chilia, în perioada 24 martie - 7 aprilie, inclusiv, pescuitul acestor specii este prohibit pe sectorul de Dunăre de la ceatal Chilia până la Vadu Oii, în perioada 2 - 16 aprilie, inclusiv, de la Vadu Oii până la Chiciu, iar în perioada 11 - 28 aprilie, pescuitul scrumbiei şi al rizeafcii este interzis de la Chiciu până la barajul Porţile de Fier II, inclusiv pe braţul Gogoşu al Dunării.

„În perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei, folosind maximum două setci, în perioada 5 aprilie - 14 aprilie 2023 inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării", se arată în ordinul de prohibiţie.

Cine poate pescui știucă

O specie deosebit de valoroasă pentru pescarii comerciali din Deltă, știuca, nu a putut fi capturată începând cu data de 27 ianuarie, însă, din 20 martie, exemplarele din această specie pot fi prinse de cei aproximativ 1.100 de pescari din rezervaţie ale căror venituri depind în principal de capturile de peşte.

Pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reţinerea unui singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3 kilograme, dintr-o singură specie", se mai specifică în sursa amintită.

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite