Noile date în urma studiilor clinice din SUA: Vaccinul AstraZeneca anti-COVID are o eficacitate de 76% şi de 85% la adulţii de peste 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiolă de vaccin anti-covid AstraZeneca
Fiolă de vaccin anti-covid AstraZeneca

AstraZeneca susţine, după ce a fost pusă problema „informaţiilor depăşite” cu privire la studiul clinic desfăşurat în SUA, că vaccinul său anti-Covid are o eficacitate de 76%, potrivit NBC. De asemenea, serul a avut o eficacitate de 85% la adulţii de peste 65 de ani.

Miercuri, compania farmaceutică a transmis că rezultatele dintr-o analiză iniţială a datelor din studiu arată că vaccinul este 76% eficient în cazul bolnavilor de Covid-19 care prezintă simptome.

Ultimele date vin după înregistrarea a 190 de infecţii printre cei peste 32.400 de participanţi la testele clinice desfăşurate în SUA, Chile şi Peru. Cifrele preliminare fuseseră calculate pe baza celor 141 de cazuri înregistrate în rândul voluntarilor până pe 17 februarie, autorităţile americane criticând compania pentru folosirea unor rezultate deja depăşite.

”Analiza primară confirmă analizele preliminare făcute până acum şi faptul că vaccinul nostru contra Covid-19 este foarte eficient la adulţi”, a declarat Mene Pangalos, vicepreşedinte executiv al AstraZeneca.

Compania a spus că va cere autorizarea de urgenţă în SUA în următoarele săptămâni, ultimele date fiind deja prezentate unui comitet independent de supraveghere a testelor clinice.

AstraZeneca a subliniat din nou că produsul, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, este 100% eficient contra formelor severe sau critice al bolii.

De asemenea, a spus că vaccinul a avut o eficacitate de 85% la adulţii de peste 65 de ani.

”Mulţi dintre noi aşteptam acest studiu de faza a treia de mare amploare, bine realizat şi prezentat”, a declarat Paul Griffin, profesor la Universitatea Queensland.

”Pare să fie un vaccin foarte eficient, fără probleme de siguranţă. Sperăm că asta va da oamenilor mai multă încredere că acest vaccin este bun pentru a trece peste această (pandemie)”, a spus expertul, adăugând că părinţii săi au făcut acest vaccin.

Rata de eficacitate de 76% este mai mică decât cele de aproximativ 95% raportate de Pfizer / BioNTech şi Moderna.

Experţii subliniază, totuşi, că ultimele statistici furnizare de AstraZeneca sunt mai semnificative deoarece au fost obţinute după ce variantele mai infecţioase ale coronavirusului au devenit prevalente.

Vaccinul AstraZeneca este văzut drept crucial în combaterea coronavirusului la nivel global, fiind mai ieftin şi mai uşor de transportat decât produsele rivale. A fost aprobat pentru utilizare în peste 70 de ţări.

”Eficacitatea vaccinului contra formelor grave ale bolii şi decesului plasează vaccinul AZ în aceeaşi ligă cu celelalte vaccinuri”, a declarat William Schaffner, expert în boli infecţioase la Universitatea Vaderbilt. 

Luni, AstraZeneca a anunţat o eficienţă de 79% a vaccinului dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, după o analiză provizorie a fazei a treia din studiu.

În mod neobişnuit, un institut federal de sănătate a spus că există îngrijorări că AstraZeneca ar fi inclus „informaţii depăşite” care au oferit o perspectivă incompletă. Compania a spus că rezultatele iniţiale au fost bazate pe date de dinainte de 17 februarie şi că va prezenta curând informaţii actualizate. Miercuri, AstraZeneca a spus că analiza confirmă că vaccinul este sigur şi eficient şi că este 100% eficient în prevenirea cazurilor severe şi fatale de Covid-19. 

Reprezentanţii AstraZeneca au precizat că rata de 76% provine din rezultatele analizei iniţiale a celei de-a treia faze a studiului clinic din SUA şi că sunt în concordanţă cu „analiza intermediară prestabilită” anunţată luni.

AstraZeneca va aplica acum spre a primi aprobare pentru utilizare de urgenţă din partea Food and Drug Administration (FDA) şi a lansat datele pentru a fi analizate de comunitatea ştiinţifică. Dacă va primi autorizaţie, acesta va fi al patrulea vaccin anti-Covid care va putea fi folosit în SUA.

Peste 50 de ţări din lume au aprobat spre utilizare vaccinul AstraZeneca.

Între cele două anunţuri, numărul cazurilor simptomatice din studiu a fost schimbat. Analiza actualizată cuprinde 190 de cazuri, cu 49 mai multe decât prima, iar alte 14 sunt posibile sau probabile, astfel că numărul poate fluctua, a spus compania.

În timp ce AstraZeneca susţine că, per ansamblu, rata de prevenire a cazurilor simptomatice de Covid-19 este de 76%, compania a raportat că în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani este de 85%.

În faza a treia a studiului clinic au participat 32.449 de persoane. Nu au existat cazuri de îmbolnăvire gravă şi spitalizare între cei care au primit vaccinul, a mai spus compania. Opt cazuri severe au fost înregistrate în grupul care a primit placebo.

Serul Pfizer/BioNTech a fost primul autorizat de FDA, în luna decembrie 2020. Ulterior, au primit undă verde vaccinurile dezvoltate de Moderna şi Johnson & Johnson.

Mai mult de 85 de milioane de oameni din SUA au primit cel puţin o doză de vaccin şi dintre aceştia 46 de milioane au primit ambele doze, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Statele Unite au înregistrat peste 30 de milioane de contaminări cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, iar mai mult de 547.000 au decedat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite