Masajul ayurvedic te energizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest tip de masaj acţionează ca un tonic pentru organism, deoarece ajută la echilibrarea câmpurilor energetice. Prin urmare, după o singură şedinţă,te vei simţi plin de energie şi vei avea mai multă poftă de viaţă.

Deşi are o tradiţie de peste 3.000 de ani, masajul ayurvedic este recunoscut încă în întreaga lume, deoarece aduce îmbunătăţiri atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihic. Fiindcă lista de beneficii pentru sănătate este foarte lungă, masajul ayurvedic a fost inclus în programul majorităţii saloanelor de SPA. Ajută la tonifierea musculaturii, combate starea de oboseală şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.

De asemenea, ajută la înlăturarea tensiunii musculare, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, revigorează organismul şi redă mobilitatea articulaţiilor înţepenite. Această tehnică de masaj urmăreşte să echilibreze „dosha"care diferă de la o persoană la alta. Dosha este un amestec de energii denumite „vata", „pitta" şi „kapha", care influen­ţează toate organele.

 La fel ca fluxurile energetice complementare Yin şi Yang din medicina chineză, doshele din Ayurveda sunt trei energii biologice care guvernează organismele vii şi de al căror echilibru depinde direct starea de sănătate.

Redă buna-dispoziţie

Astenia de primăvară se traduce prin stări de iritabilitate şi de depresie ce pot fi combătute cu ajutorul câtorva şedinţe de masaj ayurvedic. În timpul masajului, sistemul circulator este puternic stimulat şi, prin urmare, creierul este mai bine oxigenat, fiind favorizată eliberarea hormonilor stării de bine.

Masajul trebuie să se realizeze cu ulei de susan, dar se pot utiliza şi alte uleiuri, precum cel de măsline, de migdale sau de muştar. Potrivit specialiştilor, sunt necesare doar 10-15 minute pentru ca uleiul să pătrundă până în cele mai profunde straturi ale pielii şi să declanşeze o senzaţie de relaxare

Favorizează ­eliminarea toxinelor

Starea de apatie şi de oboseală cronică au drept cauză acumularea toxinelor în organism. Pentru a elimina reziduurile din corp, poţi recurge la masajul ayurvedic, care se numără printre metodele cele mai eficiente de detoxifiere.

Pentru a facilita acest proces, se recomandă combinarea masajului cu o alimentaţie uşoară (sucuri de fructe, supe de legume, terciuri de cereale, fructe şi seminţe uscate) alături de ceaiuri din plante cu rol detoxifiant.

Cum se realizează

O şedinţă de masaj ayurvedic durează aproximativ 90 de minute şi se realizează într-o încăpere special amenajată, cu un fundal muzical relaxant.

Masajul trebuie să înceapă cu tâmplele şi să se încheie cu tălpile. Presiunea manevrelor este ajustată în funcţie de nevoile fiecăruia. La final, are loc o cură de rehidratare, ­care se face cu ajutorul ceaiurilor ­speciale şi al apei.

Conferă ­strălucire pielii

Spre deosebire de celelalte tipuri de masaj, în cazul celui ayurvedic se poate folosi pentru aplicarea pe piele şi pudra de ierburi, ­care are rolul de a elimina celulele moarte. Totodată, masajul cu pudră de plante este eficient şi pentru estomparea celulitei, îmbunătăţind vizibil textura pielii.

Potrivit specialiştilor, realizat la intervale regulate de timp, masajul cu pudră de plante conferă pielii fermitate şi îi redă strălucirea. În general, pentru acest tip de masaj se folosesc plante medicinale ­care pot fi cumpărate de la PLAFAR cum sunt lemnul dulce, turme­ricul, gălbenelele, iedera, salvia şi seminţele de castan.

Specialistul nostru
Farm. Irina Lupaşcu

specialist în masaj ayurvedic

Acest tip de masaj face parte dintr-un complex de terapii de detoxifiere numit Panchakarma (cuvânt care în sanskrită înseamnă cinci căi). În timp ce alimentaţia, fitoterapia şi stilul de viaţă pot doar să echilibreze energiile uşor perturbate, Panchakarma urmăreşte efectiv eliminarea excesului de doshe din organism şi, de aceea, este extrem de utilă în afecţiuni cronice, precum astm, sinuzite, poliartrită reumatoidă, obezitate, psoriazis şi infertilitate.

Masajul este contraindicat în perioada menstruaţiei, în caz de ulceraţii intestinale, febră, indigestie, în primele două ore după masă, când vezica este plină şi în timpul postului. Datorită efectelor sale minunate, Ayurveda introduce masajul în programul de rutină zilnică (dinacharya), pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl urmăm dacă ne dorim o viaţă lungă şi sănătoasă.

Proprietăţi

Acest tip de masaj combate oboseala intelectualăşi creşte capacitatea de concentrare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite