Insuficienţa mitrală, tratată în România printr-o procedură minim invazivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pacient în vârstă de 65 de ani a fost operat prin tehnica Mitraclip, o procedură minim invazivă realizată pentru prima oară în România, care reduce gradul insuficienţei mitrale de la severă până la normală (de la gradul IV la gradul I).

Insuficienţa mitrală se manifestă prin respiraţie grea (dispnee severă), oboseală (fatigabilitate), cauzate de boala valvei mitrale.

Intervenţia a fost realizată în premieră în România, în cadrul Centrului de Excelenţă ARES, şi a fost efectuată de către o echipă mixtă de medici români şi străini, condusă de către Dr. Vlasios Ninios, medic cardiolog intervenţionist.

„Pacientul s-a prezentat la Centrele Ares în urmă cu o lună, diagnosticat cu insuficienţă cardiacă severă şi regurgitare mitrală severă, cu indicaţie clară pentru procedura de Mitraclip. După o evaluare corectă, am programat procedura menţionată. Am efectuat procedura sub anestezie generală, cu durata de mai puţin de două ore şi la sfârşitul procedurii am constatat reducerea insuficienţei mitrale de la grad sever, la grad uşor. Pacientul se simte foarte bine, este treaz şi va fi externat în 48 de ore. Întreaga intervenţie a fost un real succes.”, a declarat Vlasios Ninios, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenta ARES.

Procedura Mitraclip se efectuează în laboratorul de angiografie şi, de obicei, se practică sub anestezie generală, sub control radiologic şi ecografic (ETE).

Prin această tehnică, nu mai este necesară deschiderea pieptului, ci, printr-o incizie de doar 8 MM în vena femurală, se introduce sistemul Mitraclip şi anume, un cateter ghid şi un sistem care conţine clipul cu două "braţe", fiecare cu o porţiune centrală (“gripper”) care facilitează unirea celor două foiţe ale valvei.

Prin această procedură se îmbunătăţeşte considerabil funcţia cardiacă, îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi prelungeşte astfel viaţa pacientului.

Timpul de refacere postoperatoriu este mult mai mic decât în cazul unei operaţii chirurgicale, constând în două zile de internare, după externare, pacientul reluandu-şi activitatea zilnică fără nicio restricţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite