Ablaţia cardiacă, soluţia pentru tulburările de ritm cardiac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când aritmia nu mai poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor, se recomandă ablaţia cardiacă. Îi spunem în ce constă procedura, cum se realizează şi care sunt riscurile pe care le presupune intervenţia.

Ablaţia cardiacă este o intervenţie minim invazivă, care constă în cicatrizarea sau înlăturarea completă a ţesutului inimii care provoacă tulburările de ritm cardiac. Operaţia este recomandată persoanelor mai vârstnice, precum şi celor care suferă de sindromul Wolff-Parkinson-White.

Cum se realizează

Pentru ca pacientul să nu resimtă dureri în timpul intervenţiei, medicul îi va administra intravenos un sedativ sau se realizează o anestezie locală. Se introduce un cateter printr-o venă sau printr-o arteră până la nivelul inimii, unde se cauterizează ţesutul responsabil de apariţia aritmiei, cu ajutorul unei unde de radiofrecvenţă.

Întregul procedeu este urmărit pe un monitor. Ablaţia cardiacă se poate realiza şi cu ajutorul unui laser, în care sunt încorporaţi senzori electrici. Cicatricea apărută în urma cauterizării va crea o barieră între ţesutul sănătos şi cel bolnav, iar semnalele electrice anormale trimise nu vor mai afecta cordul.

Procedura de recuperare

Ablaţia cardiacă durează între 3 şi 6 ore şi în timpul ei pacientul poate resimţi o uşoară senzaţie de arsură, atunci când ţesutul este cauterizat.  De obicei, este necesară o zi de spitalizare, iar pacientul îşi poate relua activitatea în doar câteva zile. Pentru a păstra inima sănătoasă este necesară renunţarea la cafea, la alcool şi la ţigări, precum şi menţinerea unei greutăţi normale.

Info

Operaţia de ablaţie prin cateter are o rată de succes de peste 60%, fiind determinată atât de gravitatea problemei, cât şi de experienţa şi tehnica medicului cardiolog.

Află pe clicksanatate.ro ce sunt artimiile şi cum le recunoşti!

Mazărea previne afecţiunile cardiovasculare

Cele mai bune ceaiuri pentru inimă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite