Nu ai dormit suficient? Idei ca să fii în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este o idee bună să-ţi treci gândurile care nu te lasă să adormi într-un jurnal FOTO Shutterstock
Este o idee bună să-ţi treci gândurile care nu te lasă să adormi într-un jurnal FOTO Shutterstock

Cercetătorii de la Universitatea California-Berkeley asociază declinul cognitiv întâlnit la vârstnici cu lipsa de somn.

Potrivit site-ului rd.com, există o serie de ponturi care să te ajute să ai parte de o odihnă mai profundă. 

Calitatea este mai importantă decât cantitatea

Deşi adulţilor li se recomandă opt ore de somn, uneori durerea, bolile cronice, depresia sau stresul ne pot împiedica să urmăm sfaturile experţilor. Potrivit cercetării, totuşi, somnul de slabă calitate este cel care împiedică „stocarea amintirilor de către creier în timpul nopţii“.

Cafeaua bună se cunoaşte de dimineaţă

Este dificil să îţi aminteşti când anume cafeina îţi face bine sau nu, iar studiile par uneori chiar să se contrazică. Un singur lucru rămâne constant: substanţa rămâne în organism o perioadă lungă de timp, astfel încât este bine să nu fie consumată prea târziu, spre după-amiază.

Fă mişcare

Alergarea, tenisul sau chiar o plimbare lejeră – orice variantă este bună, cât timp depui efort constant. Organismul îţi va mulţumi în mai multe moduri, dar cel mai important este că îţi vei asigura un somn profund.

Deconectează-te

Închide televizorul, calculatorul şi orice te mai poate deranja. Pune capăt dependenţei creierului de informaţie şi astfel vei avea parte de o odihnă plăcută. Mai mult, studiile arată că depresia este provocată, printre altele, de expunerea crescută la lumină artificială, aşadar te vei feri de încă o problemă. Alege activităţi relaxante, precum cititul unei cărţi.

Redecorează

Perne noi, aşternuturi parfumate, perdele şi orice alte accesorii care să te facă să te simţi relaxat, confortabil şi dornic să mergi la culcare noaptea îşi merită banii. Nu te concentra însă doar pe aceste elemente: dacă ai un televizor în dormitor, mută-l în altă parte. Dacă este dezordine, ocupă-te de reorganizare, iar dacă ai un birou în dormitor, mută-l în altă parte.

Ţine un jurnal

Imediat ce încerci să adormi, începi să te gândeşti la tot felul de lucruri? Orice te-ar deranja, probabil că te va măcina multă vreme, astfel încât este bine să ai un jurnal şi un instrument de scris la îndemână în care să îţi aşterni gândurile.

Discută cu un medic

Dacă problemele emoţionale, fizice sau de altă natură te împiedică să adormi, mergi la medic. Acesta va descoperi un mod de a te ajuta să adormi noaptea şi, eventual, de a reduce stresul ori durerea fizică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite