Rucola, quinoa - superalimente ori bine promovate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incluse în dietă, fructele de goji ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor şi a infecţiilor
Incluse în dietă, fructele de goji ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor şi a infecţiilor

Rucola, quinoa şi fructele goji sunt doar câteva dintre alimentele care au „câştigat teren” în ultima vreme pe piaţa românească. Au sâmbure de adevăr laudele la adresa lor ori sunt doar o bună campanie de imagine, menită să crească vânzările?

Cunoscute încă din cele mai vechi timpuri şi folosite des în bucătăria altor popoare, rucola, fructele de goji, quinoa, sparanghelul, numite şi „noile superalimente”, au devenit cunoscute şi comercializate în România în ultimii ani. Şi, nu în ultimul rând, foarte bine promovate. Cât este campanie de imagine, cât este adevăr? Avem corespondente autohtone pentru aceste superalimente? Nutriţioniştii ne-au răspuns afirmativ!

Rucola, aceleaşi beneficii ca şi pătrunjelul

Originară din bazinul mediteranean, salata cu frunze mărunte are un gust puternic şi uşor picant. Folosită frecvent la prepararea salatelor, are un conţinut caloric foarte mic, dar este o sursă importantă de fibre alimentare şi de vitamine (A, C, K, P). „Rucola este similară frunzelor de păpădie. Ca orice legumă, frunzele de rucola sunt bogate în fier, calciu, clorofilă, caroteni, şi magneziu. Nutrienţi asemănători putem <<obţine>> şi din verdeţurile româneşti, cum este pătrunjelul”, explică Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi în nutriţie. Inclusă în alimentaţie, rucola „are grijă” de sistemul circulator, de cel osos şi cardiovascular. În plus, fibrele din conţinut fac ca frunzele de rucola să fie hrănitoare şi să ofere energie organismului.  

Cum o poţi consuma: sub formă de salată (adaugi roşii, zeama de lămâie, ulei de măsline), dar şi când prepari pizza.

Quinoa, „orezul” sud american

Asemănătoare cu orezul, quinoa (de provenienţă din America de Sud) este un tip de cereală bogată în proteine şi în aminoacizi. Un aliment foarte nutritiv, quinoa este o sursă importantă de vitamine (A, C, D, E, K şi din grupa B) şi de minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu). Quinoa conţine toţi aminoacizii esenţiali, printre care şi cel numit lizină, care este necesar pentru dezvoltarea ţesuturilor şi refacerea acestora. Lizina se mai regăseşte şi în orez. „Una dintre principalele calităţi ale acestei cereale este că nu conţine gluten, deci poate fi consumată şi de persoanele care au intoleranţă la gluten.

Citeşte continuarea pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite