Tradiţia fotbalului românesc renaşte ca Pasărea Phoenix pe coclaurile judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe cluburi de tradiţie din fotbalul românesc intrate în faliment, reînfiinţate cu ajutorul suporterilor, au mai mulţi spectatori în tribune decât multe dintre grupările din Liga I.

Două modele de succes au existat deja până acum. În 2012, după ce echipa lui Marian Iancu şi-a dat obştescul sfârşit, sătui de compromisurile interminabile, ultimul fiind legat de mutarea echipei ACS Recaş la Timişoara, fanii Politehnicii au decis să susţină doar propria echipă, Societatea Sportivă Politehnica, care evolua la vremea respectivă în Liga a V-a. S-au alăturat proiectului, din postura de jucători, şi foştii internaţionali Iosif Rotariu, Alin Stoica şi Titi Varga, iar Paul Codrea a fost primul antrenor. După mai multe promovări succesive, echipa a ajuns să joace începând din acest sezon în Liga a II-a. 

Tot în eşalonul secund evoluează şi UTA Bătrâna Doamnă, echipă care a pornit tot de jos, din Liga a IV-a, iar în această vară a ajuns să dispute, după mai multe promovări succesive, barajul de promovare-retrogradare în Liga I, contra celor de la FC Voluntari. Spre deosebire de Politehnica, clubul arădean este însă sprijinit şi de autorităţile locale. În această vară, alte câteva proiecte asemănătoare au fost demarate, pe care „Weekend Adevărul” ţi le prezintă în rândurile ce urmează. 

Suporter Club Oţelul Galaţi

După falimentul echipei care a câştigat titlul şi Supercupa României în 2011, fanii gălăţeni au decis să-şi înfiinţeze propria echipă, care evoluează în Liga a IV-a. Mai multe foste glorii locale susţin proiectul. Stelian Bordeianu e antrenor, Sorin Haraga e director sportiv, iar Eugen Baştină, în ciuda celor 43 de ani împliniţi, va ajuta echipa din postura de jucător. Din lot fac parte mulţi tineri, dar şi alţi fotbalişti experimentaţi, precum Romeo Buteseacă (38 de ani), care a mai evoluat la Oţelul la finalul anilor ’90 şi a făcut carieră la concitadina Dunărea, un alt club desfiinţat, respectiv Valentin Ioviţă (32 de ani), care a jucat în Liga I pentru Sportul Studenţesc, Oţelul Galaţi şi Gloria Buzău. La primul meci oficial, 6-1 cu Victoria Independenţa, au fost 2.000 de fani în tribune şi s-au strâns din donaţii circa 3.500 de lei, în condiţiile în care intrarea a fost liberă. „Bineînţeles că plecăm cu gândul ca la sfârşitul campionatului să promovăm în Liga a III-a. Sperăm să creştem constant, iar în 2020 să revenim în Liga I”, a explicat Bordeianu. 

„U” Cluj

Noua echipă a “Şepcilor Roşii” evoluează în Liga a IV-a şi este sprijinită atât de fani, cât şi de autorităţile locale şi reprezentanţii mediului universitar, iar asta se vede. Ioan Ovidiu Sabău este manager general, iar antrenori sunt alte două foste glorii locale, Marius Popescu şi Zsolt Szilágyi. Şi lotul de jucători este plin de nume mari: Gabriel Giurgiu (34 de ani), care până în această vară a jucat în Liga I, la Concordia Chiajna, Dorin Goga (32 de ani), care până nu demult a făcut parte din lotul unei alte prim-divizionare, ACS Poli Timişoara, Octavian Abrudan (32 de ani), care în sezonul precedent a jucat în Liga a II-a, la Gaz Metan Mediaş, respectiv Alexandru Păcurar (34 de ani), care are şi el ani buni jucaţi în Liga I, la cluburi precum „U” Cluj, Dinamo, Steaua sau Pandurii. „Trebuie să mă adaptez, şi pentru mine este un început. Pe partea sportivă, trebuie să mă organizaz, contează foarte mult centrul de copii şi juniori. Modelul Academiei lui Hagi mă inspiră. Este ceva foarte solid, funcţionează foarte bine, pe nişte principii solide, criterii de selecţie, cu oameni foarte bine pregătiţi şi se vede, au creat o echipă tânără, cu jucători formaţi pe propria pepinieră şi asta ne dorim şi noi, pe cât se poate să copiem şi noi acest proiect, în viitor. Încercăm să copiem acest model”, a declarat Sabău. Fostul mare internaţional a mai avut o experienţă asemănătoare în urmă cu 16  ani, când a renunţat să mai joace la Rapid pentru a ajuta clubul „U” Cluj în Liga a II-a, din postura de antrenor-jucător. După ce şi-a îndeplinit obiectivul, în 2001, „Moţul” s-a întors ca fotbalist în Giuleşti, contribuind decisiv la câştigarea titlului din 2003. 

Petrolul ’52 Ploieşti

Născută din marea dorinţă a suporterilor ca „Petrolul să nu moară”, echipa Petrolul ’52 Ploieşti a început cu dreptul campionatul din Liga a IV-a. Mai multe foste glorii s-au implicat şi în acest proiect, începând cu Mircea Dridea (preşedinte de onoare) şi continuând cu Cristi Vlad (preşedinte executiv), Octavian Grigore (antrenor principal), Nae Constantin (antrenor secund) şi Gheorghe Liliac (antrenor cu portarii). Din lot fac parte şi experimentaţii Claudiu Tudor (31 de ani), fost la Astra Giurgiu şi CSMS Iaşi, respectiv Georgian Păun (31 de ani), fost la Astra Giurgiu, Dinamo Bucureşti şi ŢSKA Sofia. Iar cifrele meciului de debut pe stadionul „Ilie Oană”, cu AS Tufeni-Băicoi, câştigat cu 4-0, sunt absolut fabuloase: 6.000 de spectatori plătitori, dintre care 700 de abonaţi. Mult peste media a 90% dintre echipele care fac parte în prezent din Liga I. 

Fanii Rapidului sunt divizaţi 

„Eu cu ce Rapid ţin?” „Ăsta nu este Rapid!” Sunt propoziţii care se aud în fiecare zi printre fanii giuleşteni. O parte dintre ei sunt alături de Vasile Paul Ciobanu, Alexandru Răzvan Căprăroiu şi Cătălin Tudor, cei care au preluat de la Valerii Moraru, acum câteva zile, 94% din acţiunile FC Rapid SA, clubul aflat momentan în faliment. Se pare că suporterii încearcă să facă demersuri pe lângă Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, în speranţa că echipa va fi reprimită în Liga I. Pe de altă parte, o altă categorie de suporteri susţine proiectul AFC Rapid, grupare înscrisă de Horia Manoliu în Liga a V-a din Bucureşti. Acesta susţine că societatea sa deţine palmaresul clubului, invocând o clauză trecută de George Copos în actele prin care a cedat clubul, conform căreia „palmaresul revine la AFC Rapid în cazul desfiinţării FC Rapid”. A mai existat o încercare de înscriere a unei echipe, AS FC Rapid, în Liga a IV-a Ilfov, dar avocatul Dragoş Sabău şi-a retras proiectul în cele din urmă. În Liga a V-a din Bucureşti mai sunt şi alte echipe cu origini feroviare, Mişcarea CFR, respectiv SSC Rapid, ultima fiind chiar adversara celor de la AFC în etapa de duminică, meciul urmând să se joace pe „Giuleşti”. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite