Surpriza din optimi. Cum a ajuns Costa Rica între primele 16 echipe din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campbell (nr. 9), jucător care aparţine de Arsenal, este starul naţionalei costaricane FOTO: Reuters
Campbell (nr. 9), jucător care aparţine de Arsenal, este starul naţionalei costaricane FOTO: Reuters

Costa Rica este revelaţia primei faze eliminatorii de la actualul turneu final. Micuţa grupare din America Centrală este pe locul 28 în lume, o poziţie în faţa României, şi va întâlni în optimi Grecia (duminică, ora 23.00, TVR 1).

Cu excepţia fanilor fotbalului din zonă (prea puţini însă), nimeni n-ar fi bănuit parcursul aproape incredibil al costaricanilor la Mondialul din Brazilia. 

O selecţionată „necunoscută“ a uimit întreaga lume după ce a câştigat o grupă din care făceau parte trei campioane mondiale, Italia, Anglia şi Uruguay! Iar pe cele două europene le-a trimis acasă, învingând Italia (1-0) şi remizând în ultimul meci, când nu mai conta, cu Anglia (0-0). 

Debutul a fost în forţă la actualul turneu, cu o victorie clară în faţa lui Cavani&Co, scor 3-1. A părut atunci doar un simplu „accident“, la fel cum au considerat mulţi şi locul 2 ocupat la finalul preliminariilor din CONCACAF (zona Americii Centrale, de Nord şi a Caraibelor). Cu doar patru puncte mai puţin decât SUA, dar cu şapte în plus faţă de Mexic! 

Selecţioner şi viitor scriitor

Artizanul acestui succes se numeşte Jorge Luis Pinto (61 de ani). Un columbian care a mai condus această selecţionată în 2004-2005, dar când a fost demis pentru rezultate slabe în preliminarii. Cel care a condus atunci gruparea „La Sele“ la turneul final din Germania a fost Alexandre Borges, însă Costa Rica a încheiat pe penultimul loc (31). După ce-a ratat calificarea alături de naţionala Columbiei la CM 2010, în ciuda unui start bun, cu 10 puncte din 16 posibile, Jorge Luis Pinto a mai primit o şansă din partea federaţiei costaricane. Pe care n-a mai ratat-o. A impresionat alături de echipa sa în preliminarii, o face şi la turneul final. 

Asta deşi  în aprilie, cu puţin timp înainte de Mondiale, a trecut printr-o experienţă neplăcută. În timp ce lua cina la un restaurant, maşina personală i-a fost spartă. Iar printre bunurile de care selecţionerul Costa Ricăi a fost deposedat s-au numărat şi unele la care ţinea foarte mult: o agendă telefonică în care avea contacte de la oameni din lumea fotbalului, pe care o avea de peste 20 de ani, dar şi un iPad în care îşi ţinea diverse înregistrări, în special amintiri pe care voia să le folosească la scrierea unei cărţi. Capitolul cel mai important pare că va fi însă „epopeea“ din Brazilia.

Jucători de la Arsenal şi Fulham

Costa Rica este la a patra participare la un turneu final. A uimit şi în 1990, la debut, când a ajuns în optimi, unde a fost eliminată de Cehoslovacia (1-4), însă actuala generaţie pare cea mai bună din istorie. Plus că s-au schimbat şi vremurile. La Mondialul din Italia, costaricanii au venit cu o echipă formată doar din jucători din campionatul intern. 

La cel din Brazilia, doar nouă fotbalişti sunt autohtoni, grosul lotului (11) joacă în Europa, iar trei provin din campionatul american (MLS). Joel Cambell (22 de ani), autorul golului egalizator cu Uruguay, aparţine de Arsenal, dar Arsene Wenger a anunţat că-l va chema la echipă, după CM, atacantul fiind împrumutat în ultimii trei ani, mijlocaşul ofensiv Bryan Luiz (28 de ani) e la Fulham, iar anul trecut a fost împrumutat la PSV Eindhoven. 

„La Sele“ e în optimi şi chiar mai poate face un pas. Doar că Grecia nu pare un car foarte mare, precum cele răsturnate până acum de americani. 

Performanţe Costa Rica la CM

1990 Locul 12

2002 Locul 19

2006 Locul 31

2014       Locul ?

4,5 milioane de locuitori are Costa Rica, ţară plasată în America Centrală

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite