Mircea Lucescu, UNIC în Europa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporterii altor echipe pot admira cu invidie palmaresul lui Lucescu CARICATURĂ: VALI IVAN
Suporterii altor echipe pot admira cu invidie palmaresul lui Lucescu CARICATURĂ: VALI IVAN

Duminică, Şahtiorul lui Lucescu va sărbători, aproape sigur, cel de-al patrulea titlu consecutiv în Ucraina. Este o performanţă pe care n-a mai reuşit-o nimeni, în ultimii ani, în primele 10 campionate din Europa!

Doar o Apocalipsă fotbalistică l-ar putea împiedica pe Mircea Lucescu (67 de ani) să sărbătorească titlul în Ucraina. Cu cinci etape înainte de final, Şahtior Doneţk are 15 puncte avans faţă de urmăritoarea Metalist Harkov, echipă pe care o şi va întâlni duminică, în etapa a 26-a (ora 17.00). Un singur punct câştigat de „mineri”, chiar pe „Donbass Arena”, şi petrecerea pentru al patrulea titlu consecutiv poate să înceapă. Chiar şi în cazul unui eşec cu Metalist, echipă pe care de altfel a învins-o în tur, pe teren propriu, cu 2-1, soarta campionatului în Ucraina nu mai poate fi deturnată. Ar trebui ca Şahtior să piardă tot în ultimele cinci etape, timp în care Metalist să-şi câştige toate meciurile, iar titlul au urma să se decidă într-un meci direct, aşa-numit de „aur”, între cele două grupări. Scenariu greu credibil.

Doar Barcelona a fost aproape

Virtual campioană, Şahtior Doneţk, va înregistra odată cu al patrulea titlu consecutiv o performanţă deosebită. În ultimii ani, în campionatele puternice, nimeni n-a reuşit aşa ceva. „Adevărul” a analizat primele 10 ligi ale Europei, din punct de vedere al coeficienţilor UEFA din acest moment, iar situaţia Şahtiorului este unică. Nicio altă echipă n-a legat patru titluri consecutive în ultimii patru ani! Cel mai aproape de această situaţie a fost Barcelona, 99%  campioană şi în acest sezon din La Liga, care n-a ratat decât un titlu în perioada analizată, cel din sezonul trecut. Iar Şahtiorul lui Lucescu este în cărţi şi pentru realizarea eventului. „Minerii” sunt calificaţi în semifinalele Cupei Ucrainei, unde vor evolua cu Sevastopol, în cealaltă partidă urmând să se întâlnească Cernamoreţ şi Dnipro.
   

"Inter s-a mişcat prea târziu"

Din 2004 la Şahtior, Lucescu este în acest moment printre cei mai longevivi antrenori pe banca unei echipe importante din Europa. Iar aventura la Doneţk va continua. Deşi s-a vorbit de interesul unor grupări mari pentru „Il Luce”, românul şi-a prelungit acum două luni contractul cu Şahtior. Iar în urmă cu câteva zile, presa italiană a reiterat interesul Interului, grupare aflată în picaj sub comanda lui Stramaccioni. Prea tâziu însă. „Am o nouă înţelegere, valabilă pe următorii doi ani, cu Şahtior. Inter trebuia să acţioneze mai repede. Acum sunt concentrat pe munca mea la Doneţk şi intenţionez să mi-o duc la capăt până la expirarea contractului”, a dezvăluit Lucescu.

Raţ, adio după şapte titluri

Actualul sezon este ultimul în care Răzvan Raţ (31 de ani) va îmbrăca tricoul „minerilor”. Din 2003 la Şahtior, cu un an înainte de sosirea lui Lucescu, fundaşului român îi expiră în vară contractul. „Este mai bine pentru el să plece, decît să i se facă contract pe un an. Atunci i-ar fi mai greu să găsească o înţelegere avantajoasă”, a explicat Mircea Lucescu. Cel mai probabil, Raţ va evolua din sezonul viitor în Premier League, la West Ham, grupare cu care intenaţionalul român ar fi bătut deja palma. În afara celor şapte titluri câştigate cu Şahtior, Raţ mai are în palmares două campionate cu Rapid (1998-1999 şi 2002-2003). 

7 titluri are Mircea Lucescu cu Şahtior Doneţk, grupare care mai are în palmares un singur trofeu de campioană (2001-2002)

4 Cupe şi 4 Supercupe ale Ucrainei, plus o Cupă UEFA mai are Mircea Lucescu în C.V. cu Şahtior


Sunt un tip conservator, mă leg de oameni şi mi-e greu să mă despart de ei. La Şahtior am găsit un preşedinte care iubeşte enorm fotbalul şi vrea o echipă cu performanţe europene. Mi s-a îmbibat şi mie această filosofie

Mircea Lucescu
antrenor Şahtior Doneţk

Campioane din alte ţări   

Campionat 2010 2011 2012 2013

1.Spania Barca  Barca  Real  Barca
2. Anglia Chelsea Man. United  Man.City Man.United
3. Germania  Bayern Dortmund Dortmund Bayern
4. Italia Inter Ac Milan Juventus Juventus
5. Franţa Marseille Lille Montpellier PSG
6. Portugalia  Benfica Porto Porto ?
7. Ucraina Şahtior Şahtior Şahtior Şahtior
8. Rusia Rubin  Zenit  Zenit  ?
9. Olanda Twente Ajax  Ajax  ?
10. Belgia Anderlecht Genk  Anderlecht ?

Mircea Lucescu, la ani-lumină de ceilalţi

Mircea Lucescu va aniversa în acest week-end cel de-al 11 titlu câştigat din postura de antrenor. Pe lângă cele şapte cu Şahtior, „ll Luce” mai are patru campionate în palmares (două în România, cu Dinamo şi Rapid şi două în Turcia, cu Beşiktaş şi Galatasaray). Dintre antrenorii români, îl urmează la mare distanţă Emerich Jenei (6 titluri cu Steaua), Nicolae Dumitru “Nicuşor” (5 cu Dinamo) şi Iordănescu (4 cu Steaua). Tot patru titluri au şi Olăroiu şi Balaci, dar cu echipe diferite.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite