Vulcanul islandez l-a trimis la Dortmund. Lewandowski, killerul Realului, trebuia să ajungă la Blackburn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lewandowski este primul jucător din istorie care a marcat patur goluri Realului, în cupele europene
Lewandowski este primul jucător din istorie care a marcat patur goluri Realului, în cupele europene

În vara lui 2010, pe când evolua la Lech Poznan, Lewandowski trebuia să ajungă la Blackburn, dar a ajuns la Borussia Dortmund. Miercuri seară a făcut instrucţie cu Real, căreia i-a marcat patru goluri.

Robert Lewandowski a intrat miercuri seară în istoria Borussiei Dortmund. Şi a fotbalului mondial. Vârful polonez de 24 de ani a devenit primul jucător care înscrie de patru ori în poarta granzilor de la Real Madrid, într-un meci de Liga Campionilor! 

“Până acum, aceleaşi filme rulau la “Borusseum” (n.r. – muzeul Borussiei). În scurt timp, fanii vor vedea şi cele patru goluri ale lui Lewa’”, a anunţat antrenorul lui Dortmund, Jurgen Klopp. Pe “WestfalenStadion”, câştigătoarea a fost Borussia, dar laurii i-a cules în primul rând atacantul polonez. Patru goluri, dintre care trei în decurs de 16 minute, în repriza secundă, şi unul fabulos. A treia reuşită a lui Lewa’ (minutul 55) i-a adus în extaz pe cei 66.000 de fani, o preluarea cu stângul, un balon mutat pe celălalt picior, şi apoi o “torpilă” sub transversală, de lângă Pepe şi Alonso. 

“N-am mai văzut un asemenea gol. A fost pur şi simplu incredibil”, şi-a lăudat Klopp golgheterul. “Ştiam tot ce era de ştiu despre el, îi cunoşteam mişcările din teren, dar l-am pierdut pe drum la trei dintre cele patru goluri. Merită apreciat pentru ce-a reuşit, dar nici noi nu i-am făcut o viaţă dificilă”, a comentat şi Jose Mourinho. Vizat de marile echipe ale Europei în acest moment, cariera actualului “killer” al Realului putea lua o altă turnură. 

“Cel mai mare talent de la Boniek încoace”

“E cel mai mare talent polonez de la Boniek încoace. Are un GPS care detectează golul în cap şi câte-o lentilă telescopică în fiecare picior”, l-a lăudat ieri cotidianul spaniol “El Mundo”. Până în 2010, Lewandowski a evoluat doar în ţara natală. Şi-a început cariera la Varşovia Varşovia, în 1997, apoi a trecut pe la echipe din ligile inferioare, precum Delta Varşovia, Legia Varşovia II şi Znicz, cu ultimii fiind golgheter în liga a treia. Primul pas mai serios l-a făcut în vara lui 2008, odată cu transferul la Lech Poznan, iar doi ani mai târziu a ajuns la Dortmund. Doar că fusese la un pas să aleagă Anglia! În vara lui 2010, Lewandowski a ajuns la un acord de principiu cu Blackburn, avea rezervate şi biletele de avion pentru discuţii cu antrenorul Sam Allarydce, dar erupţia vulcanului islandez i-a amânat zborul! Pe fir a intrat Borussia Dortmund, iar două luni mai târziu a semnat cu “galben-negrii”, în schimbul a 4,5 milioane de euro. Convins şi de Kuba Blaszczykowski şi Lukasz Piszczek, doi coechipierii de la naţională, aflaţi deja acolo. 

Ca în multe ale cazuri, a contat enorm şi norocul pe care l-a avut. Sau ghinionul altcuiva. În ediţia 2010-2011, primul sezon la Dortmund, Lewandowski era rezerva lui Lucas Barrios, dar şi-a câştigat locul de titular la începutul sezonului următor. În vara lui 2011, Barrios s-a accidentat grav la naţionala Paraguayului, la Copa America, şi a rămas în afara gazonului până în septembrie. Lewandowski a devenit titular, iar de atunci nu l-a mai scos nimeni din echipă. 

Real Madrid, Bayern sau Manchester United?

Dacă mai era nevoie, prestaţia din meciul tur cu Real l-a adus pe Lewandowski în atenţia marilor echipe de top din Europa. Chiar înaintea partidei apăruse o speculaţie, plecată de la impresarul lui Heynckes, că Lewandowski s-ar fi înţeles cu Bayern, din sezonul viitor. “După cum îl simt, nu cred că va pleca de la noi”, a spus Klopp, iar managerul general al Borussiei, Hans-Joachim Watzke a ţinut să explice situaţia polonezului. “Robert mai are contract cu noi până în 2014 şi, spre deosebire de Gotze, n-are clauză de reziliere. Vrem să-l ţinem cel puţin până atunci, chiar dacă apoi îl pierdem gratis”. Manchester United şi chiar Real Madrid bat şi ele la uşa polonezului. 

Provine dintr-o familie de sportivi

Robert Lewandowski are în sânge ADN-ul de sportiv. Tatăl său Krzystof (decedat în 1996), a fost campion naţional de judo, şi a jucat şi fotbal în liga secundă, fiind cel care l-a ghidat pe Robert spre dreptunghiul verde. Mai mult, mama lui Robert, Iwona, a jucat volei, la fel ca şi sora fotbalistului, Milena, care are în palmares meciuri în naţionala de tineret a Poloniei. Evident că nici logodnica Anna Stachurska nu putea fi departe de fenomen. Femeia de care atacantul îşi va lega destinele oficial, în această vară, practică karate, fiind medaliată cu bronz la Cupa Mondială din 2009! 

10 goluri în 11 partide are Robert Lewandowski în actualul sezon al Ligii. Doar Ronaldo (12) îl depăşeşte

33 de goluri în 42 de meciuri a reuşit Lewandowski pentru Dortmund, în acest sezon. În total, din 2010, a marcat 71 de goluri în 130 de meciuri în tricoul Borussiei

53 de apariţii şi 17 goluri în naţionala Poloniei are Lewandowski

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite