Iordănescu, prezentat ca pe vremea comunismului: cum a decurs conferinţa FRF şi ce explicaţii a oferit Burleanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Federaţiei Române de Fotbal a vorbit la foc automat despre marile realizări ale noului staff, n-a pomenit nimic despre multiplele lor eşecuri şi s-a mândrit că a angajat patru antrenori pe bani puţini.

Conferinţa care a oficializat instalarea lui Anghel Iordănescu în funcţia de selecţioner a început cu un monolog de zece minute al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu.

În stilul său caracteristic, acesta a folosit cuvinte mari, dar, în multe rânduri, explicaţiile sale au fost comice. „Ionuţ Badea a lucrat la Curtea de Argeş cu Chiricheş şi Pintilii. Viorel Moldovan a fost coleg cu Raţ la echipa naţională şi l-a avut elev pe Chipciu la Braşov. În plus, venind de la tineret, cunoaşte profilul jucătorilor de perspectivă. Daniel Isăilă e cel mai titrat antrenor român din ultimul sezon, a luat două cupe. În plus, îi cunoaşte cel mai bine pe jucătorii din campionatul intern“.  

Burleanu a omis să amintească, în schimb, că doi dintre secunzii naţionalei, Viorel Moldovan şi Ionuţ Badea, au mai multe eşecuri în Liga I decât victorii.

„Iordănescu şi Lucescu, cei mai titraţi“

În aceeaşi notă s-a făcut şi prezentarea lui Anghel Iordănescu, omul care a ratat calificările la Euro 2004 şi CM 2006, adică ultimele două campanii în care a stat pe banca tricolorilor. 

„Au fost două variante ideale, cei mai titraţi antrenori: Lucescu şi Iordănescu. Ei se încadrau în profilul selecţionerului pe care îl căutam. Iordănescu îi cunoaşte cel mai bine pe toţi jucătorii, el a fost prezent la toate antrenamentele şi meciurile din ultima perioadă. M-am consultat şi cu jucătorii naţionalei, iar ei susţin noul staff“, a declarat preşedintele FRF.

Acesta a prezentat şi un alt „atu“ al noului staff tehnic faţă de cel din perioada lui Victor Piţurcă: „Cheltuielile vor fi considerabil mai mici“.

„Naţionala, o icoană sfântă“

După monologul lui Burleanu, cuvântul a fost preluat de Anghel Iordănescu. „Stafful meu e format din trei antrenori tineri din noua generaţie, cu caractere puternice. Cu entuziasmul lor şi cu experienţa mea, putem duce naţionala la Euro 2016“, şi-a început „Generalul“ discursul.

„Îi mulţumesc lui Victor Piţurcă pentru toată perioadă în care a fost la naţională. Eu am fost opt ani la cel mai înalt nivel cu prima reprezentativă, care e o icoană sfântă. N-am avut însă, în niciun moment, intenţia de a reveni ca selecţioner. De altfel, la primul apel, l-am şi refuzat pe preşedintele Burleanu. La cel de al doilea apel însă, am acceptat, fiindcă am considerat că fotbalul românesc poate intra în criză“, a explicat Iordănescu motivul pentru care s-a reapucat de antrenorat, după opt ani.

Va păstra sistemul lui Piţurcă

Întrebat cum se va readapta lui fotbalul modern, în condiţiile în care n-a mai fost la nicio echipă din 2006, „Generalul“ a spus: „Într-adevăr, fotbalul se schimbă de la o zi la alta, pe plan tactic şi fizic. Mă bazez mult pe experienţa mea. În ultimii opt ani, am fost la multe meciuri şi am cunoştinţe vaste în fotbalul intern şi internaţional. Iar cine are ochiul format, îi va fi uşor să se adapteze la realitatea actuală“.

Iordănescu nu pregăteşte mari schimbări în vederea meciului cu Irlanda de Nord (14 noiembrie) şi va merge pe formula folosită de Victor Piţurcă. „Dacă analizaţi lista stranierilor pe care i-am convocat, veţi constata că am încercat să menţin continuitatea şi unitatea grupului cu care a lucrat Piţurcă. La fel ca înainte, o să jucăm 4-2-3-1 şi cu Irlanda Nord, fiindcă nu e bine să schimb acest sistem cu care naţionala noastră a început campania de calificare“, a declarat tehnicianul de 64 de ani.

„Il Luce“ l-a „convocat“ pe Bicfalvi

Noul selecţioner s-a referit şi la surprizele Eric Bicfalvi (Volyn Luţk) şi George Puşcaş (Inter Milano – tineret), aflaţi pe lista lărgită pentru partida cu Irlanda de Nord.

„Pe Bicfalvi l-am convocat la recomandarea expresă a lui Mircea Lucescu. Are 26 de ani şi încă poate oferi multe fotbalului, mai ales că la naţională avem de suferit în zona centrală. Puşcaş s-a remarcat atât în Italia, cât şi la naţionala de tineret. Vreau ca el să trăiască în atmosfera naţionalei, timp de câteva zilei. În plus, e bine ca cei de la Inter să-l vadă convocat la naţionala României“, a afirmat Iordănescu.

8.000 de euro era salariul lunar pe care Anghel Iordănescu l-a avut la FRF din postura de director tehnic.

Ce a spus Burleanu despre...

Alţi candidaţi pentru postul de selecţioner – Cu Contra n-am vorbit deloc. Lui Dorinel Munteanu i s-a propus funcţia de secund. Cu Olăroiu a vorbit Andrei Vochin (n.r. – consilier FRF) şi un alt oficial FRF, dar nu vă pot da mai multe detalii.

Mircea Lucescu - La domnnul Lucescu nu s-a pus nici măcar o clipă problema salariului. Mi-a spus din start că vine gratis, fiindcă e vorba de interes naţional. S-a opus însă clubul Şahtior.

Situaţia financiară a FRF – E stabilă. Suntem prima federaţie sportivă din Europa, care a accesat 500.000 de euro din fonduri europene.

Rezilierea contractului cu Piţurcă – Înaintea meciului cu Ungaria, am semnat un act adiţional prin care am convenit ca, în cazul unei rezilieri unilaterale, nici una dintre părţi să nu plătească despăgubiri. Asta în ideea că am fi putut pierde meciul cu Ungaria şi să avem un rezultat negativ şi cu Finlanda. Nu-l puteam ţine pe Piţurcă cu forţă la naţională. Rezilierea contractului a fost în interesul lui, dar şi în interesul echipei naţionale. 

CITEŞTE ŞI:

*OPINIE România, ţara în care nu contează competenţa

*Eşecul e reţeta succesului: naţionala ajunge pe mâna unor antrenori care au mai multe înfrângeri decât victorii

*Telex despre echipa naţională: cum comentează Hagi venirea lui Iordănescu şi de ce Lucescu a rămas la Şahtior

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite