De ce ezită Piţurcă să ia milioanele arabilor: trei motive pentru care negociază de două luni cu Al-Ittihad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă e indecis dacă merită să se urce în avionul spre Arabia Saudită. FOTO: Mediafax
Victor Piţurcă e indecis dacă merită să se urce în avionul spre Arabia Saudită. FOTO: Mediafax

Un contract pe doi ani în valoare de patru milioane de euro. Iată ce a pregătit Al-Ittihad pentru selecţionerul României. În mod normal, opt din zece antrenori s-ar fi grăbit să accepte o astfel de propunere. Lui Piţi îi e însă frică.

În încercarea lor de a-l angaja pe Victor Piţurcă, oficialii de la Al-Ittihad au ajuns să vină o dată pe lună în România.

După ce a petrecut vreo patru zile în Capitală, în septembrie, fără să ajungă la vreun acord cu Piţi, marţi, delegaţia saudiţilor s-a întors în Bucureşti. Preşedintele formaţiei din Jeddah, Ibrahim Al-Balawi, fratele său, Sultan, dar şi un alt conducător al saudiţilor, Youssef Al-Najjar, au aterizat în România, cu câteva ore înainte de partida de la Helsinki, şi au aşteptat revenirea selecţionerului în ţară.

Arabii s-au întâlnit, aseară, cu Piţurcă şi cu impresarul său, iar înainte de noua rundă a discuţiilor, Ibrahim Al-Balawi a oferit câteva declaraţii pentru Digi Sport. „Lucrurile sunt în stand-by. El trebuie să-şi rezolve treburile cu naţionala. Nu vrem să-i plătim clauza. Piţurcă şi-a luat angajamentul că şi-o va plăti singur“, a afirmat Al-Balawi, infirmând informaţiile din presa arabă, potrivit cărora Al-Ittihad e gata să achite 700.000 de dolari către FRF pentru a obţine dezlegarea selecţionerului.

Deşi nu e clar cum se va rezilia contractul antrenorului cu Federaţia Română de Fotbal, conducătorul formaţiei din Jeddah a insistat că obţinerea semnăturii lui Piţurcă e o formalitate. „Avem încredere că situaţia se va rezolva, de fapt suntem siguri de acest lucru. N-am discutat cu nimeni din Federaţia Română de Fotbal şi nici n-avem de ce s-o facem, e treaba lui Piţurcă să-şi rezolve lucrurile, de asta se ocupă el personal“, a spus Al-Balawi.

Dincolo de problema clauzei, Piţurcă mai are câteva motive pentru care nu s-a grăbit să semneze cu Al-Ittihad. „Adevărul“ explică de ce ezită să meargă la arabi selecţionerul cu cele mai multe meciuri pe banca naţionalei României.

Nu ştie nicio limbă străină

Cam toţi antrenorii români care au ajuns, în ultimii ani, în zona Golfului Persic vorbesc măcar o limbă străină. Olăroiu, Lucescu jr, Boloni şi Petrescu sunt chiar vorbitori de mai multe limbi. Prin comparaţie, Piţurcă ştie doar română, ceea ce reprezintă un dezavantaj într-o meserie în care comunicarea e esenţială. Argumentul că un translator va rezolva problema lui Piţi nu ţine, fiindcă existenţa unui dialog direct între fotbalişti şi antrenor e crucială.

A antrenat numai în ţară

Piţurcă s-a apucat de antrenorat în sezonul 1991-1992, dar n-a lucrat niciodată în afara României până acum. El e conştient că, plecând din ţară, cu siguranţă, se va lovi de probleme cu care nu s-a confruntat aici, iar adaptarea la un mediu nou nu va fi chiar uşoară.

Dintre românii care au plecat în Asia, relativ recent, doar Ion Marin a fost într-o situaţie similară. „Săpăligă“ a antrenat pentru prima dată în străinătate în 2009, pe când avea 54 de ani. A preluat Al-Ittifaq (Arabia Saudită) având rezultate bune. 

Munca de la club e mai solicitantă

Probabil, la succesul lui Ion Marin în zona arabă a contribuit şi faptul că el era obişnuit să antreneze la nivel de cluburi.

În cazul lui Piţurcă însă, au trecut patru ani de când el a plecat de la Universitatea Craiova, după care a ajuns la prima reprezentativă. Mai mult, despre Piţi se spune că e un tip comod şi preferă munca de selecţioner, care implică 8-10 meciuri pe an, decât cea de antrenor de club, acolo unde ar avea treabă zi de zi.

De ce ar pleca?

Astfel, apare următoarea întrebare: de ce Piţi ar lăsa naţionala şi şansa unei participări la Euro 2016? Răspunsul: contractul de patru milioane de dolari pe doi ani pe care i l-au oferit cei de la Al-Ittihad.

În plus, potrivit apropiaţilor selecţionerului, acesta s-a săturat să fie înjurat de suporteri şi criticat de presă, înainte şi după fiecare meci al naţionalei. 

Fac pariu cu oricine că nici de data asta Piţurcă nu pleacă la Al-Ittihad. Dumitru Dragomir fost preşedinte LPF   Avem două variante pentru înlocuirea lui Piţurcă: un român şi un străin. Răzvan Burleanu preşedinte FRF

CITEŞTE ŞI 

*Cu „Satana“ nu te joci: arabii se roagă de două luni de Piţurcă. Ce a păţit ultimul om care i-a făcut toate poftele lui Piţi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite