Sperietoarea cu joburile viitorului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elev în era digitală
Elev în era digitală

Mi se trimite pe e-mail un scenariu „zguduitor“, după care sunt chemat ca să le explic românilor cum să se apere de această napastă. Câte ceva din el (era mult mai lung):

Forumul Economic Mondial: 60% din locurile de munca ale romanilor, in pericol sa dispara din cauza tehnologizarii! (...) Cum ne pregatim afacerile de noile schimbari fundamentale? Cum protejam muncitorii de eventualele efecte ale pietei muncii? (...) Raportul «Viitorul locurilor de munca» («The future of jobs»), publicat de Forumul Economic Mondial si realizat pe baza datelor analizate din 15 mari economii mondiale care acopera 65% din forta de munca globala, ne relateaza un lucru care ar trebui sa ne puna pe ganduri: 65% din copiii care incep acum scoala primara vor profesa in bresle inexistente la momentul de fata. (...) Scenariul pesimist este cel in care cei bogati se vor imbogati si mai mult inlocuind mana de lucru manufacturiera, care este si costisitoare, cu roboti care nu cer nici salariu, nici zile de concediu, iar majoritatea oamenilor va (sic!) trece printr-o perioada dificila de tranzitie la noile reguli de pe piata muncii. (...)

Romania, tara UE cu cel mai mare procent de locuri de munca vulnerabile la evolutiile tehnologizarii! Si acum, sa luam cazul particular al Romaniei. Un studiu comandat de Organizatia Internationala a Muncii si prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos arata ca 60% din locurile de munca existente in prezent in Romania risca sa dispara in urmatorii ani din cauza computerizarii si automatizarii. Romania este, de altfel, tara membra a Uniunii Europene cu cel mai mare procent de locuri de munca vulnerabile la evolutiile tehnologizarii. La nivelul UE, raportul este de circa 50%. Este evident ca autoritatile din Romania, in stransa colaborare cu mediul privat, dar si cu autoritatile de la Bruxelles trebuie sa puna la punct o strategie pe termen mediu si lung privind reformarea sistemului educational in acord cu evolutiile de pe piata muncii pentru ca noile generatii de absolventi din Romania sa fie pregatite de noile cerinte in materie de forta de munca. (...) Doar ca ne va fi mai dificil sa facem aceste decat le va fi altor state europene. Si spun asta pentru ca viitoarele profesii vor presupune deprinderi si cunostinte digitale solide, in timp ce, in prezent, circa 41% din angajatii Romaniei sunt «analfabeti digital», conform unui studiu al Comisiei Europene din 2014. (...) Daca A patra revolutie industriala va inseamna o «alienare profesionala» a celor care nu detin cunostinte digitale medii, atunci este prioritar pentru Romania sa reduca drastic si in cel mai scurt rata de «analfabetism digital» in Romania. (...) Cum poate reduce Romania rata de «analfabetism digital»?“

Că să rezum, mesajul emisiunii era că va fi jale, că în 10-15 ani oamenii vor trebui să înveţe lucruri nemaiauzite, că vor fi obligaţi să se pună cu burta pe carte, că toţi vor trebui să devină IT-işti cu forţă (alfabetizare digitală), că jumătate dintre români nu îşi vor mai găsi locuri de muncă dacă nu se digitalizează etc.
 
Cred că i-am stricat emisiunea omului, fiindcă i-am spus că în viitorii 10-15 ani nu cred că se va schimba mare lucru pe piaţa muncii din România, că vor apărea, poate, 10-15 meserii noi, însă că asta nu înseamnă mare lucru faţă de cele câteva sute care sunt bine-mersi de când ne ştim, şi care vor fi tot acolo cât vom mai fi noi în viaţă.

Şi că, mai ales, (r)evoluţia digitală nu îi va obliga pe oameni să înveţe mai mult, ci dimpotrivă! Tot progresul tehnologic şi digital evoluează în această direcţie, să creeze instrumente pe care să le folosească oameni din ce în ce mai proşti. Pe ecrane şi pe aparate butoanele sunt din ce în ce mai puţine şi mai mari, operaţiile pe care trebuie să le faci sunt din ce în ce mai puţine şi mai simple. Ca să le foloseşti nu e nevoie de cine ştie ce "alfabetizare digitală", au grijă cei care le creează să se întâmple astfel.
 
La fel se spunea şi acum zece ani, şi acum douăzeci. Însă, uitându-mă prin dosarele mele şi prin arhivele de pe hard-diskuri, văd că fac aceleaşi recrutări, aceleaşi joburi, aceleaşi meserii, aceleaşi profiluri, aceleaşi cerinţe, aceleaşi probleme de fond, nicio schimbare fundamentală.  
 
Dar da, şi eu cred că se merge în direcţia accentuării polarizării, de la celebrul 20-80 către 10-90, probabil. Şi între ţări, dar şi în interiorul fiecărei societăţi în parte. Cei deştepţi vor fi obligaţi să devină şi mai deştepţi, într-adevăr. Însă ceilalţi cred că pot să stea liniştiţi în viitorul apropiat, mai ales dacă cei 10 îşi fac bine treaba...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite