Sindicate: Proiectul privind salarizarea a creat nemulţumiri pentru că rezolvă parţial doar sănătatea şi administraţia publică centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu FOTO Adevărul
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu FOTO Adevărul

Liderii confederaţiilor sindicale au acuzat, marţi, că proiectul de ordonanţă privind salarizarea în sistemul bugetar a creat nemulţumiri în unele sectoare de activitate pentru că, practic, sunt rezolvate parţial doar două domenii: sănătatea şi administraţia publică centrală.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că proiectul de act normativ a fost trimis pentru consultare sindicatelor cu numai 20 de minute înainte de întâlnirea de la minister, ceea ce a făcut ca şedinţa să fie mai mult informală.

"Mecanismul care este propus a creat nemulţumiri în sectoarele de activitate, pentru că, practic, sunt rezolvate parţial două domenii: sănătatea şi administraţia publică centrală, dar restul, ţinând cont că disfuncţionalităţile de încadrare nu se rezolvă decât la nivelul unităţii respective şi nu la nivelul domeniului de activitate, va avea aceleaşi disfuncţionalităţi. Adică doi profesori sau doi funcţionari publici vor avea în continuare diferenţe majore la salariile de încadrare în structura dată”, a declarat Bogdan Hossu, citat de News.ro.

El a mai precizat că o altă propunere a iniţiatorilor proiectului de ordonanţă, "are cu un relativ iz electoral”.

„Este promisiunea că pentru sănătate şi învăţământ, la anul, se va crea un mecanism de premiere care va permite acordarea unui spor conjunctural. Discutăm de un mecanism care nu este stabilit”, a spus Hossu.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat că proiectul de ordonanţă face şi bine, face şi rău.

"Face bine pentru că încearcă să corecteze şi reuşeşte să corecteze nişte discrepanţe din întregul sistem al sănătăţii publice şi produce nişte creşteri salariale, în anumite cazuri le dublează. Spre exemplu, la clasa 40 avem salariaţi care azi au salarii în plată de 1.313 lei şi tot la clasa 40 avem salarii de 2.882 de lei. Prin aliniere, toţi cei cu 1.300 se vor duce la 2.800. În această clasă sunt încadrate asistentele medicale de un anumit rang”, a spus Costin.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite